İçeriğe atla

1. Paraşütçü-Panzer Tümeni Hermann Göring

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fallschrim-Panzer-Division 1. Hermann Göring
1st Paraşütçü Panzer Tümeni
Hermann Göring
Birim Amblemi
Etkin1935-1945 (General ile)–Mayıs 1 1944 - Mayıs 8 1945 (Panzer Tümeniyle)
Ülke Almanya
SınıfıLuftwaffe
TipiPanzer/Fallschirmjäger
BüyüklükAlay
Tugay
Tümen
PatronHermann Göring
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Walther von Axthelm
Paul Conrath
Wilhelm Schmalz
Hanns-Horst von Necker
Max Lemke
Nişanlar
Kimlik
sembolü
Fallschirm-Panzer-Div 1 HG

Paraşütçü-Panzer Tümeni 1. ''Hermann Göring'' (1. Panzer Tümeni ''Hermann Göring'' - kısaltılmış Fallschirm-Panzer-Div 1 HG) elit bir Alman Luftwaffe zırhlı tümenidir. HG, Kuzey Afrika, Sicilya, İtalya ve Doğu Cephesinde muharebelere girdi. Tümen 1933'te tabur büyüklüğünde bir polis birimi olarak göreve başladı. Zamanla bir alay, tugay, tümen haline geldi ve nihayet 1 Mayıs 1944'te Paraşütçü-Panzer Tümeni 2. Hermann Göring ile birleştirildi ve ardından Reich Mareşali tarafından bir Panzer kolordu oluşturdu. 8 Mayıs 1945'te Dresden yakınlarındaki Sovyet Ordusuna teslim oldu.

Tümen, İtalya'daki döneminde bir dizi savaş suçu işledi ve 16. SS Panzergrenadier Tümeni ''Reichsführer-SS'' ile birlikte, iki tümenin yaklaşık üçte birini oluşturan sivil nüfus katliamlarına dahil oldu İtalya'daki savaş suçlarında siviller öldü.[1]

Hizmet geçmişi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Naziler 1933'te iktidara geldiğinde Hermann Göring, Prusya İçişleri Bakanı olarak atandı. Bu sıfatla Prusya'daki tüm Polis birimleri Göring'in kontrolü altına girdi. 24 Şubat 1933'te Göring, bir polis taburunun oluşturulmasına izin verdi. Göring'in gizli polisi Gestapo ile birlikte çalışan birim, Komünistlere ve Sosyal Demokratlara yönelik birçok saldırıya karıştı. Ocak 1934'te Hitler ve Himmler'in baskısı altında kalan Göring, Himmler'in SS'i ve Gestapo'yu kontrol etmesini sağladı. Geri kalan biriminin konumunu güçlendirmek için Göring, büyüklüğünü artırdı ve bir askeri eğitim programı başlattı. Uzun Bıçaklar Gecesi boyunca, tümeni ve Leibstandarte SS Adolf Hitler, birçok SA liderini infaz etti ve oluşumu NSDAP için bir tehdit olarak ortadan kaldırdı.

1935 yılında Göring, Luftwaffe komutasına terfi etti ve tümeninin Luftwaffe'ye transfer edilmesini emretti ve Eylül 1935'te Alay General Göring adını aldı. Mart 1938'de alaydan iki alt birimE ayrıldı ve Fallschirmjäger (havadan taşınan) birimlerinden birincisi olan Alman 1. Paraşüt Bölümü yeniden tasarlandı. 1936'da alay, Göring'in korumaları ve Hitler'in Karargahı için flak koruması olarak atandı. Alay, Avusturya'nın (Anschluss) ilhakına ve 1938'de Çekoslovakya'nın işgaline katıldı. Fall Gelb planında, bu kuvvet Hollanda ve Belçika'nın işgalinde yer aldı.

Barbarossa Operasyonu sırasında, alay Güney Ordusu'nun bir parçası olan 11. Panzer Tümeni'ne bağlandı. Alay Radziechów, Kiev ve Bryansk bölgelerinde muharebe gördü. Temmuz 1942'de alay tugay statüsüne ve ardından Ekim 1942'de bir Panzer tümeni oldu ve tamamen bir Tümen olarak genişletildi. Tümen kurulurken, El Alamein İkinci Savaşı devam ediyordu, Mareşal Erwin Rommel'in Afrika Korps'unu Tunus'a çekilmeye zorladı. Tümen Tunus parça parça gönderildi ve Panzer Ordusu Afrika'nın geriye kalanıyla birlikte teslim oldu.

