İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.29, 30 Haziran 2016 tarihinde Mutlutopuz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17262973 numaralı sürüm (→‎Ücretli editörlüğü kabul eden insan profili)
Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Yarışmada son durum

Wikimedia Orta ve Doğu Avrupa - Bahar 2016 yarışması Mart sonunda başlamıştı.

  • Bugüne kadar 14 Vikipedist, yarışmaya katılan 30 ülkenin 25’i hakkında 65 maddeyi geliştirdi ya da oluşturdu.
  • En çok Başkurdistan Başkurdistan, Sırbistan Sırbistan, Arnavutluk Arnavutluk, Letonya Letonya üzerinde çalışıldı.
  • Henüz Hırvatistan Hırvatistan, Macaristan Macaristan, Sırp Cumhuriyeti Sırp Cumhuriyeti, Slovakya Slovakya, Yakutistan Yakutistan maddeleri üzerinde hiç çalışan olmadı.
  • Hediyeler sahiplerini bekliyor. Yarışma 31 Mayıs’ta sonlanacak.

İyi viki'ler, --Başak (mesaj) 15:35, 27 Nisan 2016 (UTC)

Bilim ve Eğitimde Kadın haftası

2 Mayıs haftasının Orta ve Doğu Avrupa Bahar yarışması için "Bilim ve Eğitimde Kadın" haftası olduğu duyuruldu. Bu haftada amaç, bölgede bilim ve eğitim alanında çalışmaları ile tanınan belli başlı kadınlara ilişkin maddelerin oluşturulması. Tüm bölgedeki katılımcılardan bu konuya ilişkin en çok bilgi ekleyenlere hediyeler var. Katılımcılar yazılmış kelime sayısının çokluğuna göre sıralanacak (sadece asgari 300 kelimeli yeni oluşturulmuş maddeler dikkate alınıyor). Kurallar ve daha fazla bilgi şurada. --Başak (mesaj) 10:48, 2 Mayıs 2016 (UTC)

Yarışma sonlandı

CEE Bahar 2016 Yarışması 31 Mayıs'ta sonlandı. İki ayda 18 Vikipedist Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri hakkında 124 madde üretti, geliştirdi. Herkesin eline, yüreğine sağlık. Rapsar, Maurice Flesier, Vikiçizer, Ghetto, Mclovinx, Potkal, Ahmet Turhan, SiLveRLeaD, Uğurkent, Murat Güneş, Saitcank, Ayratayrat, Okanfan, Merhabaviki, Sayginer, Huunta, Qolcomaq

  • En çok Kazakistan Kazakistan, Başkurdistan Başkurdistan, Ermenistan Ermenistan, Sırbistan Sırbistan, Arnavutluk Arnavutluk üzerinde çalışıldı.
  • Yarışmada yer alan ülkelerin tamamı hakkında en az bir madde oluşturuldu.
  • Diğer katılımcı ülkeler ise toplam 5920 madde oluşturdu, 171 tanesi Türkiye hakkında idi.
  • Türkiye'de yarışmada üretilen maddelerden kurallara uygun olanlar dil, uzunluk, bağlantı, bilgi kutusu, kaynak bakımından puanlandı. Puanlama sonucu en yüksek puanı toplayan beş vikipedist aşağıdaki isimler oldu:
  1. Huunta
  2. Ahmet Turhan
  3. Merhabaviki
  4. Maurice Flesier
  5. Okanfan
  • Kendilerini tebrik ediyor, adreslerine hediye göndermek için buradan yazarak ad ve posta adresi bildirmelerini rica ediyorum.--Başak (mesaj) 08:41, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Herkesin eline emeğine sağlık, tebrikler. Verimli bir proje olduğu söylenebilir. Darısı diğer projelerin başına :)--RapsarEfendim? 09:53, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Bu tür projelerin devamı dileğiyle, emeği geçen herkese teşekkürler. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:01, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Herkesin eline sağlık. Ben de severek yazdım. İyi ki katılmışım. Verimli bi proje olduğuna inanıyorum. Nice böyle güzel projelere :) — OkanfanEvet benim? 14:56, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Hakkını teslim etmem gerekir ki, iyi ki zaman ayırmışım dediğim bir projeydi. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.--MerhabaNe yapabilirim? 15:40, 10 Haziran 2016 (UTC)

Mayıs ayının VikiProje Siyaset iş birliği projesi sizi bekliyor

VikiProje Siyaset'in yeni 1-31 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki işbirliği projesi: Doğu Timor ile ilgili maddeler ve Doğu Timor kategorisine yeni alt kategoriler oluşturmak olarak belirlenmiştir. Katılımlarınızı bekliyorum --Ahmet Turhan (mesaj) 17:26, 3 Mayıs 2016 (UTC)

Translating Ibero - America: 1-31 Mayıs 2016

İngilizce Vikipedi'de, İber Yarımadası ile Amerika kültüründeki birtakım maddelerin açılmasını hedefleyen Translating Ibero - America adlı bir madde açma yarışması başlatılmış. Her dilde katkı yapılabilmekte. İlgilenen varsa bağlantısını verdiğim sayfadan daha fazla bilgi alabilir, şuradaki katılımcı listesine kendisini de ekleyebilir.--RapsarEfendim? 02:32, 10 Mayıs 2016 (UTC)

A new "Welcome" dialog

Hello everyone. Apologies for using English on this page. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.. Teşekkürler!

This is a heads-up about a change which is going to be announced in Tech News: Add the "welcome" dialog (with button to switch) to the wikitext editor.

In a nutshell, this will provide a one-time "Welcome" message in the wikitext editor which explains that anyone can edit, and every improvement helps. The user can then start editing in the wikitext editor right away, or switch to the visual editor. (This is the equivalent of an already existing welcome message for visual editor users, which suggests the option to switch to the wikitext editor. If you have already seen this dialog in the visual editor, you will not see the new one in the wikitext editor.)

  • I want to make sure that, although users will see this dialog only once, they can read it in their language as much as possible. Please read the instructions if you can help with that.
  • I also want to underline that the dialog does not change in any way current site-wide and personal configurations of the visual editor. Nothing changes permanently for users who chose to hide the visual editor in their Preferences or for those who don't use it anyway, or for wikis where it's still a Beta Feature, or for wikis where certain groups of users don't get the visual editor tab, etc.
    • There is a slight chance that you see a few more questions than usual about the visual editor. Please refer people to documentation or to the feedback page, and feel free to ping me if you have questions too!
  • Finally, I want to acknowledge that, while not everyone will see that dialog, many of you will; if you're reading this you are likely not the intended recipients of that one-time dialog, so you may be confused or annoyed by it—and if this is the case, I'm truly sorry about that. Please feel free to cross-post this message at other venues on this wiki if you think it will help avoid that users feel caught by surprise by this change.

If you want to learn more, please see https://phabricator.wikimedia.org/T133800; if you have feedback or think you need to report a bug with the dialog, you can post in that task (or at mediawiki.org if you prefer).

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 12:33, 15 Mayıs 2016 (UTC)

Çeviri

Bu, yakında Tech News sayfasında duyurulacak: Wiki metin düzenleyiciye "Hoşgeldiniz" diyaloğunu (değiştirme butonu ile birlikte) ekleyin değişikliğinin uyarısıdır.

Kısaca, bu sayede wiki metin düzenleyicisinde "herkesin düzenleme yapabileceği, her katkının faydası olduğu"na dair tek seferlik bir "Hoşgeldiniz" mesajı olacak. Kullanıcı hemen wiki metin düzenleyici ile düzenleme yapmaya başlayabilir veya görsel düzenleyiciye geçebilir. (bu, viki metin düzenleyiciye geçiş seçeneğini öneren mevcut görsel düzenleyici kullanıcıları için hoşgeldiniz mesajının eşdeğeridir.)

  • Kullanıcılar bu diyaloğu sadece bir kez görecek olsa da kendi dillerinde mümkün olduğunca çok okuyabildiklerinden emin olmak istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz Lütfen talimatları okuyunuz
  • Ayrıca görsel düzenleyicinin gerek site genelindeki gerekse kişisel mevcut ayarları hiçbir şekilde değiştirmediğini vurgulamak istiyorum. Seçeneklerde görsel düzenleyiciyi gizlemeyi tercih eden veya hiçbir zaman kullanmayan kullanıcılar veya bunun halen bir Beta Özellik olduğu wiki’ler veya belli bazı grup kullanıcılar için görsel düzenleyici sekmesi olmayan wiki’ler vb. için kalıcı olarak değişen bir şey yok
    • Düşük bir ihtimalle görsel düzenleyici hakkında normalden fazla birkaç soru daha görebilirsiniz. Lütfen insanları dokümantasyona veya geri bildirim sayfasına yönlendirin ve sorularınız varsa bana bir ping atın!
  • Son olarak, herkes görmezken çoğunuzun bu diyaloğu göreceğini kabul ediyorum; eğer bunu okumakta iseniz bu tek seferlik diyaloğun hedef alıcısı değilsiniz demektir – o yüzden kafanız karışmış veya kızmış olabilirsiniz – ve eğer durum buysa, gerçekten üzgünüm. Lütfen bu mesajı bu wiki’de kullanıcıların bu değişiklik ile karşılaşıp şaşırmalarına engel olabilecek başka yerlere eklemekten çekinmeyiniz.

Daha fazla bilgi için lütfen burayı ziyaret edin https://phabricator.wikimedia.org/T133800; eğer geribildiriminiz varsa veya diyalog ile ilgili bir hata bildirecekseniz buraya ekleyebilirsiniz (veya isterseniz mediawiki.org’a ). (Çeviri:--Başak (mesaj) 14:55, 17 Mayıs 2016 (UTC))

Daha fazla hizmetliye ihtiyaç var

Aktif görünen 4 hizmetli var, mesaj sayfalarındaki vandalizmler, bekleyen sas oylamaları.. Bütün yük bu 4 kişinin üstünde. Daha fazla hizmetli olsa hem iş yükü azalır, hem vandalizmler daha kısa sürede halledilir. Zaman zaman polemikler olsa da burada katkıları gözardı edilemeyecek arkadaşları bu görev için başvurmaya davet ediyorum. Uygun görünen kişileri aday göstermek de önemli. İyi çalışmalar. --Kingbjelica (mesaj) 13:28, 17 Mayıs 2016 (UTC)

Portal sorumlusu

Selam millet!

Yaklaşık 4 ay önce iki portal taslağı oluşturup nihai portal olarak kabul edilmesi niyetiyle aday göstermiştim. Adaylık sayfasında portal adaylarının seçilebilmeleri ve fikir birliğine ulaşılması için en fazla 2 ay bekletileceği belirtilmiş ve bu süre hayli hayli geçti. Portal sorumlusuna 3 ay evvel mesaj atmama rağmen halen yanıt alamadım. Yeni bir portal sorumlusu mu seçmeli, yoksa portal adaylık sistemini gözden mi geçirmeli? Ne dersiniz? Bdscvr (mesaj) 15:36, 17 Mayıs 2016 (UTC)

2 aylık süre fazlasıyla aşıldığı ve sorumlulardan ses seda çıkmadığına göre iş başa düşüyor. Her iki portal adaylığımı çekmeye karar vermiş bulunmaktayım. Her iki portalın adaylığına görüş bildiren, oy beyan eden arkadaşlarım, Ιβο , Okanfan, Beyazaltın, Ahmet Turhan, Vikiçizer, Osman4466, Mecnun, İnternion, Doruk455, KediÇobanı, By Erdo Can, B.S.R.F., HakanIST, Kingbjelica, Niveles ve coolland, hepinizden içtenlikle, samimiyetle özür diliyorum. Saatlerce emek harcayıp, umutla, hevesle bir noktaya getirmeye çalıştığım bu çalışmaları silmek beni epey üzüyor ama dedim ya, yapacak başka birşey yok. Bdscvr (mesaj) 10:04, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Anlamadım, seçilemedi mi portaller? Gerekli fikir birliği mi sağlanmadı? Gerekli fikir birliği büyük ölçüde sağlandı ise sen de onaylayabilirsin, illa portal sorumlusu aramaya gerek yok. Çünkü Vikipedi'de yaz ayları daha düşük bir nüfusla ilerliyoruz. VP:Cesur ol Alexandre M. 10:32, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Konu dışı, bu sayfadaki yazıların büyüklük küçüklüğünde bir sıkıntı var. Çözemedim. Alexandre M. 10:35, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Alexandre M. Şimdi nasıl görünüyor, aynı sıkıntı devam ediyor mu? Bdscvr (mesaj) 10:53, 21 Mayıs 2016 (UTC)
İmzalarla alakalı değilmiş. Yıldız ile birlikte kullanılar small kodu yapıyormuş. Düzelttim sayenizde. Teşekkürler. Alexandre M. 13:57, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Eğer burada tanınan biri değilseniz maalesef sizinle, projelerinizle, şikayetlerinizle ve isteklerinizle pek ilgilenilmiyor. Adaylıkları çekmenize hak veriyorum, İyi çalışmalar. --Kingbjelica (mesaj) 18:27, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Kingbjelica Tanınmamamın etkisi olabilir, doğru ama durumu tek başına açıklamaya yetmez. Türkçe Vikipedi'deki mevcut portallara baktığımızda, çoğu maalesef güncelliğini yitirmiş. Benim buradan çıkardığım, Türkçe Vikipedi'nin portala ihtiyacı olmadığı. Mevcut portallar güncellenmiyor, yeni portal adayları epeyce (4 ay kadar) bekletiliyor. Bence portalların geleceğini tartışmalıyız. Böyle çöp niyetine ortada kalmasındansa, ya elden geçirelim topluca, ya da portal müessesesini (ve tabii halihazırda portalların alayını) toptan kaldıralım. Tabii son karar evelallah sonra topluluğundur. Bdscvr (mesaj) 20:28, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Mükemmel bir noktaya değindiniz, benim en çok üzüldüğüm eğitim portalı'dır yanılmıyorsam en son 2011 haberleri eklenmiş. Son portal adaylarından "Güney Kore" adaylığına yaptığım yorum tüm portallar için geçerli, keşke bunlarla ilgilenilse.--Kingbjelica (mesaj) 20:32, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Karışmaması için küçük bir yönlendirme yapmak istiyorum Kingbjelica, Eğitim Portalı, Vikipedi'de değil, Vikihaber'de yer almaktadır. Öte yandan, hassasiyetin içinde teşekkür ederim.--MerhabaNe yapabilirim? 20:54, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Kingbjelica ben kendi payıma Internet portalı ile ilgilenmeye talibim. Duruma göre Siyaset ve Fenerbahçe portallarına el atabilirim. Bir yerden başlamak lazım. (Bu arada ping müessesesi çalışmıyor, Ahmet bana ping atmış ama hiçbir bildiri gelmedi, belki Firefox üzerinde pasif kalıyor, bunu da not düşmeli bi kenara.) Bdscvr (mesaj) 10:17, 23 Mayıs 2016 (UTC)
@Bdscvr, kaldırmak yerine sorumluluk almak ve gerekli çağrılarda bulunmak daha olumlu gibi duruyor. Örneğin Vikipedi:VikiProje Siyaset da bu şekilde ilgi görmeyen bir proje idi, İşbirliği Projeleri ile bu projeye olan ilgiyi artırmaya çalıştık ve arşivde olan projelerden ve yeni eklediğim kullanıcı iş bölümü kısımlarından görüleceği üzere ufaktan atılımlar yapmaya başladık. Portal da böyle; ilgi, duyuru ve emek istiyor. Siz emek vermeye gönüllü birisiniz, bu belli. Sizin gibi emek verecek kişilerle iletişime geçebilirsiniz, ben bu yöntemi izlemiştim. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:37, 21 Mayıs 2016 (UTC)
Ahmet Turhan portal adaylıklarını duyurmak ve bunlara dair görüşlerin belirtilmesini, oy verilmesini sağlamak adına boş durmadığıma inanıyorum: Köy çeşmesine yazdım. (Rapsar geldi sildi; önünü alamayız demiş de bunu yazdığım Ocak 2016'dan beri kaç portal adaylığı gösterilmiş (bkz. VP:POA); sanki yüzlerce, binlerce portal adaylığı gösteriyoruz da, neyse efenim.) Buralarda aktif olan, görüş veya oy beyan edebilecek arkadaşlara mesajlar attım. Portal sorumlusuna mesaj attım. Daha ne yapabilirdim, gücümün yettiği ne varsa bu yolda, yapardım. Bundan sonra yapacağım ne derseniz, mevcut (ve aktif tutulmaya çalışılan) portallara, vikiprojelere destek vermek; maddeleri geliştirmek (hoş o konuda kötüyüm kendi namıma:( ), vb. İnşallah ömrümüz yeterse tabii. Bdscvr (mesaj) 10:47, 22 Mayıs 2016 (UTC)
BurakDaha önce yorum belirtmiştim. O zamanlar VP:OY'a takılıyordum. Şimdi destek oyuna çevirdim. İnşallah diğer arkadaşlar da görüşlerini veya oylarını belirtir de en kısa zamanda gereken neyse yapılır. Bdscvr (mesaj) 19:43, 31 Mayıs 2016 (UTC)

