Dinostratus teoremi
Geometride, Dinostratus teoremi, eğer trisektris düz kenar bir cetvel ve pergele ek olarak kullanılabilirse, daireyi kareleştirmeye izin veren Hippias trisektrisinin bir özelliğini tanımlar. Teorem, ismini, MÖ 350 civarında daireyi kareleştirme problemine çalışırken kanıtlayan Yunan matematikçi Dinostratus'tan almıştır.
Teorem, Hippias trisektrisinin, ilişkili karesinin kenarlarından birini oranıyla böldüğünü belirtir.
Hippias trisektriksindeki keyfi noktalar yalnızca çember ve pergel ile oluşturulamaz, ancak yoğun bir alt küme ile oluşturulabilir. Özellikle, trisektrisin karenin kenarıyla buluştuğu noktayı tam olarak çizmek mümkün değildir. Bu nedenle Dinostratus'un yaklaşımı, çemberin kareleştirilmesi klasik probleminin "gerçek" çözümü olarak görülmez.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Thomas Little Heath (1921). A History of Greek Mathematics. Volume 1. From Thales to Euclid. Clarendon Press. ss. 225-230.
- Horst Hischer (2000). Blankenagel, Jürgen & Spiegel, Wolfgang (Ed.). "Klassische Probleme der Antike - Beispiele zur "Historischen Verankerung"" (PDF). Mathematikdidaktik aus Begeisterung für die Mathematik - Harald Scheid für Festschrift (Almanca). Stuttgart/Düsseldorf/Leipzig: Klett: 97–118. 28 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.
- Carl B. Boyer; Uta C. Merzbach (2010). A History of Mathematics (3 bas.). ss. 87-88. ISBN 978-0470525487.
(İlk basım: 1968)
- O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Dinostratus", MacTutor Matematik Tarihi arşivi