İçeriğe atla

Faust

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pan Twardowski ve şeytan. Michal Elwiro Andriolli'nin çizimi.

Faust, bir klasik Alman efsanenin başkişisi. Gerçek bir tarihi kişi olan simyacı-doktor Johann Georg Faust'a dayanmaktadır. Çok başarılı ama hayattan memnun olmayan bir alim, onu şeytan ile bir anlaşma yapmasına sürükler, ruhunu sınırsız ilim ve dünyevi zevkler için değiş tokuş etmesine sebep olur. Faust efsanesi yıllar içinde tekrar tekrar yorumlanan birçok edebi, sanatkârane, sinematik ve müziksel eserlerin esası olmuştur. Faust ve ilgili Faustian sıfatı (şeytanla pazarlık), dünyevi güç ve başarı için manevi değerlerden vazgeçen hırslı bir kişinin durumunu ima eder.[1]

Sinematik Yorumlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Faust, Frederick A. Todd'un yönettiği karanlık (şimdi kayıp) 1921 Amerikan sessiz filmi

Faust, Challis Sanderson'ın yönettiği 14 dakikalık 1922 İngiliz sessiz filmi

Faust, Gerard Bourgeois'in yönettiği 1922 Fransız sessiz filmi, ilk 3 boyutlu film olarak kabul edildi

Murnau'nun Faust'u

Klasik Nosferatu'nun yönetmeni F.W. Murnau, 1926'da prömiyeri yapılan Faust'un sessiz bir versiyonunu yönetti. Murnau'nun filmi, çağ için dikkat çekici özel efektler içeriyordu. Çekimlerin birinde, Mephisto bir kasabanın üzerine yükselir, veba getirirken bir sis yuvarlanırken karanlık kanatlar genişçe yayılır. Bir diğerinde, genişletilmiş bir montaj dizisi, Mephisto'nun arkasına monte edilen, cennetlerden geçen Faust'u ve kamera görüntüsünü hızla değişen panoramik arka planlar, karlı dağlar, yüksek burunlar ve uçurumlar ve şelaleler boyunca etkili bir şekilde geçiş yaparak gösteriyor.

Kullanım örneği olarak ABD'nin 2003-2005 Türkiye elçisi Eric S. Edelman, New York Times gazetesinin 27 Ağustos 2015 tarihli köşe yazı bölümünde "America’s Dangerous Bargain With Turkey" (Amerika'nın Türkiye ile Tehlikeli Pazarlığı) başlıklı yazısında, Türkiye Kürtlere karşı savaşını durdurmaz ise Amerika Türkiye ile yaptığı "Faustian" bir pazarlık yapmış olur der.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^  Walter Alison Phillips (1911). "Faust". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press.