İçeriğe atla

Diyak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(DIAC sayfasından yönlendirildi)
Diyak
DIAC (Diode for Alternating Current)
TürPasif
Pin yapılandırması anot 1, anot 2
Elektronik sembol
Üç katmanlı diyak

Diyak (DIAC) her iki yönde de iletime geçebilen bir zener diyot tur. Diac kısaltması "Alternatif akım için diyot" (İngilizceDiode for alternating current) kelimelerinin baş harflerinden üretilmiştir.

Diyak düşük gerilim altındayken yüksek bir dirence sahiptir ve üzerinden çok az akım geçer. Bu sırada diyak bir yalıtkan gibidir. Ancak gerilim belli bir değerin üstüne çıktında diyak negative direnç göstermeğe başlar ve üzerinden geçen akım süratle artar. Bu kritik gerilime kırılma gerilimi (breakdown voltage) denilir. Bu noktada diyak bir iletken haline gelir ve üzerindeki gerilim azaldığı halde iletken olarak çalışmaya devam eder. Ancak üzerinden geçen akım çok düşük düzeye düştüğünde, yeniden yalıtkan hale gelir. Bu minimum düzeydeki akım tutma akımı (holding current) olarak bilinir.

Kırılma gerilimi 28-42 V arasında imal edilir. En sık kullanılan diyağın kırılma gerilimi 33 volttur. Diyağa ihtiyaç duyulmasının nedeni her iki yönde ve istenilen gerilim seviyesinde iletime geçebilecek bir eleman olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle tristör ile triyakların sürülmesinde ve kırpma devrelerinde gate tetikleyicisi olarak kullanılır.