Tekrar düzenlenen tümen, Panzer Tümeni Hermann Göring olarak adlandırıldı ve Sicilya'ya gönderildi. Müttefikler Sicilya işgali 10 Temmuz 1943'te başlatıldıktan sonra, bölüm Gela Amfibi Savaşı ve Centuripe Savaşı'na katıldı ve daha sonra Messina'ya çekildi. İtalya ve Müttefik silahlı kuvvetleri arasındaki ateşkes imzalandığında, tümen İtalyan birliklerinin silahsızlandırılması için Achse Operasyonuna katıldı. Tümen, 9 Eylül'de Çığ Operasyonu'nda Salerno'daki Müttefiklerin çıkarmasına takiben savaşa katıldı. Daha sonra Volturno - Termoli hattına ve ardından Gustav Line'a geri çekildi, dinlenmek ve ikmal almak için hattan geri çekildi.

Radzymin Savaşı

Kolordu büyüklüğündeki Fallschirm-Panzerkorps Hermann Göring, 1944 yılında birimin Fallschirm-Panzergrenadier Tümeni 2 Hermann Göring ile birleşmesiyle oluşturuldu. Müttefik saldırısının başlamasından sonra, Diadem Operasyonu ile birlikte 12 Mayıs'ta Roma'ya doğru çekildi ve sonrasında şehri terk etti. Tümen, Temmuz ayı sonunda Polonya'ya geldi ve SS Division Wiking ile Vistula Nehri üzerindeki Modlin Kalesi ve Varşova arasındaki 19. Panzer Tümeni ile birlikte savaştı. Ağustos ayında, 8. Muhafız Ordusu tarafından savunulan Magnuszew köprübaşına güçlü bir saldırı gerçekleştirdiler, ağır çatışmalardan sonrasında başarısız oldu. Ağustos ve Eylül 1944 arasında, bu tümen savaşçı olmayan Polonyalı sivilleri, Varşova ayaklanması sırasında isyancıların mevzilerine saldırırken insanları kalkan olarak kullandı. Kasabanın yok edilmesinin ardından, tümen, 24 Ocak 1945'te kurulan ve Hitler'in " Festung Warschau " veya Varşova Kalesi olarak adlandırılan Varşova kalıntılarını savunan ve yeni kurulan Ordu Grubu Vistula'ya bağlandı. Vistula-Oder Taarruzu sırasında, tümenin çoğu savaşta yok edildi.

Nisan ayında Hermann Göring Panzerkorps'un kalıntıları Silezya'ya gönderildi ve yoğun çatışmalar sonucu ağır bir şekilde Saksonya'ya geri itildi. 22 Nisan'da Fallschirm-Panzer-Division 1. Hermann Göring, Bautzen yakınlarındaki bir harekâtta, iletişim ve lojistik trenlerinin parçalarını yok ederek ve iki gün sonraki durdurulmadan önce Polonya (LWP) 5.Piyade Tümeni ve 16.Tank Tugayı'na ciddi zarar vererek Polonya 2.Ordusuna (Polonya Halk Ordusu veya LWP) ve Sovyet 52.ordusuna gidişatını zorlaştırdı.[2][3][4][5]

Mayıs ayının başlarında, kolordu birimleri Amerikan güçlerine karşı direnmeye çalıştı Elbe, ancak başarısız oldu. Kolordu, 8 Mayıs 1945'te Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

Savaş suçları

[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz Hükümeti'nin raporuna göre, Hermann Göring Tümeni İtalya'daki döneminde çeşitli misilleme operasyonlarına katıldı. Bunlardan biri 6 Haziran 1944'te Val di Chiana'daki Civitella köyü çevresinde 250 sivilin öldüğü bir yerde meydana geldi.[6] Tümen ayrıca İtalya'daki Cavriglia (173 kurban),[7] Monchio, Susano ve Costrignano (130 kurban) [8] ve Vallucciole (107 kurban) katliamlarına da katıldı.[9]

Hermann Göring Bölümü askerleri Varşova İsyanı sırasında barikatları temizlerken, siviller tanklarının önünde insan kalkanı olarak kullandılar.[10] Tümenden yaklaşık 800 asker, Hitler'in şehri yok etme emriyle bağlantılı olarak sivillerin kitlesel infazlarının gerçekleştiği Wola bölgesinde Varşova Ayaklanması sırasında Ağustos ayında savaşmaya katıldı. Birimler:

  • II. / Fallschirm-Panzer-Alayı "Hermann Göring" (20 PzKpfw IV tankı)
  • III. / Fallschirm-Panzergrenadier-Alay 2. "Hermann Göring"
  • IV. / Fallschirm-Panzer-Artillerie-Alayı "Hermann Göring" [11]

Tümen birimleri de Putten baskınına karıştı.

