İçeriğe atla

Le Havre

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Le Havre
Le Havre, Eylül 2019
Le Havre, Eylül 2019
Le Havre bayrağı
Bayrak
Le Havre arması
Arma
Fransa üzerinde Le Havre
Le Havre
Le Havre
ÜlkeFransa Fransa
BölgeHaute-Normandie
DépartemanSeine-Maritime
ArrondissementLe Havre
İdare
 • Belediye BaşkanıÉdouard Philippe
Yüzölçümü
 • Prefektörlük ve belediye46,95 km²
En yüksek nokta105 m (344 ft)
En alçak nokta0 m (0 ft)
Nüfus
 (2017)
 • Prefektörlük ve belediye179.751
 • Yoğunluk3,600/km²
 • Kent
235,218
 • Metropol
288,973
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Resmî site
www.lehavre.fr
Konum Fransa
KriterKültürel: ii, iv
Referans1181
Tescil2005 (29. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Le Havre ([ləˈɑːvʀ]), Fransa'nın kuzeybatısında, Sen Nehri halicinde sağ yakada kurulu kent. Bölgenin en kalabalık merkezi. İdari olarak Seine-Maritime ilinde, Haute-Normandie bölgesinde yer alan bir komündür.

Nüfusu 1999 yılında 190.905 idi. 1999 yılında tüm metropoliten alan içerisindeki nüfus ise 296.773 idi.

Transatlantik geçişi yapan Fransız denizcilerin uğradığı bir limandı. Le Havre aynı zamanda "La Porte Océane" (okyanus kapısı) olarak da bilinir. Normandiya'nın Rouen'den önceki en büyük şehriydi. Aynı zamanda Fransa'daki ilk büyük ihracat kapısıydı.

Le Havre, Temmuz 2005'ten beri Dünya Mirası listesi listesinde yer almaktadır.[1] Şehirde bir adet üniversite ve Fransa'nın en eski spor kulübü "Le HAC" bulunmaktadır.

Havre kelimesi eski Fransızcada liman anlamına gelir. Kentin eski adı, kurulması için çalışmaları başlatan I. François'ya hürmeten Franciscopolis idi. Kent daha sonra Le Havre (veya Le Hable) de Grâce adını aldı. Bu isim, kentin kurulmasından önce arazisi üzerinde kurulu olan Notre-Dame-de-Grâce kilisesi nedeniyle verilmişti. Kente verilen bir diğer isim de la Porte Océane (Okyanus Limanı) idi.

Mimari olarak, kent bu liman rolünü benimsedi: Başlıca binalar denizde sonlanan Foch Caddesi üzerinde kuruldu. Le Havre, günümüzde Fransız limanları arasında (Marsilya'dan sonra) ikinci sırada, Normandiya kentleri arasında birinci sırada ve Haute-Normandie kentleri arasında ise (Rouen'den sonra) ikinci sırada gelir. Başkent'e yakınlığı nedeniyle Paris'in denize açılan kapısı işlevi görür. Kent bu sebeple pek çok kruvaziyer gemisinin uğrak noktasıdır. Gemilerden inen yolcular buradan Paris'e geçer, gün sonunda geri döner.

Kente 18 Temmuz 1949'da II. Dünya Savaşı'nda Almanlara karşı gösterdiği direniş nedeniyle Legion D'Honneur Nişanı verilmiştir.

Kentte bir üniversite vardır. Fransa'nın en eski futbol kulübü, Le HAC, Le Havre'dadır.

UNESCO, 15 Temmuz 2005'te şehir merkezini UNESCO Dünya Mirası listesine eklemiştir. UNESCO'ya göre merkezdeki 133 hektarlık alan "savaş sonrası şehirciliğinde sıra dışı bir örnek"tir ve "betonun yaratıcı kullanımı" nedeniyle takdir edilmiştir. Le Havre, Avrupa'da UNESCO listesine giren az sayıdaki modern yerleşimden biridir.

Kardeş şehirler

[değiştir | kaynağı değiştir]
Le Havre körfezi, plajı ve şehrin bir bölümü
Le Havre Vauban doku panoraması

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Le Havre, the City Rebuilt by Auguste Perret" (İngilizce). 2 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 

Fransızca Vikipedi, Le Havre maddesinden tercüme edilmiştir.[1]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]