İçeriğe atla

AT&T

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AT&T
TipHalka açık şirket
TürTelekomünikasyon
Kuruluş5 Ekim 1983; 40 yıl önce
KurucuAlexander Graham Bell
Genel merkezi,
Önemli kişilerWilliam Kennard (başkan)
John Stankey (CEO)
ÜrünUydu televizyonu
Sabit hatlı telefonlar
Cep telefonları
İnternet hizmetleri
Gelirartış 122,4 milyar ABD Doları (2023)
Net gelirartış 15,62 milyar ABD Doları (2023)
Çalışan sayısı149,900 (2024)
Web sitesiATT.com

AT&T Inc. ("AT&T" eski adı American Telephone and Telegraph Company'nin kısaltmasıyla), merkezi Dallas, Teksas'taki Whitacre Tower'da bulunan çok uluslu bir Amerikan telekomünikasyon holding şirketidir. Gelir bakımından dünyanın dördüncü en büyük telekomünikasyon şirketi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kablosuz taşıyıcısıdır. 2023 itibarıyla AT&T, 120,7 milyar dolarlık gelirle en büyük Amerika Birleşik Devletleri şirketlerinin Fortune 500 sıralamasında 13. sırada yer al dı.

20. yüzyılın çoğunda AT&T, Amerika Birleşik Devletleri'nde telefon hizmeti konusunda tekel sahibiydi. Şirket, tarihine St.'de kurulan Amerikan Bölge Telgraf Şirketi olarak başladı. 1878'de Louis. Bir dizi birleşme yoluyla Arkansas, Kansas, Oklahoma ve Teksas'a hizmetleri genişlettikten sonra, 1920'de o zamanlar American Telephone and Telegraph Company'nin bir yan kuruluşu olan Southwestern Bell Telephone Company oldu. İkincisi, 1877'de Alexander Graham Bell tarafından kurulan orijinal Bell Telephone Company'nin halefiydi. American Bell Telephone Company, 1885 yılında American Telephone and Telegraph Company (AT&T) yan kuruluşunu kurdu. 1899'da AT&T, American Bell Telephone Company'nin varlıklarını yan kuruluşuna sattıktan sonra ana şirket oldu. Şirket 1994 yılında AT&T Corp. olarak yeniden markalandı. 1982 Amerika Birleşik Devletleri v. AT&T antitröst davası, genellikle "Baby Bells" olarak adlandırılan yedi Bölgesel Bell İşletme Şirketi (RBOC) halinde gruplandırılan AT&T'nin ("Ma Bell") yerel işletme iştiraklerinin elden çıkarılmasıyla sonuçlandı ve Southwestern Bell Corporation (SBC) da dahil olmak üzere yedi bağımsız şirketle sonuçlandı. İkincisi, 1995 yılında adını SBC Communications Inc. olarak değiştirdi.

2005 yılında SBC, eski ana şirketi AT&T Corp.'u satın aldı ve ikincisinin markalaşmasını, geçmişini ve hisse senedi alım satım sembolünü ve ikonik logosunun bir versiyonunu aldı. Kendisine AT&T Inc. adını veren birleştirilmiş varlık, 30 Aralık 2005'te piyasaya sürüldü. Yeni birleştirilen ve yeniden adlandırılan AT&T Inc., 2006 yılında son bağımsız Baby Bell şirketi olan BellSouth Corporation'ı satın alarak BellSouth ve SBC'nin (AT&T Inc.) eski ortak girişimi Cingular Wireless'ı (2004'te AT&T Wireless'ı satın alan) AT&T Inc.'in tamamen sahip olduğu bir yan kuruluşu haline getirdi. Cingular daha sonra AT&T Mobility olarak yeniden markalandı. AT&T Inc. ayrıca, 12 Haziran 2018'de onaylanan ve AT&T Inc.'i Time Warner'ın en büyük ve kontrol hissedarı yapma amacı ile 2016'da Time Warner'ı satın aldı ve daha sonra 2018'de WarnerMedia olarak yeniden markalaştırdı. Şirket daha sonra 2022'de WarnerMedia'daki hissesini geri çekti ve Warner Bros.'u oluşturmak için Discovery, Inc. ile birleştirdi. Keşif, medya kolundan kendini elden çıkarıyor.

Mevcut AT&T, eski Bell Sisteminin çoğunu yeniden oluşturuyor ve uzun mesafe bölümü de dahil olmak üzere orijinal AT&T Corp. ile birlikte yedi "Baby Bells"den dördünü içeriyor.