Portal sorumluluğu için aday oldum. Görüşlerinizi, oylarınızı beklerim. Halihazırda 5 portal adaylığının neticeye bağlanması gerektiğini de hatırlatırım. Bdscvr (mesaj) 11:11, 21 Haziran 2016 (UTC)

Üzerine Nobel Ödülü verilmiş alandaki maddeler

En güncel olarak, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nden dolayı DNA onarımı maddesinin düzene sokulup seçkin hâle getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Başta bu madde olmak üzere bu tip maddelere biraz daha ilgi gösterilebilir eğer yapabilecek varsa. Hatta bu tip maddeler için işbirliği başlatılabilir. Önerisi olan? --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 16:17, 23 Mayıs 2016 (UTC)

ansiklopedik dikkat

adı kulislerde geçmeye başladığından beri binali yıldırım maddesine başbakan eklemeleri yapılıyordu, şu anda da hükümet listesi üzerine değişiklikler yapılıyor. bütün bunlar birer formaliteden ibaret olsa da ülkede hâlâ bir parlamento işliyor ve resmi gazetede yayımlanmadan şu anda gazetelerde yayımlanan hükümet listesi de ansiklopedik olarak hükümsüz. vikipedistlerden bu konuda özen göstermelerini ve beklemelerini rica edelim. --kibele 09:27, 24 Mayıs 2016 (UTC)

Önemli bir konuya dikkat çekmişsiniz, Resmî Gazetede yayımlanarak resmiyet kazanmayan bilgileri kesinlikle eklememek gerek. --Mecnun (mesaj) 21:01, 26 Mayıs 2016 (UTC)

Sevgili arkadaşlar, SAS üzerinde kapatılmayı bekleyen şuan itibariyle 95 madde bulunmakta ve bir kısmı ihtilaflı olmasından, bir kısmı da ilgisizlik sebebiyle kapatılamamakta. Boş vakitlerinizde, ilgili adaylıklarda fikirlerinizi belirtmenizi önemle rica ederim.. --Théoden ileti 15:28, 27 Mayıs 2016 (UTC)

Gün itibarı ile 130 olmuştur. Bdscvr (mesaj) 19:06, 7 Haziran 2016 (UTC)
Maddeleri kayda değerlik kriterleri açısından inceleyin. Güvenli kaynaklar belirtilümiş mi bakın. Ona göre kapatın. "Oylama" yeri değil orası. İyi gerekçelendirilmiş tek silme "görüşü" 10 kalsın "oy"unu eler. (Ya da tersi.) --E4024 (mesaj) 06:14, 21 Haziran 2016 (UTC)

İl, oblast, eyalet, bölge?

Merhabalar. Vikipedi'de yerleşim yerleri türlerinin çevriminde bir sıkıntının olduğu malum. Bu konuda gözüme en son çarpan örnek oblast'lar. Belarus, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Ukrayna'da bulunan bu yönetim birimini Bulgaristan için il, Kazakistan için eyalet, Kırgızistan için il-vilayet karışık, Belarus için voblast (Belarusçası), Ukrayna için oblast ve Rusya için yine oblast yapmışız. İngilizce Vikipedi ise bu terimler yerine bölge kullanımını tercih etmiş. Bizim bu konuda standardımız ne olmalı? Bölge ya da oblast (olduğu gibi bırakmak) daha ağır basıyor benim için. --Kudyaz 17:23, 27 Mayıs 2016 (UTC)

Yine mi pilav :( Şaka bir yana, oblastı orijinal bırakıp "province"i bırakmamak mantıklı gelmiyor.--RapsarEfendim? 17:32, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Şu konuyu çözelim artık değil mi? :) Oblast Türkçe konuşanların yoğunlukta bulunduğu Bulgaristan, Türk halklarının bulunduğu Kazakistan ve Kırgızistan ve belli bi oranda süreli Türk göçü almış Rusya nedeniyle Türkçe'ye bi nebze yerleşmiş. Province ise tam olarak böyle değil. Bu nedenle oblast olarak kalabilir kanımca. Ama bölge olması da sakıncalı değil. --Kudyaz 17:37, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Türkçeye yerleşmiş mi? Hiç sanmıyorum. Tek avantajı okunuşu ve yazılışının Türkçeye benzer olması, kelimenin İngilizce olmaması. Durum şuna benziyor, John of Birmingham'ı hemen her yerde Birminghamlı John yaparlarken, Louis de Toulouse'u hemen her kaynağın bu şekilde kullanması durumu. Bazı terimlerin bizde karşılığı var, bazılarının ise yok (borough, county vs). Toplu bir çevirme ya da orijinalini kullanma yerine tek tek bakılmalı.--RapsarEfendim? 17:43, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Verdiğiniz örnek çok doğru. İşte tam da bu yüzden bir nebze dedim. Belki de benim çevremde kullanılan bir sözcük olduğundan genelde kullanılıyor düşünmüşümdür. Bakmak lazım. Ama bence her halükarda bu farklı adlandırmadan standart bir adlandırmaya geçmeliyiz. Tek tek bakıldığında ne olması gerektiğine dair bir şeyler yazıp önerinizi belirtirseniz yararlı olur. --Kudyaz 17:46, 27 Mayıs 2016 (UTC)
Zamanında şöyle bir girişim olmuştu.--RapsarEfendim? 18:05, 27 Mayıs 2016 (UTC)
  • Oblastların Türkiye'deki idari bölünmede bir karşılığı var mı? Motamot çeviri anlamı tam karşılamıyor gibime geliyor. --cobija 19:11, 27 Mayıs 2016 (UTC)

Merhabalar arkadaşlar, bildiğiniz gibi 1 yıldan biraz uzun süre önce 25 Nisan 2015 tarihinde hizmetli olarak görev almaya başladım. Bu tarihten beride zaman zaman sekteye uğrasada bu görevimi yapmaya çalışmaktayım. Sizlerden bu geçen 1 yıl içerisindeki yaptıklarımla alakalı değerlendirme yaparak yorum, yada destek karşı oyu vererek beni değerlendirmenizi rica ediyorum. Eğer ifa ettiğim hizmetlilik görevinin büyük bir kesim tarafından yanlış yaptığım kanısı oluşursa Meta'ya istifamı sunacağım. Sadece sizlerden ricam bu değerlendirmeler yapılırken tartışma ortamına girmeden yorumlarınızı yapmanızdır. Sadece destek karşı şablonlarınıda kullanarak ilgili sayfada belirtebilirsiniz. Burada yaptığım duyurunun ardından Kullanıcı:Sakhalinio/Hizmetlilik değerlendirmesi sayfasını oluşturacağım ve burada yapılabiliecek yorum ve oylamaları oraya taşıyacağım. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:47, 30 Mayıs 2016 (UTC)

Fenerli, demokrat olacağım diye ipin ucunu kaçırma lütfen. Burası bir ticarethaneye dönüşmek üzere. Yakında "iki tanınmış popçunun maddesini bana bırak, hizmetlilik seçimlerinde oyum senin abicim" pazarlıkları başlayacak. (Olunca hatırlarsınız beni.) O zaman geminin batmamasını sağlayacak düzgün hizmetlilere ihtiyaç olacak. "Beğenmedik" deseler nereye gideceksin? Kendin biliyorsun ya işini düzgün yaptığını, yeter; şikayetimiz olursa form doldururuz. Sevgiler. --E4024 (mesaj) 06:18, 21 Haziran 2016 (UTC)

Çevrilen maddelerin geçmişini çevrilen wikiden aktarmak

Almanca Vikipedi'de dikkatimi çekti, çeviri aracı kullanılırsa böyle bir şey yapıyorlar. Örneğin enwiki->dewiki çevirisi olmuşsa bir hizmetli enwiki'deki geçmişi dewiki'de aktarıyor. trwiki'de neden yok? Ne avantajları var? --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 16:22, 30 Mayıs 2016 (UTC)

Avantajını bilmem ama olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hem tüm metinler birebir (%100) çevrilmiyor, ekleme ve çıkartmalar olabiliyor hem de metinler zaten dinamik, statik değil.--RapsarEfendim? 16:46, 30 Mayıs 2016 (UTC)
O yüzden bana da garip geldi ama dewiki niye yapar ki bunu? --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 17:28, 30 Mayıs 2016 (UTC)
Telif hakkının ve lisans devrinin devamlılığını sağlamak olabilir. İlgili madde çeviri bile olsa hangi kaynaktan geldiğinin bilinmesinde fayda var. Aslında bizim bu konuda eksiğimiz var. İngilizce veya başka dilden çevrilen bütün metinlerde metnin hangi vikiden çeviri olduğuna dair bir uyarıyı mutlaka koymamız gerekiyor. Bunu çoğu maddede tartışma sayfasında yapıyoruz ama metnin sonunda da olması gerekir.--Alperen (mesaj) 17:32, 30 Mayıs 2016 (UTC)

Haziran ayının VikiProje Siyaset iş birliği projesi sizi bekliyor

VikiProje Siyaset'in yeni 1-30 Haziran 2016 tarihleri arasındaki işbirliği projesi: Düzenlenmesi gereken maddeler kategorisinde bekleyen siyaset konulu maddelerin düzenlenmesi olarak belirlenmiştir. Katılımlarınızı bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:07, 1 Haziran 2016 (UTC)

"NewUserMessage" ve "Page Curation"

Merhaba, Vikipedi'ye eklenebilecek 2 özellik için görüşlerinize ihtiyaç var. Uygun görülürse phabricator dan talep yapılacak. Kısaca özetleyeyim: Birincisi; NewUserMessage. Yeni kullanıcılara otomatik hoş geldin mesajı göndermeye yarıyor. (hangi şablonun kullanılacağını belirlemek gerekiyor) İkincisi; Page Curation. Yeni sayfaların dinamik bir listesini oluşturuyor (Şunun gibi). İsteğe bağlı araç çubuğu ekleyerek Twinkle gibi etiketleme yapabiliyor. Alttaki başlıklar altına görüşlerinizi bildirmenizi rica ediyorum. Bu bir oylama değil ama {{destek}}, {{karşı}} şablonlarını kullanırsak sanırım daha anlaşılır olacak. --Üçüncü Adam (mesaj) 11:41, 3 Haziran 2016 (UTC)

NewUserMessage

Destek Destek Şablon bu olabilir. Şablon:Hoşgeldin. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 22:14, 3 Haziran 2016 (UTC)

Destek Destek Katılıyorum. Böyle bir şeye ihtiyacımız olacak. Diğer yandan; Şablon:Hoş geldin şablonunu daha genel ve uygun buluyorum, nitekim bir takım talimatlar dizisi yerine, yeni gelen kullanıcılara daha yakın, samimi ve anlaşılır; tabi diğer Vikimedya projelerinden bahsetmediğini de ayrıca not düşerim.--MerhabaNe yapabilirim? 08:48, 5 Haziran 2016 (UTC)

Yorum Yorum Ben de o şablonu göz yorucu buluyorum, benim söylediğim şablonu da pek yeterli görmüyorum. Aslında en beğendiğim şablon en:Template:Welcome. Belki yeni şablon da yapabiliriz. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 08:53, 5 Haziran 2016 (UTC)

Destek Destek Uzun ve göz yoran hoş geldin mesajlarından kaçınılması gerektiği daha önce yapılan bir tartışmada belirtilmişti diye hatırlıyorum. "Kısa ve öz" yeni bir şablon oluşturulabilir kanaatindeyim. --Üçüncü Adam (mesaj) 18:40, 7 Haziran 2016 (UTC)

Page Curation

Destek Destek Gayet kullanışlı duruyor. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 22:30, 3 Haziran 2016 (UTC)

Destek Destek Mevcut yeni sayfalar listesinden çok daha iyi ve kullanışlı görünüyor. --Üçüncü Adam (mesaj) 18:40, 7 Haziran 2016 (UTC)

Temel53'ün devriyeliği hk.

