İçeriğe atla

HIG

Vikipedi, özgür ansiklopedi

HIG (Human interface guidelines veya İnsan arayüzü yönergeleri) uygulama geliştiricilerine bir dizi öneriler sunan yazılım geliştirme belgeleridir. Amaç, uygulama arayüzlerini daha sezgisel, öğrenilebilir ve tutarlı hale getirerek kullanıcıların deneyimini iyileştirmektir. Kılavuzların çoğu, belirli bir masaüstü ortamında uygulamalar için ortak bir görünüm ve his tanımlamakla sınırlanır.[1][2] Kılavuzlar belirli politikaları numaralandırır. Politikalar bazen insan-bilgisayar etkileşimi çalışmalarına (dolayısıyla kullanılabilirlik testi) dayanmaktadır, ancak çoğu platform geliştiricileri tarafından seçilen keyfi sözleşmelere dayanmaktadır.

HIG'nin temel amacı, kullanılan uygulamalar ve diğer araçlar da dahil olmak üzere çevre genelinde (genellikle bir işletim sistemi veya masaüstü ortamı) tutarlı bir deneyim yaratmaktır. Bu, hem aynı görsel tasarımın uygulanması, hem de arayüzün ortak öğelerinin tutarlı bir şekilde erişilmesi ve bu öğelerin davranışının oluşturulması anlamına gelir. butonlar ve ikonlar gibi basit öğelerden, iletişim kutuları gibi daha karmaşık yapılara kadar oluyor.

HIG'ler, geliştiricilerin daha iyi uygulamalar yaratmalarına yardımcı olmak amacıyla öneriler ve tavsiyelerdir. Geliştiriciler bazen kasıtlı olarak, kılavuzların uygulamalarına uymadığını düşünürlerse, kopar seçerler veya kullanılabilirlik testi yaparken bir avantaj sağlarlar.[3] Bununla birlikte, HIG'i yayınlayan kuruluş, başvurunun onaylanmasını durdurabilir. Örneğin Mozilla Firefox'un kullanıcı arabirimi GNOME projesinin HIG'ine karşı gidiyor ki, bu GNOME dağıtımında Firefox yerine Epiphany'nin temel argümanlarından biridir.[4]

İnsan arayüzü yönergeleri genellikle simge ve pencere tasarımı ve tarzı da dahil olmak üzere görsel tasarım kurallarını tanımlar. Sıklıkla kullanıcı girişi ve etkileşim mekanizmalarının çalışma biçimini belirtirler. Ayrıntılı kuralların yanı sıra yönergeler, bazen uygulamanın nasıl düzenleneceği, tasarlanacağı ve kullanıcı arabirimi metni yazılması konusunda daha geniş kapsamlı önerilerde bulunur.[5]

HIG'ler de uygulamalar için yapılır. Bu durumda HIG, bir dizi uygulama fonksiyonu için ortak semantiği ekleyerek HIG platformunda yer alacaktır.

Çapraz platform yönergeleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Platforma özgü yönergelerin aksine, çapraz platform yazılımları yönergeleri farklı bir platforma bağlı değildir. Bu yönergeler, hangi platformda geçerli olması gerektiği konusunda önerilerde bulunur. Bunun her zaman mümkün olmadığı için çapraz platform yönergeleri, uygulanan iş yüküne karşı uyumluluğu tartabilir.

Linux, macOS, Unix benzeri

Programlama dili

Taşınabilir cihazlar

Microsoft Windows

Çeşitli

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]