Köken ve büyüme (1885–1981)

[değiştir | kaynağı değiştir]

AT&T, Bell'in 1875'te telefonu patentlemesinden sonra Alexander Graham Bell, Thomas Watson ve Gardiner Greene Hubbard tarafından Bell Telefon Şirketi olarak kuruldu. 1881'e gelindiğinde, Bell Telefon Şirketi Amerikan Bell Telefon Şirketi haline gelmişti. Bağlı kuruluşlarından biri, 1885 yılında kurulan Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi (AT&T) idi. 30 Aralık 1899'da AT&T, ana şirketi American Bell Telephone'ın varlıklarını satın alarak yeni ana şirket oldu. AT&T, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yerel telefon iştirakleri ağı kurdu. AT&T ve yan kuruluşları, yirminci yüzyılın çoğu boyunca Kingsbury Taahhüdü ile 1913'te hükûmet yetkilileri tarafından yetkilendirilen bir telefon hizmeti tekeline sahipti. Bu tekel Çan Sistemi olarak biliniyordu ve bu dönemde AT&T, Ma Bell takma adıyla da biliniyordu.

Ayrılık ve reform (1982–2004)

[değiştir | kaynağı değiştir]

1982 yılında ABD'li düzenleyiciler AT&T tekelini parçalayarak AT&T'nin yerel iştiraklerini elden çıkarmasını ve bunları yedi ayrı şirket halinde gruplandırmasını şart koştu. Bu yeni şirketler Bölgesel Çan İşletme Şirketleri ya da daha gayri resmi olarak Bebek Çan olarak biliniyordu. AT&T uzun mesafe hizmetlerini işletmeye devam etti ancak MCI ve Sprint gibi denizaşırı ülkelerden tedarik edilen rakiplerin artan rekabetiyle karşı karşıya kaldı.

Southwestern Bell Corporation (SBC), AT&T Corp'un dağılmasıyla ortaya çıkan şirketlerden biriydi. Şirket kısa süre sonra, 1987'de Metromedia mobil işletmesinin satın alınması ve 1990'ların başında birkaç kablo şirketinin satın alınması da dahil olmak üzere bir dizi satın almaya başladı. 1990'ların ikinci yarısında şirket, kablo işini satarken iki Baby Bells (Pacific Telesis Group ve Ameritech Corporation) dahil olmak üzere birkaç başka telekomünikasyon şirketini satın aldı. Bu süre zarfında şirket adını SBC Communications Inc. olarak değiştirdi. 1997 yılının başlarında C. Michael Armstrong CEO olarak atandı ve Armstrong aynı yıl içinde John Zeglis'i başkan olarak atadı. 1998 yılına gelindiğinde şirket Fortune 500 listesinde ilk 15'e girdi ve 1999 yılında Zeglis AT&T Wireless'ın başkanlığını ve CEO'luğunu üstlendiğinde AT&T Dow Jones Industrial Average'ın bir parçası oldu (2015'e kadar devam etti). Zeglis 2001 yılında AT&T'deki başkanlık görevine son verdi ve 2004 yılında AT&T Wireless'daki görevinden istifa etti.

Eski ana şirketin satın alınması ve devralmalar (2005-2013)

[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Kasım 2005 tarihinde SBC Communications, eski ana şirketi AT&T Corporation'ı 16 milyar dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra SBC, daha iyi bilinen AT&T adını ve markasını benimsedi, orijinal AT&T Corporation ise birleşen şirketin uzun mesafe sabit hat iştiraki olarak varlığını sürdürdü. Mevcut AT&T Inc. orijinal AT&T Corporation'ın geçmişini (1877'ye kadar uzanan) kendi geçmişi olarak iddia ediyor, ancak SBC'nin 2005 öncesi kurumsal yapısını ve hisse senedi fiyat geçmişini koruyor. Ayrıca, 2005'ten önceki tüm SEC başvuruları AT&T değil SBC altındadır.

AT&T 2011 yılında T-Mobile'ı 39 milyar dolarlık hisse senedi ve nakit teklifiyle satın almak için girişimde bulundu. Teklif, devralan şirketin önemli düzenleyici ve yasal engellerle ve ABD hükûmetinin ağır direnciyle karşılaşmasının ardından geri çekildi. Orijinal satın alma anlaşması uyarınca T-Mobile 3 milyar dolar nakit para ve AT&T'nin elinde bulunan 1 milyar dolar değerindeki kablosuz spektruma erişim hakkı elde etti.

Eylül 2013'te AT&T, América Móvil ile işbirliği yaparak Latin Amerika'ya açılacağını duyurdu. Aralık 2013'te AT&T, Connecticut'taki kablolu operasyonlarını Stamford merkezli Frontier Communications'a satmayı planladığını duyurdu.