  • Merhaba. kullanıcısı, çeşitli maddelere telif hakkı saklı içerik eklemesi dolayısıyla @Kibele tarafından 31 Mayıs 2016 tarihinde ilgili uyarı şablonuyla bilgilendirilmiş ve hatta bu uyarının gönderilmesine neden olan maddeler de yine kendisi tarafından tek tek bağlantılarla belirtilmiş. @Temel53 ise bundan kısa bir süre sonra, bağlantıları ilgili mesajda sunulmuş dört maddenin üçüne aynı veya farklı telifli içeriği tekrar eklemiştir. [1] [2] [3] 17 Nisan 2016 tarihinde beyaz liste, 22 Mayıs 2016 tarihinde ise devriye olan bu kullanıcının; yapılan uyarıya rağmen telif hakkı ihlâli gibi önemli bir konuda ısrarını sürdürmesi dolayısıyla, devriyelik ve beyaz liste statülerinin düşürülmesi gerektiğini düşünüyor ve konuyu Vikipedi topluluğunun görüşü ile hizmetlilerin takdirine bırakıyorum. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 02:51, 5 Haziran 2016 (UTC)

merhaba @Dr. Coal uyarın için teşekkürler ilgili maddeler tekrar gözden geçirilmiştir.1 2 3 Temel53Mesaj 11:06, 5 Haziran 2016 (UTC)

  • 7 Haziran'da ise telif hakkı ihlali yaratan şu değişiklikleri onaylamış.--B.S.R.F. 💬 05:37, 18 Haziran 2016 (UTC)
  • Bunun gibi gerekçesiz kategori çıkarmalarının onaylanmasını anlayamadım. Yukarıdaki endişelerde göz önüne alınırsa yetkilerin gözden geçirilmesinde fayda var. Maurice Flesier message 10:46, 19 Haziran 2016 (UTC)
  • Gerekçesiz kategori mevzusu gözden kaçmış bir hatadır. @Maurice Flesier bildirdiğiniz için teşekkürler. Temel53Mesaj 10:43, 25 Haziran 2016 (UTC)
  • @BSRF bahsi geçen değişikliklerde ilk devriyeliğim zamanında göz attığım bir madde ile ilgilidir bu ve bu gibi hatalar tekrarlanmayacaktır. teşekkürler Temel53Mesaj 10:43, 25 Haziran 2016 (UTC)

Adana İli

Adana İli sayfası bu hefte boyunca Azerice Vikipedide Ana sayfada olacak. İyi madde kibi. --Elmeddin82 (mesaj) 07:29, 6 Haziran 2016 (UTC)

Vikipedi'deki asparagaslar listesi

Merhaba, Kullanıcı:Evolutionoftheuniverse/Vikipedi'deki asparagaslar listesi üzerine yorum, düzenleme ve eklemelerden kaçınmayınız. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 19:49, 6 Haziran 2016 (UTC)

İlginç olduğu kadar sanıyorum gerçek de bir liste. Buna benzer olarak daha önce şöyle bir liste de basında yer almıştı. Ya da şu haber gibi türevler de mevcut. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:03, 7 Haziran 2016 (UTC)
@Ahmet Turhan Doğrudan tesbit ettiklerim var listede. Sizin de bildiğiniz varsa ekleyebilirsiniz. Amacım ilginç bir sayfa hazırlamaktan ziyade asparagasları arşivlemek ve gelecekte asparagaslarla daha iyi mücadele edebilmek. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 10:30, 10 Haziran 2016 (UTC)
Bunu kullanıcı sayfanızda değil de Vikpedi olarak oluşturabilirsinz :)--RapsarEfendim? 10:32, 10 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar Gelişme aşamasında gördüğümden böyle yapmıştım, eğer bu hâli ile bile yeterliyse "Vikipedi:" isim alanına taşıyayım? --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 10:47, 10 Haziran 2016 (UTC)
Zaten deneme sayfası olduğundan problem olacağını sanmıyorum ;)--RapsarEfendim? 10:48, 10 Haziran 2016 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Bir ara en:Wikipedia:Don't create hoaxes sayfasını da çeviririm. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 11:03, 10 Haziran 2016 (UTC)

AWB kullananların dikkatine

AWB kullananlar, birkaç kez karşıma çıktı ufak bir şeydi önemsemedim ama, lütfen bir sayfa üzerinde AWB kullanmadan önce ilgili sayfada vandalism olmuş mu, içeriğinden sapmış mı, başka bir şey olmuş mu bir kontrol ediniz. Buraya bakın, derdimi anlarsınız. Peş peşe 23 sürüm geri aldım. Teşekkürler, sevgiler. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 18:33, 7 Haziran 2016 (UTC)

AWB kullananların veya yazım hatalarını düzeltenlerin bir kabahati yok. Dert yandığınız değişiklikler yapıldığında maddede bekleyen başka değişiklik bulunmamaktaydı. Seslenmeniz gereken kişi şu sürümü onaylayan devriyedir.--B.S.R.F. 💬 18:46, 7 Haziran 2016 (UTC)
Yazdıktan sonra bunu da düşündüm aslında, sert ve gereksiz mi oldu diye aklımdan geçti. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 18:59, 7 Haziran 2016 (UTC)

YMD'lerin dikkatine

Son birkaç haftada okul projelerinden midir, bilmiyorum ama özellikle teknik bilgi birikimi gerektiren konularda birçok farklı Vikipedi kullanıcısı madde açıyor ve bunların bir kısmı robot çeviri olarak Vikipedistlerin dikkatinden kaçarak araya kaynıyor. Bugün birkaç saat uğraşıp maddeleri tarayarak sildiğim robot çevirili maddelerin haddi hesabı yok. Son iki haftadan derlediğim şu, şu, şu ve şu kullanıcının katkılarını kontrol edebilir misiniz? Robot çeviriyle madde açan kullanıcının normal çeviri yaptığı maddeleri de görünce acaba sinsi bir vandalizme mi maruz kalıyoruz diye şüpheye düştüm. Bu arada özellikle yeni kullanıcı olup da sadece tek bir madde çevirisiyle madde açan kullanıcılara YMD'lerin özellikle dikkat etmesini öneririm çünkü bunların ekseriyeti robot çeviri çıkıyor. Tamamen robot çeviri olan maddeleri ıslah etmek mümkün değil, sonuçta imla noktalama hatalı olsa elbette düzenlenebilir ancak neredeyse her cümlenin düşük olduğu bu maddelere bazı kullanıcıların düzenle etiketi koyduğunu da fark ettiğim için bunu da belirtmek istedim.--Śαвяí¢αи76ileti 14:04, 8 Haziran 2016 (UTC)

Vikipedi makalesi yazmak ödev olarak verilebiliyor, o yüzden. Çeviri aracı ile açılan maddelerin güncel bir listesine ulaşmanın yolu var mı? --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 19:30, 8 Haziran 2016 (UTC)
Evolutionoftheuniverse, buradan ulaşılabilir. Sol tarafta bulunan "Atom" bağlantısını herhangi bir rss okuyucuya ekleyerek takip edebilirsiniz. --Üçüncü Adam (mesaj) 19:33, 8 Haziran 2016 (UTC)

İlginize

Bugün, Yeni Akit gazetesi yazarı Ali Karahasanoğlu tarafından; Vikipedi'de yer alan bilgilerin güvenilirliği üzerine kaleme alınan; Vikipedi’ciler, sizin diplomalarınız gerçek mi? başlıklı yazıyı, topluluğu ilgilendirdiğini düşündüğüm için, sunmayı uygun gördüm. İlginize.--MerhabaNe yapabilirim? 07:40, 9 Haziran 2016 (UTC)

Yazının %80'i bununla ilgili değil, belirtmek istedim :) Yani aslında yazı güvenilirlik üzerine değil. -seyit. 08:01, 9 Haziran 2016 (UTC)
Neresi Vikipedi'yi ilgilendiriyor anlamadım. Vikipedi'nin kendisinden iki üç cümle alıntılayıp güvenilir değil demiş. --cobija 08:07, 9 Haziran 2016 (UTC)
Burada söz konusu yazar, Vikipedi'nin kendisini ve ona katkıda bulunan yazarların durumunu hususunda, söz konusu diploma tartışmasında bir kıyaslamaya gitmiş, ve dolaylı olarak Vikipedi'nin güvenilir olmadığını ima etmiş. Burada yazarın esas konusu Erdoğan'ın diplomasının gerçek olduğunu savunma, Vikipedi konusu ikincil bir konu. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:49, 9 Haziran 2016 (UTC)
Memleketten akademisyen!!! manzarasını ortaya koymuş köşe yazarı. Akademisyenler bile kolaycı olmuşlar, adları akademisyen ama araştırmacılık sıfır. vikipedia yazarı olarak bu akademisyenlere!!! naçizane tavsiyem, vikipediadan faydalansınlar ancak vikipediadan kendilerine kesin kaynak oluşturmasınlar. Marmara Üniversitesi maddesinde yanlış bilgiler var ve de güncel tartışmada bu yanlışlar ön plana çıkmışsa yazı diğer konular olduğu gibi Vikipedianın da güvenilirliği üzerinedir. Kafayı kuma gömerek bu haberi atlayamayız.--Muratero 18:08, 14 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Pek kıymetli dostum Ali efendinin dahiyane tespitler içeren yazısı. Projemiz hakkında ki görüşü dikkate alınmalıdır. --Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 00:39, 20 Haziran 2016 (UTC)

Wikipedia to the Moon: voting has begun

Hello, after six weeks of community discussion about Wikipedia to the Moon, there are now 10 different proposals for content for the mission. Starting today, you can vote for them on Meta-Wiki, and decide what we will work on: a Wikipedia canon, different lists, the Moon in 300 languages, an astronomy editathon, featured articles, articles about technology, endangered things, or DNA-related topics. You can even vote against community involvement. Voting is open until 24 June. Sorry that this message is again in English only, but we are using village pumps to reach as many communities as possible, so that everyone knows they can vote. Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 15:31, 10 Haziran 2016 (UTC)

  • Daha çevrilmesi gereken çok fazla içerik var. Hangi konuda bilgilendirme istendiğini anlamadım. --coolland 17:49, 10 Haziran 2016 (UTC)
Yanlış anlaşılmasın :) Proje nedir, ne yapmalı, nasıl katılmalı vs. Sizin daha çok bilginiz vardır.--RapsarEfendim? 18:56, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Olayın özetinin özeti: Google Lunar X PRIZE diye bir yarışması var. Yarışmacıların Ay'a gidecek bir araç tasarlayıp Ay'a indirdikten sonra 500 metre hareket ettirip Dünya'ya fotoğraflar göndermesi gerekiyor. Ay'a gidecek araçlardan birine Vikipedi maddelerini içeren bir disk konulacak. Araç geri dönemeyeceği için Ay'da zaman kapsülü şeklinde saklanmış olacaklar. (Benim anladığım kadarıyla.) Şu anda devam eden kısım gönderilecek maddelerin seçimine ilişkin. En sonda bu projede yer almayalım seçeneği de var. 24 Haziran'a kadar bu aşama devam edecek. --coolland 19:14, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Madde türleri önerisi çoktan alınmış, şu anda ne tip maddelerin yollanacağı oylanıyor. Çok önemli bir konu. Kimler var? Proje sayfası ile yürünebilir. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 21:23, 11 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar --evolutionoftheuniverse mesaj 11:19, 13 Haziran 2016 (UTC)
Ben bir işbirliği projesi falan zannetmiştim :( Organize etseniz bir şeyler biz de parçası olsak güzel olur, Kullanıcı:Cooland, Kullanıcı:evolutionoftheuniverse ve ilgili diğer kullanıcılar.--RapsarEfendim? 11:23, 13 Haziran 2016 (UTC)
Benim de çok hoşuma gitmiş, bir kısım çeviriyi ben yapmıştım; olay şu: Google'un sponsorluğunda düzenlenen "robot yap, uzay aracı ile Ay'a gönder" yarışına katılan Berlinli takım, Wikimedia Almanya ile işbirliği yapmış; kısmet olursa 2017'de aya gidecek uzay aracında Vikipedi verilerini içeren bir veri-diski olmasını planlıyor. Tıpkı 40 yıl önce Voyager 2 uzaya gönderildiğinde onunla Voyager Altın Plak gramafon kayıtlarının gönderilmesi gibi bir şey. Cooland'in dediği gibi bizim uzay aracı dünyadışı uygarlıklar tarafından bulunursa içinde dünyamızı anlatan bir takım kayıtlar olsun diye :) İşte bu Berlinli takım uzay aracındaki Vikipedi veri-diski ile bu işi yapmayı düşünülmüş:) Yalnız tüm veriyi diske koyup göndermek mümkün değil. Diskte yer alacak veriyi seçmeden nasıl bir yöntem uygulanacağı konusunda çeşitli fikirler ortaya atıldı. Simdi fikir ortaya atma aşaması bitti; önerilenler arasında oylama yapılacak. "Her dil topluluğu en iyi 30 maddesini belirlesin, onları diske koyalım" gibi, "soyu tükenmekte olan türler kategorisindeki maddeler gönderilsin" gibi öneriler var...Herkes gidip beğendiği fikrin altına kullanıcı adını yazarak oy kullanabilir! Oylama 24 Haziran'a kadar devam edecek. Herkes rahat oy kullanılabilsin diye eksik yerlerin de Türkçeleştirilmesi iyi olur.--Başak (mesaj) 12:05, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Basak @Coolland Oylama sonuçları kendini belli ediyor, maddeleri elden geçirmeye başlasak iyi olacak. Görünüşe göre ya şu an en çok oya sahip seçkin içerikler ya da şu an onun yarısı kadar oya sahip, ikici sırada olan Ay maddesi gidecek, değişebilir tabii bu durum. Ben bir VikiProje hazırlıyorum uygunsa. --evolutionoftheuniverse mesaj 14:25, 13 Haziran 2016 (UTC)
@CRea80 @Khutuck ilgilenirsiniz gibi geldi, ne dersiniz? --evolutionoftheuniverse mesaj 14:25, 13 Haziran 2016 (UTC)
Ay'a Ay maddesini göndermek güzel fikir, ama Dünya maddesini göndersek daha çok işe yarar; Kayseri'ye pastırmayla gitmek gibi bir şey olmuş :) Şaka bir yana, Ay maddesine hepimiz 3-5 kelime eklesek, "Ay'a yazı gönderdik" diyebilsek muhteşem olur. 300 dilde Ay maddesi bence oylamadaki en mantıklı opsiyon.--Khutuckmsj 22:24, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Khutuck Aynen, Dünya olsaymış tam bir zaman kapsülü olurmuş. --evolutionoftheuniverse mesaj 22:50, 13 Haziran 2016 (UTC)
Bu arada yalnızca bir oy hakkınız yok, beğendiğiniz her seçeneğe oy verebilirsiniz. Her seçenek için tek oy hakkınız var. Extinction temalı olan iki taneye oy verdim ben örneğin. Bildiğiniz kullanıcıları buraya pingleyin, çoklukta keramet vardır. --evolutionoftheuniverse mesaj 22:50, 13 Haziran 2016 (UTC)
@YenilenebilirAdam @Üçüncü Adam @Bermanya @E4024 İlginizi çeker mi? --evolutionoftheuniverse mesaj 22:54, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Evolutionoftheuniverse merhabalar, aşağıdaki duyurumu koyarken görmüştüm henüz inceleme aşamasındayım. Sonuçta sembolik bir olay, Vikipedi giderek hızını kaybetmeden büyüyen bir ortam; bütün maddeleri veya seçkin maddeleri göndermenin özel bir anlamı yok amaç Vikipedi'yi temsil etmek. O nedenle herkesin bir katkıda bulunacağı bir madde ki en mantıklısı Ay maddesini göndermek daha anlamlı diye düşünüyorum. Aşağıdaki enerji ile ilgili duyuruyla, ilgilenir misiniz? İyi çalışmalar. YenilenebilirAdamMESAJ 15:51, 14 Haziran 2016 (UTC)
  • Ay maddesi ve seçkin maddelerin tümünü gönderme konusu için oyumu kullandım. Umarım buradaki tüm vikipedistler konuya ilgi gösterir. İyi vikilemeler. Bora_mesaj gönder 22:59, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Bora Teşekkürler ilginiz için. --evolutionoftheuniverse mesaj 23:01, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Guyver İlginizi çeker mi? --evolutionoftheuniverse mesaj 15:23, 14 Haziran 2016 (UTC)
Merhaba. Seçkin maddeler ile extinction/DNA maddelerine oy vermeyi düşünüyorum. Ay maddesini yollamak hoş duruyor ancak zaman kapsülü olmayacaktır o takdirde. Bir süredir de astronomi ve Uzay teknolojileri konularındaki makalelerin çevrilmesine ağırlık vermiş durumdayım. Çevirilere elimden geldiğince yardım ederim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.--guyver 12:45, 15 Haziran 2016 (UTC)
İki oy kullanmıştım, birisi bu seçenekti. Sevindirici güzel haber. Bora_mesaj gönder 20:04, 29 Haziran 2016 (UTC)