Tümenin yapısı:[12]

  • Karargah
  • Hermann Goering Panzer Alayı
  • Hermann Goering Panzergrenadier Alayı
  • Hermann Goering Panzergrenadier Alayı
  • Hermann Goering Topçu Alayı
  • Hermann Goering Uçaksavar Alayı
  • Hermann Goering Panzer Keşif Taburu
  • 1. Hermann Goering Tank Avcısı Taburu
  • Hermann Goering Panzer Mühendis Taburu
  • Hermann Goering Panzer Sinyal Taburu
  • Hermann Goering Tümensel Destek Grubu

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Politische Soldaten. Die 16. SS-Panzer-Grenadier-Division „Reichsführer-SS“ in Italien 1944 [Political soldiers. The 16th SS-Panzer-Grenadier-Division „Reichsführer-SS“ in Italy 1944] (Almanca). Köln. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020. 
  2. ^ Erickson, John: "The Road to Berlin", page 591. Yale University Press, 1999.
  3. ^ D. F. Ustinov et al.: "Geschichte des Zweiten Weltkrieges" (Volume 10), page 399. Militärverlag der Deutschen Demokratischen Republik, 1979.
  4. ^ von Ahlfen, Hans: "Der Kampf um Schlesien 1944/1945", pages 208-209. Motorbuch Verlag, 1977. v. Ahlfen quotes the April 27, 1945 war diary entry of Luftflottenkommando 6, noting that for all operations between Görlitz and Bautzen, involving multiple German divisions, during April 20-26, that the Soviet 94th Rifle Division was destroyed, and that the Soviet 7th Guards Mechanized Corps, the Soviet 254th Rifle Division, the Polish 1st Tank Corps (LWP), the Polish 16th Tank Brigade (LWP), and the Polish 5th, 7th, and 8th Infantry Divisions (LWP) took heavy losses. The war diary goes to state that 355 enemy tanks were destroyed, 320 enemy guns of all kinds were destroyed or captured, about 7,000 enemy dead were tallied, and that 800 prisoners were taken.
  5. ^ Grzelak, Czesław et al.: "Armia Berlinga i Żymierskiego", pages 275 and 279. Wydawnictwo Neriton, 2002. As described here, after penetrating the inter-army boundary, the German attack struck the Polish 5th Infantry Division and 16th Tank Brigade (LWP) in the rear, practically destroying both units and killing the commanding general of the 5th Infantry Division. Losses for the Polish 2nd Army (LWP) in the area of Bautzen and Dresden are noted as approximately 5,000 KIA, 2,800 missing or taken prisoner, and 10,500 WIA. Overall the Polish 2nd Army lost 20 per cent of its personnel and material strength. Among these losses were 170 tanks, 56 self-propelled guns, 124 mortars, 232 guns of all calibers, 330 vehicles, and 1,373 horses.
  6. ^ "CIVITELLA IN VAL DI CHIANA 29.06.1944". Atlas of Nazi and Fascist Massacres in Italy (İtalyanca). 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  7. ^ "CAVRIGLIA 04.07.1944". Atlas of Nazi and Fascist Massacres in Italy (İtalyanca). 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  8. ^ "MONCHIO SUSANO E COSTRIGNANO PALAGANO 18.03.1944". Atlas of Nazi and Fascist Massacres in Italy (İtalyanca). 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  9. ^ "VALLUCCIOLE PRATOVECCHIO STIA 13.04.1944". Atlas of Nazi and Fascist Massacres in Italy (İtalyanca). 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  10. ^ Der Warschauer Aufstand 1944 (Almanca). Bernard & Graefe Verlag für Wehrwesen. 1962. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020. 
  11. ^ "Siły niemieckie użyte do stłumienia Powstania Warszawskiego - część I". 9 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2009. 
  12. ^ German Order of Battle, Panzer, Panzer Grenadier, and Waffen SS Division in WWII. ss. 43 - 44.