AT&T, FCC onayının ardından 29 Aralık 2006 tarihinde BellSouth Corporation'ı satın aldı. İşlem, Cingular Wireless'ın sahipliğini ve yönetimini konsolide etti. AT&T, Ocak 2007'de kablosuz perakende mağazalarını Cingular'dan AT&T'ye dönüştürdü

Son gelişmeler (2013-günümüz)

[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılının sonlarında AT&T, Meksikalı cep telefonu operatörü Iusacell'i satın aldı ve iki ay sonra da NII Holdings'in Meksika'daki kablosuz işletmesini satın aldı. AT&T bu iki şirketi birleştirerek AT&T Meksika'yı oluşturdu.

Temmuz 2015'te AT&T, DirecTV'yi 48,5 milyar dolara satın aldı. AT&T daha sonra mevcut U-verse ev interneti ve IPTV markalarını DirecTV ile birleştirerek AT&T Entertainment'ı oluşturmayı planladığını duyurdu.

22 Ekim 2016 tarihinde AT&T, medya varlıklarını artırmak amacıyla Time Warner'ı 108,7 milyar dolara satın almak üzere anlaştığını duyurdu. 20 Kasım 2017'de Başsavcı Yardımcısı Makan Delrahim, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı Antitröst Bölümü adına Time Warner ile birleşmenin "rekabete zarar vereceğini, tüketiciler için daha yüksek faturalara ve daha az yeniliğe yol açacağını" söyleyerek engellemek için dava açtı. 12 Haziran 2018'de ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Richard J. Leon birleşmenin devam edebileceğine karar verdi. Birleşme iki gün sonra tamamlandı ve Time Warner tamamen AT&T'nin bir iştiraki haline geldi. Bir gün sonra şirketin adı WarnerMedia olarak değiştirildi.

Satın alma işleminin tamamlanmasından üç ay sonra AT&T dört ana birim olarak yeniden örgütlendi: Tüketici ve ticari kablolu telefon, AT&T Mobility ve tüketici eğlence video hizmetlerini içeren İletişim; Turner kablolu televizyon ağları, Warner Bros. film ve televizyon prodüksiyonu ve HBO'yu içeren WarnerMedia; Meksika'da kablosuz hizmet ve Latin Amerika ve Karayipler'de Vrio markası altında videodan oluşan AT&T Latin Amerika; ve o zamandan beri Xandr olarak yeniden adlandırılan Reklam ve Analitik.

13 Temmuz 2017'de AT&T'nin bulut tabanlı bir DVR akış hizmeti sunacağı bildirildi. DirecTV ve DirecTV Now yayın hizmeti arasında birleşik bir platform oluşturmayı umuyordu ve kısa bir süre sonra U-verse de eklenecekti. HBO Max olarak adlandırılan hizmet Mayıs 2020'de başlatıldı.

12 Eylül 2017'de, AT&T'nin bir sonraki yıl kendi veya bir rakibinin geniş bant ağı üzerinden üstten dağıtım için yeni bir kablo TV benzeri hizmet başlatmayı planladığı bildirildi.

7 Mart 2018'de şirket, DirecTV Latin Amerika'nın azınlık hissesini halka arz yoluyla satmaya hazırlandı ve bu varlıklar için Vrio Corp. adında yeni bir holding şirketi kurdu. Ancak, 18 Nisan'da, Vrio'nun halka arzından sadece bir gün önce, AT&T piyasa koşulları nedeniyle halka arzı iptal etti.

2019 itibarıyla AT&T dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketidir. AT&T aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük mobil telefon hizmetleri sağlayıcısı ve en büyük sabit telefon hizmetleri sağlayıcısıdır.

Eylül 2019'da aktivist yatırımcı Elliott Management, 3,2 milyar dolarlık AT&T hissesi (%1,2'lik bir öz sermaye payı) satın aldığını ve şirketin hisse değerini artırmak için varlıklarını elden çıkarması için baskı yaptığını açıkladı.

4 Mart 2020'de AT&T, sermaye yatırımlarında kesintiler de dahil olmak üzere büyük maliyet azaltma hamleleri gerçekleştirme niyetini ve AT&T TV'yi (2 Mart'ta ulusal olarak resmen başlatıldı) birincil ödemeli televizyon hizmeti teklifi olarak tanıtmayı planladığını açıkladı. AT&T, DirecTV'yi "kablo geniş bandının yaygın olmadığı yerlerde" ve özel bir seçenek olarak tanıtmaya devam edeceğini belirtti.