CEE Meeting 2016/Needs

Herkese selamlar. 2016 CEE toplantısı için şurada Türkiye ile alakalı bir kısım var doldurmamız gereken. Toplantının gerçekleşeceği yer Ermenistan, vakfın Ermenistan şubesinde görevli bir arkadaştan bana bir süre önce burayı doldurmamız gerektiğine dair bir mesaj gelmişti. Kullanıcı Grubu üyesi 1-2 kişiyle iletişime geçsem de sonuç alamadım, tek başıma da doldurmak istemedim. Aynı sayfada örnekler de mevcut. Neler yazalım, nasıl dolduralım konusunda fikirler varsa paylaşın ve ortaklaşa dolduralım o kısmı.--RapsarEfendim? 17:40, 10 Haziran 2016 (UTC)

Enerjide yeni bir başlangıç

Herkese Merhabalar! Vikipedi'ye enerji maddelerinde gördüğüm boşluk (özellikle yenilenebilir enerji) üzerine girmiştim; lakin, enerji portalına girdiğimde bu kadar arka plana atıldığını, unutulduğunu gördüğümde çok şaşırdım. Çağımız enerji üzerine dönüyor, siyaset enerji üzerine dönüyor. Birçok ana madde ile bağlantılı enerji maddeleri oluşması gerekmekte. Enerji Portalı'nı canlandırmak adına bir faaliyete giriştim. İlgisi ve enerji konusunda uzmanlığı olan herkesin ortak ve uzun süreli bir projeler sürecinde bir araya gelmesi gerekiyor. Vikipedi bu alanda ana akım bir projeyi hak ediyor diye düşünüyorum. Toplulukta ilgisi olan kişilere yayabilir miyiz? İyi çalışmalar. YenilenebilirAdamMESAJ 23:17, 11 Haziran 2016 (UTC)

Portal:Enerji/Katılımcılar → @Ahzaryamed , @Bermanya

@YenilenebilirAdam Merhaba, katkılarınızı ilgiyle izliyorum. Her ne kadar enerji ekonomisi (Energiewirtschaft) ve mevzuatlar alanında pek fazla bilgili olmasam da enerji bilimi alanında maddelere katkıda bulunabilirim, bu maddeler zaten izleme listemde. Özellikle ilköğretim ve lise müfredatındaki konuların (enerjiden öte tüm temel bilimler kapsamında) ders kitabı kapsamında değil de akademik bağlamda ele alınmasını bu maddelerin geniş, bilimsel ve doğru bilgi vermesi açısından önemli görüyorum. Türkçe Vikipedi'de bu alanda çok eksik var. Portaldaki çalışma ve istek sayfalarını da izleme listeme aldım. Karşılıklı yardımlaşmaktan çekinmeyelim. İyi çalışmalar. --evolutionoftheuniverse mesaj 16:17, 14 Haziran 2016 (UTC)

DARM (Makedonya Cumhuriyeti Arşivi) Yarışması

Welcome to the first DARM Challenge, which will end on 15th July 2016. Everything you'll need is on this page, already translated in Turkish Language. Regards, -- Violetova (mesaj) 20:51, 14 Haziran 2016 (UTC)

Türkçesi

İlk DARM Yarışması na Hogeldiniz!

Yarışma 15 Temmuz 2016'da sona erecek. Yarışma için tüm gerekli bilgiler Türkçe olarak bu sayfada. Saygılarımla. -- Violetova (mesaj) 20:51, 14 Haziran 2016 (UTC)

(Çeviri:--| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 07:46, 15 Haziran 2016 (UTC))

dikkat lütfen

Tartışma:Cem Özdemir sayfasında ansiklopedist görüşlerine ihtiyaç var. --kibele 14:28, 15 Haziran 2016 (UTC)

İslam le ilgili maddelerde hat yazıları

İslam ile ilgili bazı maddelerde şuna benzer, kişilerin adlarının hat sanatıyla yazılışını içeren resimler kullanılıyor. Viki kullanıcıları tarafından oluşturulan bun dosyaların maddeye ansiklopedik açıdan hiçbir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Allah, Muhammed gibi maddelerde de var, şablonlarda da var. Şunun gibi dosyalar ayrı elbet, bu örnekteki yazı Aya Sofya'da yer almakta mesela. Diğerleri gibi "bizler" tarafından oluşturulmamış.--RapsarEfendim? 13:18, 16 Haziran 2016 (UTC)

  • Burada yanlış anlama olmaması için ön açıklama yapma ihtiyacı duydum.. İslam ve İslam dünyası için önemli şahsiyetlere ait maddelerde, kişilerin adlarının hat sanatıyla yazılışını içeren resimlerin kullanılmasının vikipedia açısından herhangi bir sorun oluşturduğunu düşünmüyorum. Ancak maddelerde, tarihi veya sanatsal anlamda bir özelliği olan hat sanatıyla hazırlanan görsellerin kullanılması, diğer taraftan herhangi bir özelliği olmayan ve günümüzde hat sanatıyla ilgilenen herhangi birisi tarafından yapılan çalışmalara ait resimlerin kullanılmaması ve bu konuda daha titiz davranılması gerekildiğini de düşünmekteyim. --Muratero 19:51, 16 Haziran 2016 (UTC)

Uluslararası metinlerin referanslandırılması

Merhaba, maddelerde uluslararası metinler kullanırken pek çoğumuzun yaptığı bir hata, referans yapısını İngilizce kullanmamız. Birden çok yazarlı metinler için Soyad1,Ad1 et.al. yerine Soyad1,Ad1 vd., Soyad1,Ad1 and Soyad2,Ad2 yerine Soyad1,Ad1 ve Soyad2,Ad2 şeklinde kullanmamız gerekli. Bu durum belki botla düzeltilebilir. Bir de eğer yazarının ismi Latin alfabesi kullanmayan bir dilde ise, Türkçe transliterasyonunu kullanmamız gerekli (Kardashev, Nikolai değil Kardaşev, Nikolay). Bir de eğer mümkünse ve aksi bir standart yoksa eserin isminin hem orijinal dildeki adını hem de Türkçe çevirisini de yazmamız gerekli. Teşekkürler. --evolutionoftheuniverse mesaj 15:53, 17 Haziran 2016 (UTC)

National Geographic dijital arşivi

National Geographic'in Türkiye edisyonu 2001 yılından 2015 Aralık'a kadar tüm dergileri dijitalleştirip internet üzerinde yayınlamayı planlıyor. 2001-2004 sayıları halihazırda yayınlanmış durumda ve Haziran 2016 sayısını edinen okurlar kendilerine özel erişim kodları ile arşive erişebiliyor. Önümüzdeki üç sayı ile verilecek kodlarla da tüm arşive erişim mümkün olacak. Editörlere bu sayıları edinmelerini tavsiye ederim, mutlaka ilgilendiğiniz ve kaynak olarak kullanacağınız makaleler bulunuyordur. Vikipedi Kütüphanesi koordinatörleri ve eğitimcileri de dergiye ulaşabilirse Vikipedistler için kontenjan edinebilirler belki. --cobija 21:12, 17 Haziran 2016 (UTC)

Güzel... Keşke proje aktif olsaydı, benim çalışmalara en azından 1-2 kişi destek verseydi de ayakta tutabilseydik... Belki bu bir ateşleme yaratır, bir girişim sağlanır. İlgilenen varsa bana mesaj atabilir, el birliğiyle aktifleştirebiliriz.--RapsarEfendim? 21:23, 17 Haziran 2016 (UTC)
Uzun zamandır açmak istediğim birkaç hayvan maddesi var fakat doğru düzgün kaynak bulamadığım için oluşturamadım. Olan ingilizce kaynaklarida çevirmeye üşendim doğrusu. Umarım arşivde bu konuda birkaç bilgi kırıntısı olur. Maurice Flesier message 21:27, 17 Haziran 2016 (UTC)

Ücretli editörlük politika isteği

Ücretli editörlük ve bunlarla itham edilen kullanıcıların şu anki durumları malumdur. Hem bu kullanıcıların meşru bir konuma gelmesi hem de ileride bu konudaki anlaşmazlıkların çözümü için birkaç adım gerekli.

ÖZET: Direk ücretli editörlüğün "genel olarak toplulukça kabul edilip edilmemesi" gibi bir oylama yerine bu konuda bir politika beklemek, beklenen politikanın gelmemesi durumunda da "ücretli editörlüğün kabul edilip edilmediğinin genel olarak oylanması" daha makul ve daha adil olacaktır.


1. Öncelikle ücretli editörlük konusunda bir politika bekleniyor.

2. "Bir politika hazırlayabiliriz" diyen kullanıcılar, bu başlık altında topluluğa bir süre vermelidirler.

3. Eğer bu konuda bir çalışma yapılmayacaksa, ücretli editörlüğün genel olarak toplulukça kabul edilip edilmeyeceği burada oylanmalı. Eğer genel oylama kabul edilirse, hem destekleyenler hem de desteklemeyenlerin ortak bir çalışması ile bir politika hazırlanmalı. Gerekirse her madde oylanmalı, Genel oylamanın kabul edilmemesi durumunda da "ücretli editörlüğün yasak olması" anlamının çıkması gerekecektir.

4. Bu konuya ilgisiz kalınması bu durumla karşılaşan herkesin zan altında kalacağı da belli.

5. Bu konuda bir politika olmamasından, ücretli editörlük yapılabilir anlamını çıkarmak ile yapılamaz anlamını çıkarmak aynı şeydir. Bu belirsizliğin giderilmesinden herkes rahatlayacaktır.

LÜTFEN BU KONUDAKİ BELİRSİZLİĞE BİR SON VERELİM.--Kingbjelica (mesaj) 22:06, 19 Haziran 2016 (UTC)


  • Yorum Yorum Politika kesin şart, ancak bunu "oylama" şeklinde değil de getirileri-götürüleri şeklinde mantıklı bir tartışmaya oturtarak yapmak, örnekleri incelemek ve tecrübelerden faydalanmak lazım.--RapsarEfendim? 22:18, 19 Haziran 2016 (UTC)
Politika gelmezse genel olarak oylama olmalı dedim, bence sen ve birkaç eski kullanıcı ile bu konuda bir süre verebilirsiniz. Daha fazla işler karışmadan, VP:İÜYYKÜD politikası ihlal edilmeden bu konu halledilmeli.. İlgisiz kalırsa bundan sonra kişileri bir şeylerle itham etmek daha da normal olacaktır. Bu belirsizlik kimsenin hoşuna gitmiyor bence?--Kingbjelica (mesaj) 22:24, 19 Haziran 2016 (UTC)
Bu konu ilk gündeme geldiğinde yanlış hatırlamıyorsam geçen sene Temmuz öncesiydi. Zira Temmuz ayında katıldığım Wikimania'da bunu "vakfın hukuki danışmanına" ve Asaf Bartov gibi "kallavi" bir kullanıcıya sormuştum ne yapmalıyız, politikalara ve Vikipedi'nin gayesine uygun mudur gibi şeyleri. İkisi de yerel politika ve yönergeler lazım olduğunu, bunun diğer bazı projelerde belli kurallar çerçevesinde yapılabildiğini ve yapıldığını belirtmişti. Tabi ikisi de, oluşturulacak yerel bir politikada bu olay yasaklanırsa, doğal olarak buna göre hareket edilmesi gerektiğini bahsetmişti. Ondan sonra katıldığım CEE Toplantısında Wikimedia Poland bir sunum yaptı (şurada görülebilir hatta). Polonya Ulusal Bankası bunlara belli bir ücret ve belli bir madde vermiş, bunlar da bu maddeleri uygun biçimde Vikipedi'ye eklemiş. Elde edilen gelir tabi ki de vakfa gitmiş ve belli çalışmalarda kullanmışlar. Kaybedenin olmadığı, herkesin kazandığı bir uygulama, yapan da direkt vakıf çalışanları veya gönüllüleri. Heüz okuma fırsatım olmadı, İngilizce Vikipedi'deki şu sayfayı ve Meta'daki şu sayfayı da şuraya bırakayım.--RapsarEfendim? 22:36, 19 Haziran 2016 (UTC)
Asıl sorun belli, bu konudan şikayet edenlerle, bu sorunla karşılaşanlar ve destekleyenler yine hiçbir şey yapmayacak, bu zaten ülkenin de bir sorunu.. Konuya ilgisiz kalınması durumunda Vikipedi'nin tüm slogan ve dillerden düşmeyen özelliklerinin "hikaye" olduğu anlaşılacak. Yine bir ücretli editörlük politikası tartışmasının sonuna geldik, emeği geçenlere selam, Vikipedi'yi insanların iyi niyetine bırakmaya da devam..--Kingbjelica (mesaj) 22:44, 19 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Sevgili yurttaşlar, paralı editörlüğün yasaklanmasının politikalarla desteklenmesini desteklediğimi bildiriyorum. Başta Jimmy Wales ve silah arkadaşlarının kurduğu bu bir Allah kuruşu kar etmeyi hedeflememiş tek gayesi özgür ansiklopedi olan bu kıymetli projeye uyanık kimselerin bir takım PR şirketinin boyunduruğu altında hizmet yapmaya çalışması özgür ansiklopedi özdeyişine ve milyonlarca üyenin emeğine hakarettir. Falanca kişi, ürün veya markanın maddelerini para karşılığı geliştirmek basit bir şey değildir. Para ödeyen kurum maddesinin en iyi şekilde yazılmasını talep edecektir buda editörün reklam ve tarafsız bakış açısı politikalarını göz ardı etmesine sebebiyet verecektir. Durum bu kadar vahimdir. Bir kaç uyanık cebini dolduracak diye bunca üyenin bir Allah kuruşu almadan gönüllü olarak yaptığı bu hizmet göz ardı edilemez üyeler enayi yerine konulamaz. Bu tüccarların bu kıymetli projeden def edilmesi politikalarla temel değerlerimizin derhal korunması gerekmektedir. --Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 23:54, 19 Haziran 2016 (UTC)
Ek olarak bu paralı editörlüğün dolaylı yoldan tarafsız bakış açısı ve reklam politikalarını ihlal etmesinin yanında altta örneğini vereceğim davada paralı editörlük yapan bir ajans çalışanı 25 küsür hesap açarak uygunsuz kukla kullanımı yapmış ve engellenmiştir. İki temel politika yetmezmiş gibi birde kukla politikası ihlaline zemin hazırlayacaktır.

