Hollanda'da siyaset
Makale serilerinden |
Hollanda'da siyaset |
---|
Hollanda'da siyaset, çok partili bir parlamenter monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Hollanda, eştoplumlaştırmacı olarak da kabul edilebilecek[1] demokratik ve adem-i merkeziyetçi üniter bir parlamenter monarşidir.[2]
Hollanda Anayasası'na göre Hollanda, Hollanda Krallığı'nı oluşturan dört ülkeden (Aruba, Curaçao ve Sint Maarten ile birlikte) biridir.
Hollanda siyaseti ve yönetişimi, hem siyasi topluluk hem de bir bütün olarak toplum içinde önemli konularda geniş bir fikir birliğine varmak için ortak bir çaba ile karakterize edilir.[2] Ülkede geleneksel bir kuvvetler ayrılığı bulunmamaktadır. Anayasa'ya göre, Genel Meclis ve hükûmet (hükümdar ve bakanlar) yasama yetkisini paylaşır. Tüm mevzuatın tavsiye için Devlet Konseyi'nden (Raad van State) geçmesi gerekir ve Sosyal ve Ekonomik Konsey, çoğu sosyo-ekonomik mevzuat hakkında hükûmete tavsiyelerde bulunur. Yürütme yetkisi hükûmete aittir. Sosyal ve Ekonomik Konsey ayrıca, çoğunlukla tarım olmak üzere belirli sektörlerde yasa yapma ve uygulama konusunda özel hakka sahiptir. Yargı yetkisi iki ayrı mahkeme sistemine bölünmüştür. Medeni hukuk ve ceza hukuku açısından bağımsız Yüksek Mahkeme en yüksek mahkemedir; idare hukuku açısından ise resen hükümdarın başkanlık ettiği Devlet Konseyi en yüksek mahkemedir.
Hollanda daha üst düzeyde Benelüks, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler'in bir parçasıdır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ McGarry, John; O'Leary, Brendan (1993). "Introduction: The 4-political regulation of ethnic conflict". McGarry, John; O'Leary, Brendan (Ed.). The Politics of Ethnic Conflict Regulation: Case Studies of Protracted Ethnic Conflicts. Londra: Routledge. ss. 1-40. ISBN 0-415-07522-X.
- ^ a b Civil service systems in Western Europe edited by A. J. G. M. Bekke, Frits M. Meer, Edward Elgar Publishing, 2000, Chapter 7
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Resmî site
- (Felemenkçe) Parlement.com, detailed information about politicians elections, cabinets, parties, etc., since 1814.
- The Dutch Political System in a Nutshell ' by the Netherlands Institute for Multiparty Democracy & Instituut voor Publiek en Politiek (2008)