24 Nisan 2020'de AT&T, 1 Temmuz 2020'den itibaren geçerli olmak üzere, şirket COO'su John Stankey'nin Randall L. Stephenson'ın yerine AT&T CEO'su olarak atanacağını duyurdu. AT&T'nin DirecTV ve Time Warner'ı satın almasının bu noktada şirket için 200 milyar dolarlık büyük bir borç yüküne yol açtığı da kabul edildi.

Planlanan maliyet azaltma programlarının bir sonucu olarak, Warner Bros Interactive Entertainment'ın satışı önerildi, ancak video oyun endüstrisindeki COVID-19 salgınıyla ilgili büyümenin yanı sıra hayranlardan ve eleştirmenlerden gelecek DC Comics, Lego Star Wars ve Harry Potter oyunlarının olumlu karşılanması nedeniyle nihayetinde vazgeçildi.

Crunchyroll, Aralık 2020'de Sony'nin Funimation şirketine 1,175 milyar ABD doları karşılığında satıldı ve satın alma Ağustos 2021'de tamamlandı.

25 Şubat 2021'de AT&T, DirecTV, U-Verse TV ve DirecTV Stream'i ayrı bir kuruluşa böleceğini, %30 hissesini TPG Capital'e (Astound Broadband kablo şirketinin sahipleri) satacağını ve yeni bağımsız şirkette %70 hisseyi elinde tutacağını duyurdu. Anlaşma 2 Ağustos 2021'de tamamlandı.

17 Mayıs 2021'de AT&T, WarnerMedia'daki öz sermaye payından vazgeçmeyi ve yeni bir medya şirketi kurmak için 43 milyar ABD doları tutarında bir anlaşmayla Discovery, Inc. ile birleşmesini planladığını duyurdu.

Warner Bros Interactive Entertainment'ın önerilen satışında teklif verenlerden biri olan Electronic Arts, Haziran 2021'de mobil oyun stüdyosu Playdemic'i WBIE'den 1,4 milyar ABD doları karşılığında satın aldı.

Eylül 2021'de Fox Corporation, TMZ'yi WarnerMedia'dan yaklaşık 50 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın aldı ve TMZ,Fox Entertainment bölümü altında işletilmeye başlandı.

21 Aralık 2021'de AT&T, Xandr'ı (ve AppNexus'u) açıklanmayan bir fiyat karşılığında Microsoft'a satmayı kabul ettiklerini duyurdu. Anlaşma Haziran 2022'de tamamlandı.

8 Nisan 2022'de WarnerMedia'nın bölünmesi ve ardından Discovery Inc. ile birleşerek Warner Bros Discovery'yi oluşturması tamamlandı. Bu birleşmenin bir sonucu olarak, HBO Max ve diğer video hizmetleri AT&T'nin sınırsız plan teklifinden çıkarıldı.

Veri Sızıntısı (2021)[1]

[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan telekomünikasyon şirketi AT&T büyük ölçekli bir veri sızıntısıyla ilişkilendirildi. Bu sızıntı, bilgisayar korsanlarının çevrimiçi forumlarda AT&T'ye ait olduğunu iddia ettikleri 70 milyon kaydı paylaşmasıyla ortaya çıktı.

Ağustos 2021'de, büyük kuruluşları ihlal etme geçmişine sahip bir kişi, popüler bir korsan forumunda 70 milyon AT&T kaydının olduğunu iddia etti ve bu verileri satın almak isteyenlerden büyük miktarda para talep etti. Bu veriler arasında müşterilerin isimleri, adresleri, telefon numaraları, sosyal güvenlik numaraları ve doğum tarihleri bulunmaktaydı.

İki buçuk yıl sonra, bu forumun yetkilisi bir gönderiyi görüntüledi ve tüm verilerin sızdırıldığını iddia etti. Ancak birisi bunları satmak yerine tüm veriyi herkese açık bir şekilde yayınladı ve kitlelere kolayca erişilebilir hale getirdi.

AT&T'nin Açıklaması

[değiştir | kaynağı değiştir]

AT&T, bu olayla ilgili olarak veri ihlali olmadığına dair hala kanıt bulunmadığını belirtti.[2]

Verilerin Doğrulanması

[değiştir | kaynağı değiştir]

Veri doğruluğunu doğrulamak için çeşitli güvenlik uzmanları ve BleepingComputer gibi kaynaklardan yararlanılmıştır. Have I Been Pwned (HIBP) gibi platformlardan da araştırma yapılmış ve 153.000 kişinin bu veri sızıntısında olduğu doğrulanmıştır.

  1. ^ "Inside the Massive Alleged AT&T Data Breach". Troy Hunt (İngilizce). 19 Mart 2024. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  2. ^ "AT&T Addresses Recent Data Set Released on the Dark Web". about.att.com (İngilizce). 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024.