Arabistan Meryem Ana Katedrali
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Ağustos 2024) |
Arabistan Meryem Ana Katedrali, Awali, Bahreyn'de bulunan bir Roma Katolik katedralidir ve Arabistan Meryem Ana'sına adanmıştır. Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası'nın merkezi olarak hizmet vermektedir. 9 Aralık 2021 tarihinde Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife tarafından açılışı yapılmıştır.[1] Katedral, Arap Yarımadası'ndaki en büyük Katolik kilisesidir.[2]
Ayinler, ülkedeki göçmen nüfusunu yansıtacak şekilde çeşitli dillerde yapılmaktadır; bu diller ağırlıklı olarak İngilizce olmakla birlikte, Arapça, Tagalogca, Malayalamca ve Konkani dillerini de içermektedir.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Dini hoşgörünün bir göstergesi olarak, 11 Şubat 2013 tarihinde Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife, katedral için 9.000 metrekare (97.000 ft2) arazi bağışladı.[3] 19 Mayıs 2014'te Kral Hamed bin İsa Âl-i Halife, Vatikan'daki Apostolik Sarayı'nda Papa Francis ile bir araya geldi ve Papa'ya Arap Yarımadası'nda inşa edilecek en büyük kilisenin bir maketini sundu.[4] Bu kilise, Krallığın hoşgörü ve birlikte yaşama taahhüdünün bir simgesi olarak tasarlandı.[5]
İnşaat çalışmaları, Temel Taşı'nın kutsanmasının ardından 31 Mayıs 2014'te başladı. Temel taşı, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nın Kutsal Kapı'sından alındı ve Arabistan'daki inananlara Roma Papalığı ile derin bir birliğin işareti olarak hediye edildi.[6] Temel atma töreni, 10 Haziran 2018 tarihinde Vikar Apostolik Camillo Ballin; Papalık Temsilcisi, Francisco Padilla; ve Bahreyn Krallığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.[7] Monsenyör Ballin'in 12 Nisan 2020'deki ölümünün ardından inşaat, Papa Francis'in Kuzey Arabistan Apostolik Yöneticisi olarak atadığı Msgr. Paul Hinder tarafından denetlendi.
Katedralin tasarımı, İtalyan tasarımcı ve mimar Mattia Del Prete ve Cristiano Rosponi tarafından yapıldı. Şekli, Tanrı'nın varlığının Musa peygambere vahiy edildiği "karşılaşma çadırı"na veya tabernakle'ye atıfta bulunarak bir çadırı andırıyor.[8] Katedral, 2300 kişilik oturma kapasitesine sahip olup, iki şapel ve itiraflar için bölmeli iki büyük odaya sahiptir. Katedralin çatısında sekizgen bir kubbe bulunmaktadır.[9]
Şapellerden birinde, Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası'nın koruyucusu "Arabistan Meryem Ana" yer almaktadır. Meryem Ana heykelinin başında bir taç bulunmakta ve sağ elinde bebek İsa'yı, sol elinde ise tesbihi tutarak tahtta oturmaktadır. Katedraldeki "gizem tacı sanat eserleri", Kiko Argüello'nun başyapıtıdır.
Katedralin açılışı, 9 Aralık 2021 Perşembe sabahı gerçekleştirildi. Törene Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife'yı temsilen Şeyh Abdullah bin Hamad Al Khalifa katıldı. Ayrıca Kuzey Arabistan Apostolik Yöneticisi Msgr. Paul Hinder, Bahreyn'deki Apostolik Nuncio, Eugene Nugent; Kuveyt ve Katar'daki Apostolik Nuncio ve Halkların Evanjelizasyonu Cemaati'nin Prefekti Luis Antonio Tagle de törende hazır bulundu. Ertesi gün, 10 Aralık 2021'de, Kardinal Tagle, Monsenyörler Nugent ve Hinder ile birlikte ibadet yerinin kutsanması için ayini yönetti.