Bakınız

-- Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 00:26, 20 Haziran 2016 (UTC)

  • Yorum YorumKingbjelica Bu konuya ilgisiz kalınması bu durumla karşılaşan herkesin zan altında kalacağı da belli. yazmis. Rapsar ucretli editorluk ile suclaniyor. Bence politikanin cikmasinda bir sıkıntı yok --Toppolila (mesaj)
  • Yorum YorumVikipedi ve kardeş projeleri, yayın özgürlüğü için reklam almamakta, kullanıcılar da gönüllülük esası ile katkı yapmakta. Ancak bir kullanıcının gönüllülük yerine para motivasyonu ile katkıda bulunmasında, diğer kullanıcıların gerekli denetim ve kontrol mekanizmasını yapacağını varsayarak bir sakınca görmüyorum. Aksine bunun Vikipediye katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kişinin motivasyonundan ziyade (tesbiti hiç de kolay değildir) katkılarının politikalara uygunluğuna (tesbiti gayet kolay) odaklanmalıyız.
Bunun yanında, ücretli editörlük yapanlardan bu durumu kullanıcı sayfalarında belirtmelerini istememiz, onların bedavadan reklamının yapılması ile de sonuçlanabilir. (Şöyle bir kategori oluşacak: "Ücretli katkıda bulunan kullanıcılar" reklam vermek isteyen kişi de bu kategorideki kullanıcılar arasından birini seçecek) | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 11:22, 20 Haziran 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Vikipedi'nin Özgür Ansiklopedi yapısından dolayı ücretli editörlük gibi bir kavramı düzenlememiz mümkün olmamakla birlikte, bu önü alınacak bir şey de değil. Vikipedi'nin beş temel taşına ve politikalarına uymayan bir maddenin, bilginin burada barınması zaten mümkün değil. Vikipedi'nin beş temel taşından üçüncüsü şunu açıklamaktadır:

Vikipedi özgür ve ücretsizdir, GNU Özgür Belgeleme Lisansına tabidir ve uygun bir şekilde dağıtılıp değiştirilebilir. Unutmayın, maddeler herkes tarafından değiştirilebilir ve hiçbir bireyin kontrolünde değildir; bu yüzden yazdığınız her şey diğerleri tarafından acımasızca değiştirilecek ve istenildiği gibi yeniden dağıtılacaktır.

"Vikipedi özgür ve ücretsizdir,..." demiş ve eklemiş, "...GNU Özgür Belgeleme Lisansına tabidir ve uygun bir şekilde dağıtılıp değiştirilebilir.". Yani herkes bu lisans dâhilinde ücretsiz bir şekilde değişiklik yapabilir. Hepimiz burada bilginin özgür dağıtımı ilkesi ile katkıda bulunuyoruz. Wikimedia Poland ücret alarak böyle bir şey yapmış olabilir ancak bu durum bunun doğru olduğunu göstermez. Vakıf ya da Vikipedi gönüllüleri dahilinde, yerel ya da küresel ölçekte bu konunun lehine bir düzenleme yapılması yanlıştır. Bir diğer taraftan, bir kişinin veya kurumun para vererek veya alarak Vikipedi üzerinde değişiklik yapması veya yaptırması ne Vikipedi'yi, ne de Vakıf'ı bağlar. Çağımızda tüm internet genelinde yapılan bir şey bu, konu bunun iyi ya da kötü bir şey olduğundan ziyade çağımızda böyle bir sektör mevcut. İnternetin yaygın olduğu tüm Dünya ülkelerinde bunun ajansları var.

Tüm bu bağlamda, Vikipedi'de yapılan bir değişiklik hangi yolla yapılırsa yapılsın, politikalara uymuyorsa, kaynaksızsa, taraflıysa, kayda değer değilse geri alınmaya ve silinmeye mahkumdur. Beş temel taşın üçüncüsünde de dediği gibi, "... maddeler... hiçbir bireyin kontrolünde değildir; bu yüzden yazdığınız her şey diğerleri tarafından acımasızca değiştirilecek...".

Vikipedi'de ücretli editörlük kavramı altında dönen tüm tartışmaları ve yaşanan her şeyi dikkate alarak, diyeceğim şudur ki, bu konuda bir politika hazırlamaktan ziyade bir sorumluluk reddi hazırlamalıyız. Bu sorumluluk reddinde bunun ne tarafı olduğumuzu ne de karşısında olduğumuzu ancak böyle şeylerin olabildiğini, kişilerin ve kurumların ticari bir şekilde bunu yaptırmadan önce ekletecekleri içeriğin Vikipedi'nin politikalarına uyup uymayacağını iyi düşünmeleri gerektiğini aksi hâlde beş temel taşın üçüncüsünde de dediği gibi, acımasızca silinebileceğini ya da değiştirilebileceğini vurgulamalıyız. Ücretli editörlük kavramından daha geniş ölçekte ise kayıtlı ya da kayıtsız bir kullanıcının (IP kullanıcısı) kendini Vikipedi'de ya da Vakıf'ta yetkili bir şahıs gibi tanıtamayacağını, aksi hâlde uzaklaştırılacağını düzenleyen politika değişiklikleri yapmalıyız.

Elbette ki yapacağımız her şey bundan sonrasını bağlayacak, bundan öncesinde ise olan oldu. Ancak elbette bu daha önce bir kullanıcı kendini bir yetkili gibi tanıtmışsa, ilgili politika hazırlandıktan sonra bunu tekrar etmesi hâlinde yaptırımla karşılaşmayacağı anlamına da gelmemeli.

--evolutionoftheuniverse mesaj 14:19, 20 Haziran 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Bizler aşağıdaki bu temel soruları cevaplayabilirsek, iyi bir fikir alışverişi yapabileceğimizi düşünüyorum; anlamak istiyorum, varsayalım ki bahsi geçen bu politika gerçekleştiğinde,
  1. Ücreti kim kazanacak? Kime ödeme yapılacak? Yani içeriği ekleyen kullanıcıya mı? Yoksa Vakıf'a mı ödeme yapılacak?
  2. Neye, ne kadar ödenecek? Eklenilen bayt'a göre mi, kişi yada kurum ödeme yapacak?
  3. Eğer Vakıf kazanç sağlarsa, bu maliyet nasıl harcanacak? Var olan maddiyatın sorumluluğu kime aittir? Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye bunun neresindedir? Biz neresindeyiz?
  4. Ya da eğer kişi kazanç sağlarsa, karaborsa oluşmaz mı? Örneğin, herhangi bir kullanıcı bir kuruma gidip, şu kadara Vikipedi'de olursunuz gibi teklifler oluşabilir ki, bu istismar nasıl önlenecek?
  5. Eğer yine kişi kazanç sağlarsa, direkt sadece kullanıcı ile kişi/kurum arasındaki ilişkisi mi olacak? Vakıf bu işlem sırasında nerededir?
  6. Eklenilmesi istenilen içeriğin doğrulanabilirliği nasıl kanıtlanacak?
  7. Eklenilen içerik incelendiğinde; onun bir PR çalışması ile ansiklopedik bilgi olması arasındaki farkı, ücret mi belirleyecek?
  8. Bu politikayı uygulayan Vikipedilerin sistemleri nelerdir?
  9. Gerçekten de Vikipedi'ye ne kazandıracağını düşünüyoruz?

Şimdilik en basitinden bunlar geldi aklıma. Yardımcı olursanız memnun olurum. İyi çalışmalar.--MerhabaNe yapabilirim? 15:06, 20 Haziran 2016 (UTC)

Öte yandan sorularımın dışında, kendi görüşümü de belirtmek isterim ki, bizim ücretlilere değil, gönüllülere ihtiyacımız var. Zihnimde Vikipedi'nin bir ticarethane olacağı fikrinin oluşması bile beni tiksindiriyor. Ben karşıyım. Yukarıda da dediğim gibi, anlamakta istiyorum. Ne denildiğini ve ne yapılmak istenildiğini. Hem bir zamanlar buralardaydık. Bu çocuklar büyüdüler. Belki bu çocuklar şimdi siz oldunuz. Ayrıca Vikipedi:Eğitim Programı'nı da bir yere not ediyorum. Ama paralı editörlük mü, hayır.--MerhabaNe yapabilirim? 16:40, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorumböyle bir politikanın tartışılmasına bile karşıyım. arkadaşlar affedersiniz de, burası sahibinden.com gibi bir ticari kar amacı güden bir web sitesi mi? ticaret yapmak isteyen bahsettiğim sitede yapabilir. misal ben bir ekşi sözlük yazarıyım (çaylak değil yazar), para karşılığı bizim için entry girer misin diyen ne şirket yöneticileri, ne parti il başkanları gördüm. hepsine yanıtım olumsuz oldu, çünkü ne ekşi sözlük ne de wikipedia ticari kar güden bir kuruluş değil. paralı editörlüğe karşıyım ve sonuna kadar karşı olmaya devam edeceğim. ancak bu konuda kimsenin kalbini kırmak, kimseyle tartışmak istemem. bu sebeple topluluğun gidişatına göre son bir değerlendirme yapmak durumunda da kalabilirim. ama eminim ki değerli topluluğumuzun pek çok üyesi de bu paralı editörlük mevzusuna karşı çıkacaktır. ayrıca şunu da eklemeden geçemeyeceğim, bir işletme öğrencisi olarak söylüyorum bunu, bu paralı editörlük mevzusu şikayet edilirse vergiye bile tabii olabilir. ülkemizde hiç bir kazanç vergisiz kalmıyor çünkü. en basit benim maaşım brüt 2000 küsür liralarda iken, vergileri cart curtları düştüğün zaman zor geçiniyoruz :). --Dekolteli Kefen 16:24, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Ekşi Sözlük'ün ticari olmadığı hakkında yanlışınız var zira reklam ve PR ortamı olarak kullanılıyor ve Ekşi Teknoloji de kazanıyor ancak Vikipedi ile Ekşi Sözlük karşılaştırmasının konu ile ilgisiz olduğunu düşünüyorum. Ücretli editörlük ise vakıf bağlamında yapılırsa —ki buna karşıyım—, hukuki durumu o zaman düşünülür. Kişi ve kurum bağlamında ise —bu konuda bir politikaya karşıyım, sorumluluk reddi tarafındayım ve her türlü içerikte şu an da olduğu gibi Vikipedi beş temel taşının ve politikalarının uygulanması gerektiğini savunuyorum— bizim değil bunu yapan kişi ve kurumların meselesi. Onlar düşünmeli stopaj vergisini. --evolutionoftheuniverse mesaj 16:35, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Arkadaşlar işte tam bu noktada, topluluğun genel olarak kabul etmeyeceği bir şeyin politika oylamasını yapmak saçmalık olacaktır diye düşünüyorum. Fakat yine de politika olsun bu iş bir düzleme oturtulsun diyenlerden bir politika ve bunun için bir süre beklendiğini anımsatmak gerekiyor. Politika için süre verilmemesi durumunda topluluğun bu konuda genel bir oylama yapması son derece manidar olacaktır. Hem politika olsun diyip hem de bir şeyler sunmamak olmuyor.--Kingbjelica (mesaj) 16:41, 20 Haziran 2016 (UTC)
Değiştirilebilir tabii ki. Aklıma kısa ve öz bu isim geldi. --evolutionoftheuniverse mesaj 18:44, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Öneri Temel değerlerimize ve gönüllü üyelerin hakkına tecavüz eden bu tüccarların kıymetli projemiz üzerinden rant sağlamaları ve engellememeleri haksızlıktır. Politika önergesini açacak olan gönüllerimizin fedaisi olan üyemize ve haklarınızı koruyacak olan politikayı destekleyecek olan pek kıymetli üyelerimize önerim mümkün olduğunca kararlı olmaları ve bu işin peşini bırakmamaları yönündedir. Tüccarları tespit etme ve engelleme vazifesini halk tarafından seçilmiş pek sayın hizmetlilere verilmesini politikayla sabitleştirmek suretiyle kendilerine verilmesi bir başka önerimdir. --Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 17:40, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Politika değil sorumluluk reddi gerekli. Yukarıda Ekşi Sözlük'ten bahsedilmiş. Ekşi Sözlük bir limited şirkettir. Dolayısıyla kar amacı güder ve şirketlerdeki usule göre vergilendirilir. Vikipedi ise bildiğim kadarıyla Türkiye'de şubesi veya temsilciliği olmayan bir vakıfa bağlı olarak faaliyet gösteren bir oluşum. Dolayısıyla vergi konusunda problem yaşamamak için politikadan ziyade sorumluluk reddi oluşturulması bence daha doğru. --coolland 18:16, 20 Haziran 2016 (UTC)
@Coolland Bu bağlamda benim önerdiğim metni değerlendirir misiniz? --evolutionoftheuniverse mesaj 18:35, 20 Haziran 2016 (UTC)

--ÖNERİ BAŞLANGICI--
GENEL SORUMLULUK REDDİ

Kullanım riski sizindir - Tıbbi öneri vermez - Hukuki öneri vermez - İçerik sizi rahatsız edebilir

UYARI :  VİKİPEDİ MADDELER ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİKLER İÇİN MADDİ TALEPTE BULUNMAZ !

