İnceleme derleyici
İnceleme derleyici, ürün ve hizmetlerle (filmler, kitaplar, video oyunları, yazılımlar, bilgisayar donanımları ve arabalar gibi) ilgili olarak yapılmış olan incelemeleri toplayan bir sistem. Bu sistem incelemeleri depolar ve kullanıcıların incelemeleri görüntüleyebileceği bir web sitesini desteklemek, tüketici eğilimleri hakkında üçüncü partilere bilgi satmak veya şirketlerin gerçek ve potansiyel müşterileri hakkında bilgi edinmeleri için veri tabanları oluşturmak gibi amaçlar için kullanır. Sistem, kullanıcılarının bir ürüne ait birçok farklı incelemeyi kolayca karşılaştırmasına olanak tanır. Bu sistemlerin çoğu, belli bir ürün hakkında yapılan farklı incelemelere sayısal birer değer verir ve bu verileri kullanarak ürünle alakalı yaklaşık bir ortalama değerlendirme yapar.
İnceleme derleme siteleri, özellikle satın almanın pahalı olduğu video oyunlar gibi belirli kategorilerde, inceleme altındaki ürünleri üreten şirketler üzerinde ekonomik etkilere sahip olmaya başlamıştır. Bazı şirketler, telif hakkı ödeme oranları ve çalışanlara verilen primleri toplu inceleme puanlarına bağlamıştır ve hisse senedi fiyatlarının, potansiyel satışlar ve toplu inceleme puanları bağlantısından kaynaklı olarak toplu inceleme puanlarına göre değişim gösterdiği görülmektedir.[1][2] Literatürde, satış ve toplu inceleme puanları arasında güçlü bir korelasyon olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir.[3] İncelemelerin müşterilerin satın alma kararları üzerindeki etkisi nedeniyle, üreticiler genellikle bu incelemeleri kendi ürünleri hakkında ölçümler yapmada kullanmakla ilgilenirler. Bu genellikle üretici odaklı bir ürün inceleme derleyicisi kullanılarak yapılır. Reuters'e göre film endüstrisinde büyük stüdyolar inceleme derleyicilerine dikkat ediyorlar ama "onlara her zaman fazla önem vermeyi sevmiyorlar".[4][5]
Önemli inceleme derleyiciler
[değiştir | kaynağı değiştir]Kitap
[değiştir | kaynağı değiştir]Elektronik eşyalar
[değiştir | kaynağı değiştir]Film ve televizyon
[değiştir | kaynağı değiştir]Müzik
[değiştir | kaynağı değiştir]Video oyunları
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- genel
- ^ Nick Wingfield (20 Eylül 2007). "High Scores Matter To Game Makers, Too". The Wall Street Journal. 15 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2008.
- ^ Liam Lacey (26 Ağustos 2011). "The studios wake up to the power of Rotten Tomatoes". The Globe and Mail. 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2011.
- ^ "On the Validity of Metacritic in Assessing Game Value". www.eludamos.org. 2013. 3 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Movie review aggregators popular, but do they matter?". Reuters. 17 Şubat 2012. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2019.
- ^ "Test Negative". 10 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 27 Şubat 2019
- Genel
- "Wize: tallies user feedback". cnet.com. CBS Interactive. 20 Eylül 2006. 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2010.
- "Still more reviews aggregators: Retrevo, DigitalAdvisor, and TheFind". cnet.com. CBS Interactive. 19 Ekim 2006. 16 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2010.