Papalık Ziyareti
[değiştir | kaynağı değiştir]4 Kasım 2022'de, Papa Francis Bahreyn'deki Arabistan Meryem Ana Katedrali'ni tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında Papa, Bahreyn halkına ülkenin Katolik topluluğuna gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Ayrıca Hristiyan topluluğundaki çeşitlilikte birlik konusuna değindi ve ibadet ve dua etmenin Hristiyanları bir araya getirmedeki önemini vurguladı.[10]
Papa'nın Arabistan Meryem Ana Katedrali'ni ziyareti birçok açıdan önemliydi. Papa'nın Bahreyn'i ilk kez ziyaret etmesi anlamına geliyordu. Bu ziyaret aynı zamanda Katolik Kilisesi'nin dinler arası diyaloğa olan bağlılığının ve Hristiyan topluluğu içinde daha büyük bir birlik teşvik etme arzusunun bir simgesiydi.[11]
Tartışmalar
[değiştir | kaynağı değiştir]Körfez'deki en büyük Roma Katolik kilisesinin planlanan inşası, kiliselerin önemli kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu bir bölgede Bahreyn'in dini hoşgörü geleneklerini göstermek amacıyla yapılmıştı. Ancak, bu durum, zaten bölünmüş olan Müslüman topluluklar arasında ülkede başka bir gerilim noktası haline geldi. Katı din adamları, kilise kompleksinin inşasına karşı çıktılar.[12]
70'ten fazla din adamı, Arap Yarımadası'nda kilise inşa etmenin yasak olduğunu belirten bir dilekçe imzaladı. Hükûmet, muhalefet gösteren önde gelen din adamlarından Şeyh Adel Hassan al-Hamad'ı camiinden uzaklaştırma emri verdi, ancak destekçilerinin protestoları nedeniyle bu emir iptal edildi.[13]
Ülkede yaklaşık 19 aylık huzursuzluk sırasında 50'den fazla kişi öldü ve yüzlerce kişi tutuklandı. Vatikan, Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'ı kapsayan yeni bir apostolik bölge oluşturmayı planlıyor. Yeni idari merkezlerin Kuveyt'ten Bahreyn'e taşınması bekleniyor.[12] Bahreyn, farklı dinler, mezhepler ve ırklar arasındaki hoşgörü geleneği ile tanınan eşsiz bir yapıya sahiptir; yerli Hristiyan, Yahudi ve Hindu toplulukları bulunmaktadır.
Kaynaklar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Bahreyn, Körfez'in en büyük Katolik kilisesini açtı". The Jerusalem Post - Christian World (İngilizce). 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Arap Yarımadası'nın en büyük Katolik kilisesi Bahreyn'de açıldı". Al Arabiya English (İngilizce). 10 Aralık 2021. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ Gagliarducci, Andrea. "Bahreyn Katedrali, Arabistan Meryem Ana'nın heykeli geldi". www.acistampa.com. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Bahreyn Kralı, Papa'ya 'Arap Yarımadası'ndaki en büyük kilisenin' maketini verdi" (İngilizce). www.romereports.com. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Bahreyn kilise projesi, Körfez bölgesinin dini hoşgörü itibarını pekiştiriyor" (İngilizce). Arab News. 23 Aralık 2020. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali'nin İlk Taşının Kutsanması". www.avona.org. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ Smith, Joanna (20 Haziran 2018). "Bahreyn'de, Arabistan Meryem Ana Katedrali'nin temel atma töreni" (İngilizce). Church in Need. 1 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ Dennehy, John (10 Aralık 2021). "Körfez'in en büyük Roma Katolik katedrali Bahreyn'de açıldı". The National (İngilizce). 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali Hakkında (COLA); Awali, Bahreyn Krallığı" (İngilizce). Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası. 2022. 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali - Bahreyn Papalık Ziyareti". 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- ^ Salah, Faisal (4 Kasım 2022). "Müminler, Papa Francis'in Bahreyn'deki katedrali ziyaretinden dolayı sevinç yaşıyor" (İngilizce). The National. 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023.
- ^ a b Associated Press tarafından çeşitli medya kuruluşlarında yayımlanan haber:
- Halifa, Reem. "Katolik kilise planı Bahreyn'de dalgalanmalara neden oluyor". The Killeen Daily Herald (İngilizce). Associated Press. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- "Katolik kilise planı Bahreyn'de dalgalanmalara neden oluyor". San Antonio Express-News (İngilizce). 4 Eylül 2012. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- Halifa, Reem. "Katolik kilise planı Bahreyn'de dalgalanmalara neden oluyor". Tulsa World (İngilizce). Associated Press. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- Halifa, Reem. "Katolik kilise planı Bahreyn'de dalgalanmalara neden oluyor". Yahoo News (İngilizce). Associated Press. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- Khalifa, Reem (3 Eylül 2012). "Katolik kilise planı Bahreyn'de dalgalanmalara neden oluyor". San Diego Union-Tribune (İngilizce). Associated Press. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.
- ^ "Bahreyn'de üç din adamı nefret yaydığı için yasaklandı". Daiji World (İngilizce). IANS. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023.