Lütfen, Vikipedi'nin herkes tarafından GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamında değiştirilebileceğini ve dağıtılabileceğini unutmayınız. Bunun dışında Vikipedi, teknik altyapı ihtiyaçları gerekliliğinden bağışlarla ayakta durmaktadır.

Vikipedi, pek çok konuda çeşitli maddeler içermektedir. Ancak, bu maddelerin ne şekilde açıldığının hiçbir şekilde garantisi yoktur. Bazı kişiler ve kurumlar ücret karşılığı Vikipedi'de sizi ilgilendiren içeriklerde değişiklik yapabileceğini önerebilirler:

Vikipedi'ye herkes katkıda bulunabilir. Ücret karşılığı değişikliklerde, ilgili içeriğin, şahsınızın, kurumunuzun kayda değerlik ilkelerine uyup uymadığını dikkatle göz önünde bulundurunuz. Vikipedi, bu şekilde uğrayabileceğiniz herhangi bir zararın maddi yada manevi tazmini konusunda hiçbir şekilde bir muhattabı değildir.

--ÖNERİ BİTİŞİ--

  • Yorum Yorum Sayın üyeler sorumluluk reddi hafifçe bir önlemdir temel politikalara ve haklarınızı tecavüz edenler cezalandırmalıdır. Tam bağımsız ve özgür ansiklopedi için ticari faaliyetler politikalarla yasaklanmalıdır. -- Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 18:46, 20 Haziran 2016 (UTC)
Soru Böyle bir yasak konulduğunda, denetimi ve uygulaması için öneriniz nedir? --evolutionoftheuniverse mesaj 18:49, 20 Haziran 2016 (UTC)
Cevap Cevap

Eyy Kullanıcı:evolutionoftheuniverse sualine cevap. Bakın bir kullanıcı Kullanıcı:Mutlutopuz adam kullanıcı sayfasına ticari faaliyetlerde bulunduğunu açıkça beyan etmiş önce bunlara bakın bunlara. Asıl cevaba gelince aynı kukla davalarında olduğu gibi denetçi tarafından denetlenecek hizmetli tarafından uygulanacak. Bunların tespiti yukarıda örneğini verdiğim kullanıcılar dışında hizmetli mesaj sayfalarında bolca bulunan Ben falanca şirketin falanca şeyiyim yazdığım maddeyi neden sildiniz? diye sorular soran kişilerde mevcuttur. Sinsice gizlice yapılan tüccarlarlıkları ise denetçilerimiz davranışsal ize bakmak suretiyle çözecektir. --Eski K.A Niveles/Okyanus Hıdır (mesaj) 19:17, 20 Haziran 2016 (UTC)

  • Daha önceki tartışmalarda da belirttiğim üzere bu tür bir politika ücretli değişiklikleri engellemeyecek, sadece gizli yapılmasına sebep olacaktır. Açıkça "bu madde ücretli editörler tarafından yazılmıştır" dendiğinde o maddelerin tespiti ve kontrolü çok daha kolay bir iş. --Khutuckmsj 20:21, 20 Haziran 2016 (UTC)
İlk cümleye +1. İkinci cümlenin hakkı var, politika tarafı olmasam da bu yönde bir politika oluşturulursa ücretli değişikliklerin tek tek ifşası mantıklı çözüm. --evolutionoftheuniverse mesaj 20:46, 20 Haziran 2016 (UTC)
+ Bir yandan da bu durum ücretli editörlerin kendi reklamlarını yapmasını, Vikipedi üzerinde bir portfolyo oluşturmalarını da doğurur ki bu da önemli bir sorun. --evolutionoftheuniverse mesaj 21:31, 20 Haziran 2016 (UTC)
Zaten yapan kişiler var Kullanıcı:evolutionoftheuniverse :( Reklam bir yana, desteklediği takım için, mensubu olduğu din için, desteklediği parti için taraflı/reklam içeren "katkı" veren kullanıcılar yok mudur? Yahut belli bir ücret alarak madde açan? En basitinden ben neden Galatasaray ile ilgili içerik geliştiriyorum? Desteklediği takım, benim de burada bir çıkarım var bir nevi :P Google maddesi bu hâle gelsin diye haftanın işbirliği projesi düzenlendi. Velev ki bu projeyi önerenin bir çıkarı vardı. Kötü mü oldu? Cillop gibi madde. Ne yapalım şimdi, maddeyi mi silelim içeriği mi geri alalım? Her zaman savunduğum gibi kim neden katkı yapıyorsa yapsın ama "katkı" yapsın. Zarar verici kişileri ise ivedilikle uzaklaştıralım.--RapsarEfendim? 21:36, 20 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar Yok olması çok ütopik. Son değişikliklere bakın, her gün kaç tane KD olmayan, ajans ürünü madde geliyor. KD olanlar ne oluyor? Kurtarılamazsa SAS oluyor, kurtarılırsa temizlenip politikalara uyduruluyor. Vikipedi'nin suistimal edenler için zaten politikalar mevcut. İngilizce Vikipedi'nin en büyük kukla skandalı vardı, birkaç hizmetli, bürokrat, devriye, editör şirket kurmuş KD ya da değil madde açıyor. Websitelerinde de şu kadar hizmetli, bürokrat devriye, editör var yazıyor. Ne oldu? Suistimalden gruplarını kaybettiler. Yasaklasak KD ise maddeleri silmeyeceğimiz kesin, yoksa hiçbir kurum ve kişi maddesi hayatta kalmaz. Yasaklanınca bitmeyeceği de kesin. Hepimiz burada bildiğimiz ve ilgi duyduğunuz konularda katkıda bulunuyoruz, bilgi sahibi olmadan madde açamayız zaten. Yoksa benim bilimden çıkarım ne?--evolutionoftheuniverse mesaj 21:56, 20 Haziran 2016 (UTC)
Aynen. İşte bu sebeplerden ötürü zaten bir politika hazırlanıp, "böyle şeyler serbesttir ama tüm politikalara dikkat edin" denmesi lazım, bence. En azından bunu gizli saklı yapanlar denk gelir de "ya ben bunu yaptım ama bir bakın" diyebilir. Her türlü bunların girişi devam edecek zaten, madde ücretle açılıp açılmadığından bağımsız olarak kayda değer mi değil mi reklam var mı yok mu diye incelenecek. Burada o şahsın bir çıkarının olması zaten maddeyi ve Vikipedi'yi bağlamayan şeyler.--RapsarEfendim? 22:01, 20 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar Serbest kılan bir politikanın beş temel taşa aykırı olacağını düşünüyorum. Bunun yerine ne yanında ne de karşısında olduğumuzu belirten bir sorumluluk reddi (istemem yan cebime koy çözümü ya da bizi bağlamaz çözümü) bana daha mantıklı görünüyor. Esas sorun Vikipedi'nin suistimali, kullanıcı gruplarının kötüye kullanımı, kendini Vikipedi veya Vakıf yetkilisi gibi tanıtanlar. Üçüncüsü için politika yok, o konuda bir politika şart, o tip kullanıcılar uzaklaştırılmalı. Yani yapılıyor, yapılır da ama dışkı etmesin her yeri.--evolutionoftheuniverse mesaj 22:20, 20 Haziran 2016 (UTC)
Aynı şeyler yazıp çiziliyor, getirin politika oylayalım diyorum, ama oylamada kabul edilmezse bu konuyu "yasaktır" olarak kabul edecek misiniz? --Kingbjelica (mesaj)
  • Ücretli editörlüğün politika çerçevesinde mümkün kılınması yüzlerce şirket&holding maddesinin açılmasına veya geliştirilmesine yol açacak gibi görünse de, yapılacak katkılar belirli bir ücret karşılığında yapıldığından objektif bakış açısıyla madde yazılması mümkün olmayacaktır. Nitekim kayda değer şirketler ücretli editörlere ihtiyaç duymadığı gibi, bu editörlere tanıtım ihtiyacı hisseden küçük ve orta ölçekli şirketler rağbet gösterecektir. Bu da kayda değerliği şaibeli çok sayıda maddenin türemesine, topluluğun bu maddelerin silinip silinmemesi üzerine ekstra vakit kaybetmesine yol açacaktır. Bununla beraber ücretli editörlerin varlığının kulaktan kulağa yayılması sebebiyle Vikipedi topluluğunun 'gönüllülük esaslı bilgi paylaşımı' ideası eskisi gibi saygı görmeyecek, ve belki de hadsiz şakalara maruz kalacaktır. Ücretli editörlere para ödeyen şirketlerin, maddelerinin silinmesi halinde ücret ödediği editörlerle sorun yaşaması muhtemeldir, böyle bir sorun yaşamama gayesiyle hareket edecek olan ücretli editörler her ne pahasına olursa olsun silinme adaylıklarında ilgili maddelerin kalması için uğraşacağı da tehlikeli bir ihtimaldir. Ücretli editörlük, şüpheye mahal bırakmayacak biçimde Vikipedistlerin saygınlığını ve vaktini harcayacaktır; 'bunu yasaklarsak bile gizlice yapılır' tarzı bir tutumun kırk katır mı kırk satır mı deyimini de akıllara getirdiğini hatırlatarak, ücretli editörlüğe müsamaha gösterilmemesi düşüncesindeyim. Kolay gelsin. --bermanya 21:13, 20 Haziran 2016 (UTC)
  • Şimdiye kadar ücretli editörlüğün yasaklanmış olması neyi değiştirdi ya da başından beri var olan bu sorunu çözdü mü? Halihazırda bunu yapan kullanıcıları önlemek için caydırıcı yaptırımlar uygulanıyor zaten. Şimdiye kadar önüne geçilemeyen bu durumun politika hazırlandıktan sonra birdenbire sonlanması mı bekleniyor? Önce bu sorulara cevap vermek gerekli. --cobija 21:15, 20 Haziran 2016 (UTC)
Birdenbire sonlanacağı düşüncesi ütopik. Yasaklayan bir politika 5%'ini engeller, 95%'i devam eder. --evolutionoftheuniverse mesaj 21:35, 20 Haziran 2016 (UTC)

@Bermanya, @Cobija köy çesmesi politikalar bölümünde bir adaylık mevcut, oraya da öneri veya görüş belirtmeniz faydalı olacaktır. --Kingbjelica (mesaj)

