İçeriğe atla

Zagazig

Koordinatlar: 30°34′K 31°30′D / 30.567°K 31.500°D / 30.567; 31.500
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zagazig kentinden bir görünüş.

Zagazig (Arapça, الزقازيق; Zaɡaziːɡ), kuzey Mısır'da Nil Deltası'nın doğu yakasında bir kenttir. Aynı zamanda Mısır'ın eş-Şarkiye ilinin idari merkezidir. Zegazig Kahire'nin yaklaşık 80 km kuzeyinde bulunmaktadır. Kahire ve Dimyad kentleri arasındaki yolların Zegazig kentinden geçmesi nedeniyle Zegazig önemli bir şehir olarak kabul edilmektedir. Nüfusu yaklaşık olarak 300,000 kadardır. Büyük bir sulama kanalının kıyısında yer almaktadır. Kara ve demiryollarının kavşak noktasındadır. Kent Mısır'ın pamuk ve hububat ticaretinin başlıca merkezlerinden biridir. Güneyinde Kahire, Batısında Mansura, Doğusunda İsmailliye Kuzeyinde ise Bur Said ve Dimyad kentleri bulunmaktadır.

Kent antik Bubastis harabelerinin yakınlarında kurulmuştur. İlk başlarda su işleriyle uğraşan Mısırlı işçilerin geçici bir konaklama yeri idi. Daha sonra düzenli bir şehir halini aldı.

Bubastis antik kenti ise Antik Mısır'ın 18. Nome'sinin başkenti idi, başlıca tanrıları kedi tanrıça Bastet idi. Kentin Antik Mısırca'daki adı Per-Bastet idi. Bubastis adı da bu ismin Yunanca uyarlamasıdır. Daha sonra, 22. ve 23. Hanedanlar sırasında Bubastis Mısır'ın başkenti oldu. Firavun Osorkon II ve Nektanebo II'den kalan tapınakların harabeleri hâlâ durmaktadır.

İdari birim tarihi

[değiştir | kaynağı değiştir]

1883 yılında Zegazig mahalli bir birim halini almıştır. Daha sonra 1836 yılında ise ilk idari birim yapılanması için resmî Kurumlar oluşturulmaya ve bu kurumlar için düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Sonrasında ise artan nüfus ile kent genişlemiştir. Demir yolunun yapımının akabinde kent bir ticaret ve kalabalık yerleşim birimi haline gelmiştir. Bu demir yolu Kahire, Mansura, Suveys ve Bur Said'e kadar uzanmaktadır. Kentin gelişmesi nedeniyle Kanayat bölgesine bağlanmış ancak daha sonra bağlanma fikrini benimsemeyen halk isyan etmiş ve 1890 yılında bağımsız bir vilayet halini almıştır.

Kentin isimlendirilmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Fetih Cami - Zegazig

Zegazig kentinin isimlendirilmesi ile alakalı iki tane teori vardır :

Mehmet Ali Paşa'ya karşı şehri savunan Ahmet Zagzugi ailesinden geldiği düşüncesidir. Daha sonrasında 1880 senesinde Fransızlar tarafında Mısır haritası tekrar çizildiğinde bu olaydan dolayı bölgeye Zegazig ismi verilmiştir.

Mehmet Ali Paşa bölgeye bir köprü yapmaya karar verir. Köprüyü de yaparken etrafın izlenebilmesi için köprünün etrafına topraktan yapılma oturak türü yerler yapar. İnsanlar buraya gelir ve bu oturak türü yerlerden balık tutmaya başlarlar. Burada tutulan balıkların çıkardıkları ses nedeniyle bu bölgeye bu isim verilmiştir.

Zagazig birinci mahalle ikinci mahalle şeklinde ayrılır. Bunun yanı sıra da şehirde birçok meydan bulunur. Bunların en önemlileri ise; وسط المدينة (Merkez Meydan) ميدان القومية (Ulus Meydanı) ميدان الصاغة (Kuyumcular Meydanı) ميدان المنتزه (Gezi Parkı) ميدان الزراعة (Tarım Meydanı) ميدان التحرير (Özgürlük Meydanı).

Zegazig Kentinden genel bir görünüm

Yol ve ulaşım araçları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Zegazig kenti, mütevazı yapısına nazaran kente çıkan yollar arabalar açısından sıkıntı teşkil edecek yollara sahiptir. Bunun yanı sıra da aşırı hızı engellemek için gelişigüzel yapılan kasisler ve zayıf ana yollar ulaşımı zorlaştırmaktadır. Toplu taşıma araçları ve ulaşım araçları yönünden ise hem kent içerisinde hem de köylerine taksi ve servis bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]