Kanımın son damlasına kadar ücretli editörlüğe karşıyım, ansiklopedi karıştırarak buraya gecelerini verenle, makbuz kesenin aynı kefeye konulmaması gerektiğine inanıyorum, bu sayfaların kutsallığına inanan birisi olarak ücretli editörlüğe kesinlikle ve kesinlikle karşıyım! --e.c. 23:10, 20 Haziran 2016 (UTC)
Bu çok duygusal bir yorum olmuş Kullanıcı:Elmacenderesi. Birkaç yıl önce botla madde açılmasına karşı olduğumda "ama Vikipedi ruhu?" demiştim aynı duygusallıkla. Şimdi geriye bakınca hiçbir mantıklı dayanağı olmadığını görüyorum bunu. Benim anlayamadığım kısım şu: Girelim seçkin maddeler sayfasına. Hande Yener ile ilgili kaç maddemiz var? Bayağı var. Velev ki bunlar bir çıkar karşılığında oluşturuldu. Bunların Vikipedi'ye olan zararını söyler misin? Khutuck'un hep örnek verdiği Porsche 911 maddesi bir ücret karşılığında yazılmış olsaydı bunda Vikipedi'nin ne zararı vardı? Keza birileri, Simpsonlar ve Lost dizilerin bölümleriyle tek tek uğraşıyor ve maddeleri SM/KM yapıyordu. Vikipedi'nin zararı? Vikipedi'nin olası tek zararı kayda değer olmayan maddelerin girilmesi, içeriklerin reklam içermesi, taraflı olması, yorumlarla dolması vs E bunlar zaten bizim savaştığımız problemler? Burada birçok kullanıcı yorum yapıyor, bunların hemen hepsi zaten yıllardır, aylardır bunlarla savaşmıyor mu? Silinmeye aday sayfalara girin, 100'ün üzerinde kayda değer olmayan madde silinmeye aday. Bunların zaten %90'ı kişisel veya kurumsal reklam/tanıtım amacıyla girilmemiş mi? Bunlardan kişilerin zaten maddi bir çıkarı var bir şekilde. Bizim yapmamız gereken bunlarla sonuna kadar mücadele etmek. Bir politikayla "ücret alarak madde açmak yasak" denmesinin durduracağı tek şey bunu yaptıklarını itiraf edenlerin engellenmesi olacaktır. O Hande Yener maddelerini açan da dizi bölümlerini açan da bir hiç uğruna, buraya katkı verdikleri ve mükemmel maddeler yazdıkları için engellendikleriyle, burada reklam yapanlar ise bu politikayı ihlal ettikleri kanıtlanamadığı için buraya zarar vermeye devam ettikleriyle kalacaktır.--RapsarEfendim? 06:44, 21 Haziran 2016 (UTC)
Ayrıca burada reklamcılıkla, ansiklopedik olmayan içerikle mücadele isteyen arkadaşları Kategori:Kayda değerliği belirsiz maddeler, Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar, Kategori:Taraflı olduğu düşünülen maddelere de bekleriz. Mücadelemizi yalnızca tartışmalarla değil, aksiyonla da gösterelim hep birlikte.--RapsarEfendim? 06:55, 21 Haziran 2016 (UTC)
@Elmacenderesi Ücretli editörlük bir yasak ya da politika ile 100% engellenebilir midir? Yasağın uygulanması için önerileriniz nelerdir? Her kurum ve kişi maddesi açıldığında başlayacak cadı avı ve gereksiz, yıpratıcı tartışmalardan Vikipedi'yi nasıl koruyacağız? --evolutionoftheuniverse mesaj 11:27, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • Nazif İlbek olayını hatırlatmakta fayda var. Bu şahıs niçin engellenmişti? Rapsar'ın Vikipedi'yi geliştirecek her şeye açığım ve herkesin de açık olması gerektiğini düşünüyorum şeklindeki sözü gibi "Adam ne güzel Vikipedi'yi tanıtıyordu" mu diyecektik? --esc2003 (mesaj) 07:36, 21 Haziran 2016 (UTC)
Vikipedi'yi tanıtma ve istismar etme farklı şeyler. Buraya "zarar" vermemesi elzem.--RapsarEfendim? 07:40, 21 Haziran 2016 (UTC)
İşin içine şahsi çıkar girdiği an istismar başlamış oluyor zaten. Farklı bir durum yok. --esc2003 (mesaj) 07:44, 21 Haziran 2016 (UTC)
Hayır, olmuyor. Örnek verdim yukarıda, Google maddesi, Hande Yener maddeleri, siyasi parti maddeleri, ideoloji maddeleri, memleket maddeleri vs. Hepsi bir çıkar uğruna yazılıyor, maddi olup olmaması önemli değil. Önemli olan o maddelerin nasıl olduğu. Şu anda maddi çıkar olmadan yazılan (öyle olduğu görünen) ama politikalarımızla katiyen uyumlu olmayan yüzlerce maddemiz var mıdır? Vardır. O halde bunlarla mücadele etmek gerekir, o mücadele de bunları temizlemek, düzenlemek, gerekirse silinmeye aday göstermektir. Bu kadar istekliyseniz dediğim gibi buyurun silinmeye aday sayfalara, aday gösterelim bol bol. Adım adım temizlenelim.--RapsarEfendim? 07:49, 21 Haziran 2016 (UTC)
Hepsi bir çıkar uğruna yazılıyor demişsin. Bildiğin bir şey varsa paylaşabilirsin. --esc2003 (mesaj) 07:59, 21 Haziran 2016 (UTC)
"Maddi" çıkar kastetmedim, üstte anlatmaya çalıştığım şey buydu. Ben Galatasaray ile alakalı maddelerle ilgilenirken "takımım doğru tanınsın" çıkarı gözetirim. Örnekse Kullanıcı:Ahmet Turhan sosyalizm ve benzeri maddelerle neden ilgileniyor? Kendi görüşü bu yönde, bunun tanınması "çıkarını" güdüyor. Adını vermeyeyim, benim açtığım İstanbul'daki bir mahalle vardı, kendi mahallem. Ben oturuyorum, o da tanınsın çıkarıyla açtım. Hepsi bir çıkar, ama kötü amaçlı çıkarlar değil.--RapsarEfendim? 08:02, 21 Haziran 2016 (UTC)
Konumuz maddi çıkar ve bunun savunulması. Kişisel haz farklı bir konu. --esc2003 (mesaj) 08:11, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • "Hepsi bir çıkar, ama kötü amaçlı çıkarlar değil" cümlesi, "Maddi çıkar kastetmedim" ile birleşince ben "hem ücretli editörlüğe karşıyım hem de -başka ifadelerimden anlaşılacağı üzere- onu desteklerim" anlamı çıkardım. Biraz dinlenseniz, çok yoruldunuz. --E4024 (mesaj) 08:07, 21 Haziran 2016 (UTC)
Maddi çıkar da olabilir, maddi olmayan çıkar da. Esas amaç olan buranın gelişmesi gerçekleşiyorsa gerisi teferruat olmalı. Kişisel haz değil, kişisel çıkar. Benim siyasi ideolojimi anlatan maddeyi geliştirmem benim için çıkardır. Yahut cihatçıysan ve bu maddeleri geliştiriyorsan çıkarların vardır. Falanca şirket çalışanıysan ve şirketin maddesini geliştiriyorsan yine çıkarların vardır. Ben daha gencim Kullanıcı:E4024, geç yorulurum ;)--RapsarEfendim? 08:20, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • Merhabalar dostlar, alternatif hesap alıp bu hesabı terketmiştim ama bu tartışmayı görünce dayanamadım. Ücretli editörlüğe karşıyım. Burada gönüllü katkı sağlayan ve hatta yakın çevresi tarafından eleştirilip enayi yerine konulmasına rağmen sırf vikipedinin amaçlarını benimsediği için katkılarını devam ettieren kullanıcılar var (mesela ben). "Herhangi bir kullanıcı katkıları sebebiyle ücret talep ediyorsa bu bizi bağlamamalı, buna olumlu veya olumsuz görüş belirtmektense sorumluluk reddi yoluna gitmeliyiz diye düşünüyorum". Saygılarımla. --KediÇobanı🐈 10:00, 21 Haziran 2016 (UTC)
Daha önce de bazı tartışmalar yaşanmıştı. --KediÇobanı🐈 10:08, 21 Haziran 2016 (UTC)
@KediÇobanı, @İncelemeelemani Arkadaşlar koy çesmesi politika kısmında bir adaylık mevcut. Oraya da görüş bildirirdirseniz faydalı olur. Vikipedi'yi insanların iyi niyetine bırakmak hoş değildir. Ücretli editörlüğün kabul edilmesi durumunda bunun bir meslek haline geleceği buna bağlı olarak orta ve küçük içerikli firma maddesinin artacağı malumdur. Özgür ve ücretsiz yapısı olan bu ansiklopedinin PR alanına dönmesi kabul edilemez!!!--Kingbjelica (mesaj) 10:28, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • Ayrıca bakınız:
--evolutionoftheuniverse mesaj 00:41, 26 Haziran 2016 (UTC)

Ücretli editörlüğün yasaklanmasına dair politika adaylığı

burada bir politika adaylığa sunuldu.. Bu konunun bir şekilde halledilmesi gerekkiyor, destek, karşı, yorum veya öneri kısımların altında görüş bildirmeniz, topluluğun ileride karşılaşacağı sıkıntılardan kurtaracaktır.--Kingbjelica (mesaj) 19:45, 20 Haziran 2016 (UTC)

  • Üstat "örnekleri incelemek ve tecrübelerden faydalanmak lazım" buyurmuş. Bırakın politikayı da onlar yazsın. Hem fiyat tarifesini de belirlerler. --E4024 (mesaj) 06:52, 21 Haziran 2016 (UTC)
@E4024 o adaylığa da görüş bildirmen faydalı olacaktır, selamlar. --Kingbjelica (mesaj) 10:34, 21 Haziran 2016 (UTC)
Belli benim görüşüm. Elma cenderesi söylemi (kutsal çatı) ile mutabıkım. İçi doldurulmak şartıyla tabii--E4024 (mesaj) 10:59, 21 Haziran 2016 (UTC)

Masumiyet Müzesi

Vikipedide ücretli editörlük tartışılmaya başlamış. Yaşasın! Bir kale daha yıkıldı. Masumiyet Müzesine Vikipediyi de kaldırabiliriz. Bundan sonra kullanıcı sayfanıza "itina ile madde yazılır, kaynak bulunur, yoksa yaratılır" türü ilanlar asabilirsiniz. Mahallemizdeki Şen Kasap, Mutlu Manav, Özkan Bakkaliyesi gibi firmalar açılır Vikipedide. Vergi verirler (tamamını olmasa da biraz verirler). Ekonomi canlanır. Vikipedi de hayat bulur. Mesela kaydadeğerlik tartışmalarında "ama madde berbat, madem kaynak var diyorsunuz eklesenize, düzeltsenize" dediğim çalışkan orta saha oyuncusu artık "burada gönüllülük esastır, ister yaparım ister yapmam" diye cevap vermeyecek. (Kişiselleştirmemek için bağlantı koymayacağım.) Onun yerine "ben ücretli editörüm, bastırsın parayı alsın maddeyi" diyebilecek. Para yoksa et, süt, taze köy yumurtası, Anavarza balı da kabul edilir. Reklamın kötüsü olmaz, bizim bu konuda yapacağımız bütün tartışmalar onlara "iş" olarak geri dönecek. (Şu anda mutlu mutlu ellerini oğuşturuyorlar.) Bugün eleştirenlerden yarın "dün dündür" diyenler çıkacak, tren kaçmadan ekibe katılmaya çalışacaklar olacak. Bir kere kullanıcı sayfana "ilan" astın mı artık Vikipedinin bekareti gitmiştir. Diktirmekle geri dönmez. Bundan sonra "indirim teklifleri, kuponları, fırsat kampanyaları" olacak. Mesela şarkıcılara "Biyografi maddenizi bana yazdırın, iki albüm maddesi de benden" teklifleri gidecek. ("Biyografi ney gurban?" diye soran türkücü olursa ona da ağzının payı verilecek.) Manken kızlarımıza "Maddeni bana yazdır, kızkardeşininkini yapmak da benden" teklifleri uçacak. Telefon konuşmalarını filan hayal edebiliyorum: "Cuma akşamı vaktiniz varsa yeni bir suşihavs açılmış, orada buluşup konuşalım. Hem bi kadeh beyaz şarap eşliğinde iki nigiri attırırız." Ya da "güzelim sen gel bana o akşam, ben gece pek uyumam zaten, keh keh, sabaha maddeni kahvaltı tepsisinde bulursun, printout alıp çiçeğin altına koyarım." Madde istekleri bölümüne fiyat teklifleri de eklenecek. Ama olumlu gelişmeler de olacak; mesela kendiliğinden bunlara gelmeyebilecek gerçek sanatçılar, diğer Vikiler taranacak bulunacak; mesela Ferhan ve Ferzan Önder'in alaturka Vikipedide yokken Almanca ve Katalancada bulunduğu farkedilecek. "Siz ikizsiniz, sizden tek maddeye birbuçuk biyografi parası alırım, keh keh" diye espriler yapılacak. Bazı "Vikipedistler" arasında maddeler, seçimler, tartışmalar kısacası herşey ile bağlantılı "at pazarlığı" başlayacak. "Abi bizim köyün meşhur 'mısır kaşıklaması' vardır. Mısır (biz misur deriz oralarda) güzelce haşlanır. Daneleri (yani taneleri) ayıklanıp bir lengere doldurulur. Üstüne de yoğurt dökülür. Sonra hep birlikte kaşıklanır. Rahmetli ananem çok güzel yapardı. Onu yazıcam ama şimdi bir ukela çıkar kaynaksız filan diye tutturur! Ruhu çürümüş abi bunların; bugün bana yaptırmadıkları maddeyi yarın İngilizce Vikipedide ya 'misirus kasiklamagi' diye Pontus yemeği yahut 'musur gaşuhlama', bin yıllık Ermeni aşı diye karşımıza çıkaracaklar. Hepsi bu otoban numarası kılıklı herifin kaydadeğerlik diye tutturmasından kaynaklanıyor. Abi senin çevren geniştir, bizim İlçe Tarım Müdürüne filan rica etsen, kaymakamlık internet sayfasına koydururuz mısır kaşıklamasını, hem de resmi site. Memleketin değerleri bunlar ya, Türk mutfağı Vikipedide olmayacak da nerede olacak? Tamam abi, o bahsettiğin madde sende elbet, ayıpsın. Lafı mı olur. Kaç kişiyiz şurda? Bu çorba sana da yeter bana da. Hadi öptüm abi. İş çok, madde yazıcam." --E4024 (mesaj) 07:35, 21 Haziran 2016 (UTC)

  • doğru söze ne denir ki, ağzına sağlık E4024.--Dekolteli Kefen 08:35, 21 Haziran 2016 (UTC)

İnanamıyorum!

Kullanıcı sayfasındaki Babil bilmemnesinde "Hitler hayranı" olduğunu belirten kullanıcı(lar) var! Bu suçtur arkadaşlar. Hem de insanlık suçu. Bunlara kim izin veriyor bilmiyorum ama bu "Vikipedide sansür olmaz" palavralarıyla geçiştirilebilecek bir konu değil. Şablon mudur nedir onun derhal iptali gerek. Bu alanın sorumlusu kimse cevap ve işlem bekliyorum. Peşin teşekkürlerimle. --E4024 (mesaj) 14:30, 21 Haziran 2016 (UTC)

Kullanıcı şablonlarının pek çok sorunu var, tüm kullanıcı şablonları ve sayfaları VP:TBA'ya uymalı ancak bunu burada sağlayamıyoruz. Diğer şablonlara da göz yumuluyorsa buna da göz yumulmalı. Zira herkes kendi değerli ya da değersiz fikrini savunma hakkına sahiptir. --evolutionoftheuniverse mesaj 14:38, 21 Haziran 2016 (UTC)
Ben görüş sormadım. Bu işlerden kim sorumlu ise onu ortadan kaldırsın diye çağrıda bulundum. Özgürlükçü yaklaşımınızı başkalarıyla paylaşın lütfen; benim ilkelerim var. --E4024 (mesaj) 14:42, 21 Haziran 2016 (UTC)
Sakin olunuz efendim, lütfen. Bir şablonda tüm x'ler ölsün, yaşasın y ya da Deutschland über alles falan diyorsa hemen silinsin de, ben de çifte standartlardan nefret ederim —öyle böyle değil—. Şuranın tamamını, tüm kullanıcı sayfalarını elden geçirelim ya da hiçbirine dokunmayalım. Hepsini elden geçireceksek bu şablondan başlayabiliriz.
Konu bağlamı: Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Şablon:Kullanıcı Hitler.
--evolutionoftheuniverse mesaj 14:54, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • E4024 durmadan herkese emir veriyor. Herkes istediği kişiye hayran alabilir.Mehk63 Mesaj 14:58, 21 Haziran 2016 (UTC)

Ayrıca saygı değer Vikipedistler şuraya bakarsanız E4024 yorumumu gizlice silmiş gereğinin yapılmasını istiyorum.Mehk63 Mesaj 15:09, 21 Haziran 2016 (UTC)

  • Vikipedi:Babil'de Babil için: Vikipedi kullanıcılarının konuşabildiği dilleri, yaş, burç, zevkler, ideolojiler gibi şahsi bilgilerini belirtmek için oluşturulmuş şablonlardır. denilmiş. Bunda bir sakınca göremiyorum. Ayrıca beni ilgilendirmez ama Mehk63 kullanıcısının sayfasındaki babil şablonlarında hem {{Kullanıcı Hitler}} hem de {{Kullanıcı anti diktatör}} şablonlarının ikisini birden kullanması da ilginç olmuş :) --İnceleme Elemanı (mesaj) 17:46, 21 Haziran 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Faşist şablonun tartışmasının incelenmesinde yarar var. Birçok felsefik veya politik bildirim şablon ya da deyiş şeklinde zaten halihazırda birçok kullanıcının profilinde yer almakta. Burada bir sorun zaten yok fakat durumlar Vikipedi politikaları ile ters düştüğü zaman ortaya çıkıyor. Mesela bir insan düşünce özgürlüğü diyerek adli suç teşkil edebilecek cümleleri yazamaz. Örneğin "Mavi gözlüleri hiç sevmem" yazılan bir profil yönergelere aykırı hareket etmez burada herhangi bir saldırı yok, fakat "Ben mavi gözlüleri sevmiyorum, hepsi katledilmeli" gibi bir cümle kuramaz. Ya da benzer olarak "Ben zenginliğe karşıyım" yazabilir fakat, "Zengin olanları yarın öldüreceğiz." yazamaz. Irkçı söylemleri profilde alenen yazmak Vikipedi yönergelerine aykırı, bu kullanıcı siyasi profili açısından değil, otomatik olarak saldırı olarak algılandığı içindir. Kemalist, komünist, milliyetçi, Hitler hayranı, Atatürkçü vb. tanımlamalarda otomatik olarak bir saldırı söz konusu değil. Hitler şahsında nasyonal sosyalizm tanımı gereği bir görüşün sistematik olarak uygulandığının bir ifadesi. Bir kişi bu sistemi de isteyebilir, fakat bunu alenen "Bize Hitler gerekli, şu ırka ölüm" şeklinde belirtemez. Şablonda ki "Bu kullanıcı Hitler hayranıdır" ibaresi görece makul olabilir, fakat bunun ötesi yani ırkçılık öven şablonlar direkt doğal olan durumları yok etmek üzerine kurulu olduğundan, o duruma son derece karşı olmak gerekir.
Düşünce özgürlüğü konusunda da; bu ifade doğal olanlara saldırı şeklinde algılanmamalı ve diğer yüzlerce fikir ile karşılaştırılmamalı. Irkçılık bu yönüyle ifadesi sakıncalı bir kavram, çünkü direkt doğuştan ve sosyolojik olmayan öğelerin yok olması üzerine bir doktrin. Makul olan, makul haliyle kalmalı, dediğim bu "düşünce özgürlüğü"nün en ufak aşımı, yasaklar ile karşılaşır. Hitler hayranı olduğunu belirtmek başka, bir adım ötesini, yani ırkçılık kaynaklı ifadeleri yazmak veya bunlarla bağlantılı aşırılıkları Vikipedi'de uygulamaya çalışmak başka. Açıkçası Hitler'in varsayımlarını Vikipedi'de uygulamaya kalkarsanız, bu durum direkt saldırı olduğundan derhal uzaklaştırılırsınız.--Ahmet Turhan (mesaj) 08:05, 26 Haziran 2016 (UTC)

Ortaca Katliamı maddesi ile ilgili tartışma

Ortaca Katliamı maddesi ile ilgili olarak yakın zamanlı sayılabilecek, madde başlığıyla ilgili bir tartışma söz konusudur. Tartışmanın sonlandırılabilmesi açısından arkadaşların görüş ve önerilerini bildirmesi faydalı olacaktır.--Muratero 16:53, 23 Haziran 2016 (UTC)

Hakaret

Merhabalar. Son zamanlarda şahsıma ve birkaç belirli kullanıcıya yönelik sürekli gerçekleşen saldırılar var. Silinmeyen bir sürüm, göstermek istedim. Teşekkür ediyorum benim yerime ilgilenip gizleyen/geri alan herkese. Bazı tahminlerim var, kayıtlı/eski bir kullanıcı olabilir. Özellikle ben bazı maddelere yönelince böyle şeyler olmaya başladı. Bu muhtemelen aynı kişi. Böyle bir cahiliyet/seviyesizlik her ne kadar beni güldürse de bunun önüne geçmenin bir yolu var mıdır? -seyit. 21:26, 24 Haziran 2016 (UTC)

Eldarion ilgileniyor. --evolutionoftheuniverse mesaj 21:51, 24 Haziran 2016 (UTC)

Bölücülük maddesinin adıyla ilgili bir tartışma mevcut. Madde adının "Ayrılıkçılık" olarak değiştirilmesi önerilmekte. Madde içeriği "bir bütünü bölmek" anlamıyla değil, "bir grubun otonomi taleplerini" ele alan bir dille yazılmış vaziyette. Bu kapsamda içeriğin tam karşılığının "ayrılıkçılık" adıyla karşılanabileceğini öngörüyorum. Tartışmaya açılsın, görüşlerinizi bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:55, 26 Haziran 2016 (UTC)

Sürekli yeni hesap açılması

Bazı kullanıcılar, "şu hesabımı şunun için, bunu bunun için kullanıyorum" yahut "şifremi unuttum" gibi gerekçelerle haftada bir yeni hesap açmayı alışkanlık haline getirmekte. Bu durum sakıncalı değil mi? Bunu kullanıcı sayfalarında belirtmelerine karşın aynı tartışmada birden fazla hesapla yorum yapıyorlar ve bu durum biraz kafa karışıklığı yaratıyor diğer kullanıcılarda.--RapsarEfendim? 12:27, 26 Haziran 2016 (UTC)

Alternatif hesapların hangi koşullarla kullanılacağı belli. Yorum fazlalığı, oylama sayfalarında birden fazla oy kullanarak sonucu etkileme, ya da buna benzer durumlarla aldatıcı hareketlerde bulunmak son derece hatalı ve tespitinde derhal bildirilmesi gerek. Bence somut olarak kimlerin bu durumu yaptığı açıkça yazılmalı, gereken uyarilar yapılmalı ve tekrarları halinde yaptırımlar getirilmeli. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:42, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Ey Rapzar bilmelisin ki ben keyfi olarak değil zaruriyetten hesap değişimi yapmış bulunmaktayım. Burada şifresini unuttuğum hesaplara tekrar erişim sağlamak için çalmadığım kapı kalmadı hepsinden olumsuz cevap alınca ve bilgisayarım tamirden gelince hizmete yine eskisi olduğu gibi iki hesaptan devam etmeye karar verdim. E tabi bir takım kimseler restine rest diyip bunu sorun edebilir. Biz iki hesapla da katkı yapmasını iyi biliriz. Kimseden de bu konu hakkında en ufak çekincem yoktur.
Not: II. Niveles hesabım yeni olduğu için köy çeşmesine konulan koruma engeli sebebiyle burada yorum yapamamakta. O yüzden bu hesabım ile yorum yapmış bulunmaktayım inşallah. --Okyanus Hıdır (mesaj) 12:48, 26 Haziran 2016 (UTC)
ilk 2 hesabın şifresini unuttum. Hizmetime aynı şekilde 2 hesapla devam ediyorum. Bilgisayarım yeni geldiği için II. Niveles'i dün açtım ve buraya koruma engeli sebebiyle yorum atamıyorum. Cevaben bu kullanıcı adıyla buraya yazıyorum. --Okyanus Hıdır (mesaj) 14:19, 26 Haziran 2016 (UTC)
Hemen bir hizmetli ilgisi isteyelim şu kişisel yorumlara öncelikle. Alternatif hesapları anlayamıyorum yalnızca, bir o adla bir bu adla yorum yapılıyor.--RapsarEfendim? 14:23, 26 Haziran 2016 (UTC)

Benim de alternatif hesabım vardı ama o geçici hesaptı @Rapsar--Yaratmayıcı evet? 14:16, 26 Haziran 2016 (UTC)

  • Ayrıca tüm kullanıcılara ve hizmetlilere şunu da hatırlatayım, kukla politikasında der ki "Kamuya ait bilgisayarlarda şifre çalan trojanlar veya basılan tuşları kaydeden programlar yüklü olabileceğinden, bazı kullanıcılar bu şartlar altında asıl hesaplarının güvenliği için alternatif hesaplar kullanabilir." Yani öyle gelişigüzel alternatif hesap alıp, bir oradan bir buradan değişiklik yapma gibi bir durumdan bahsedilmiyor.--RapsarEfendim? 14:36, 26 Haziran 2016 (UTC)
Bu alternatif hesaplarla ilgili yeri geldiğinde "lüzumsuz açmayın" dedik ama pek dinleyen olmuyor. Kullanıcıların, eğer çok geçerli bir nedenleri yoksa, birden fazla kullanıcı adıyla değişiklik yapmamaları gerekir. Bu konuda gördüğümüz veya bildirilen lüzumsuz alternatif hesabı açıp "tek amaçlı hesap" dışına çıkanlar süresiz olarak, ana hesapları da bu kötü niyetlerinin karşılığı olarak makul bir engel ile yaptırım uygulanmalıdır. Kullanıcılara tavsiyem Vikipedi:Kullanıcı adı sayfasını incelemeleri ve buna uymaları yönündedir. Vikiçizer (mesaj) 14:40, 26 Haziran 2016 (UTC)
Verdiğin yönergede böyle bir kısım olduğu aklıma gelmemişti Kullanıcı:Vikiçizer, orada konuya biraz daha ayrıntılı bir şekilde değiniliyormuş. O zaman politika ve yönergelerimizi uygulayıp, bu alternatif hesaplara bir müdahalede bulunmak gerekir değil mi? Ya da kullanıcıları bilgilendirmek?--RapsarEfendim? 15:12, 26 Haziran 2016 (UTC)
Özellikle bu tartışma gibi bir çok örnek mevcut, kötü niyetli kukla kullanımı olduğu kanaatindeyim.-- Hakan·IST 15:16, 26 Haziran 2016 (UTC)
Buradan duyurulmuş olsun. Bence artık müdahalede bulunmak zamanı gelmiştir. Amaç dışına çıkanın "engellenme talepleri"nden veya mesaj olarak linkiyle-gerekçesiyle bildirilmesi halinde engellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu gidişe dur demek lazım. Alternatif hesap furyası diye bir şey olamaz. Vikiçizer (mesaj) 15:23, 26 Haziran 2016 (UTC)
bence de bir dur demek lazım. son dönemlerde alternatif hesap furyası iyice arttı.--Dekolteli Kefen 19:04, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Bir hesapla SAS açıp, diğer hesapla oy kullanmak açıkça kukla hesap ile topluluğu yanıltmaya çalışmaktır, Kukla yönergesinin ilk maddesi bire bir bu durumu açıklamaktadır. Kullanıcı:Niveles/Kullanıcı:II. Niveles/Kullanıcı:VikiMemur/Kullanıcı:Okyanus Hıdır için ilk ve son uyarıyı buraya not düşüyorum. Lütfen bir hesapta karar kılın. Bu tür bir durum tekrarlandığı noktada tüm hesaplarınız uygunsuz kukla kullanımı sebebiyle engellenecektir. --Khutuckmsj 20:38, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Birden fazla hesap kullanımı sadece aldatmaya yönelik kullanımda kukla sayılır. Örneğin kullanıcı oy verirken iki farklı hesaptan da oy kullanıyorsa sorun oluşur. Bunun dışında açıkça aynı kişiye ait olduğu belirtilen hesaplar için hiçbir sorun yoktur.--Alperen (mesaj) 21:13, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Çoklu hesap kullanımı şu gibi durumlarda yasaktır
  1. Her iki hesabla da aynı oyu kullanmak veya bir hesapla oylama veya başvuru yapıp öbür hesapla oy kullanmak
  2. İkinci hesabı farklı biri gibi göstermek
  3. Bir hesapta engellenmiş iken yeni bir hesapla katkılara devam etmek
  4. Bir hesapla vandalizm yapıp öbür hesapla onu geri almak gibi aldatma amaçlı kukla kullanımı
Açıkçası @II. Niveles ve @Okyanus Hıdır size tavsiyem bu iki hesabınızdan yalnızca birini kullanmanız olacak. Böylece yukarıda belirttiğim 1.maddeyi çiğnemekten her türlü kurtulursunuz. Öbür kuralları ihlal etmiyorsunuz sadece bilgilendirmek amacıyla bilgiyi veriyorum.Engeliniz bittiğinde cevap verirsiniz artık --Toppolila 08:20, 27 Haziran 2016 (UTC)
  • Devriyelik başvurusunda alternatif hesab açma sebebini sormuştum. Kullanıcı da "Değişikliklerimin silinmesini ve basit işlemlerle değişiklik sayımın artmasını istemiyorum" demişti. Bir hesabla katkı yapıyor, diğeriyle SAS oluşturuyor. Hepsini aynı hesapla yaparsa ne olacak ki? Bazen tüm hesaplardan yorum yapılıyor. Veya bir oylamada yine kötüye kullanım olabilir. Bu alternatif hesap olayını daha önce Diyapazon da yapmıştı. Üst üste @Ben sana ölüyorum, @Dedeme Pokemon Saldırdı, @Üçüncü Adam hesaplarını açmıştı. Önceden de @Torino Atı diye bir hesabı vardı. Kendisi şimdi Üçüncü Adam'ı kullanıyor. Kötüye kullanılıyor demiyorum ama bu alternatif hesap açma olayının şifreyi unutma dışında mantıklı bir gerekçesi yok bana göre. Şifreyi unuttuysanız bile sadece bir hesap açın. — OkanfanEvet benim? 06:30, 28 Haziran 2016 (UTC)
Okanfan, Vikipedi'ye katkı yapmayı birkaç kez bıraktım. Her seferinde bir şekilde, bir sebeple geri döndüm. Tekrar girmeyeyim diye şifreyi karışık harf ve rakamlarla her seferinde değiştirdim. Eski hesaplarımın şifrelerini bilmiyorum şu an. Kullanıcı sayfalarına hesapların terk edildiğini yazdım, gerekiyorsa engellenebilirler. Alternatif hesap olarak pek kullanmadım. Genellikle bir hesabı kapatıp diğerini açtım. Her seferinde kullanıcı sayfamda açıkça belirttim. Öte yandan, tartışmalara ve oylamalara mümkün olduğunca az katıldım. Hatta katılmadım. Bundan önce açılmış 3 hesabım var. 1 kez kullanıcı adı değiştirdim (yukarıda farklı hesap olarak yazılmış). Son olarak, suya sabuna dokunmadan katkı yapmak istediğim bu hesabı açtım. --Üçüncü Adam (mesaj) 07:21, 28 Haziran 2016 (UTC)
Ben şunu öğrenmek istiyorum: Niye bu kadar fazla hesab oluşturuyorsunuz? Geri döndüğünüzde eski hesabınızı kullanmanızda ne sakınca var ki? Tek hesapla "suya sabuna dokunmadan" katkı yapılamaz mı? — OkanfanEvet benim? 10:35, 28 Haziran 2016 (UTC)
Yukarıda yazdım. Giderken şifreyi rastgele harf-rakamlarla değiştirdim. Geri döndüğümde kullanmam olanaksızdı. Birkaç defa katkı yapmayı bıraktığım için aynı döngü tekrarlandı. --Üçüncü Adam (mesaj) 11:04, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Ben de tek hesap kullanılması taraftarıyım. Bir o hesapla bir bu hesapla bir şu hesapla katkı yapmanın anlamı ne? --Turgut46 10:47, 28 Haziran 2016 (UTC)

Vikipedi içeriğini kullanan, Vikipedi mirroru, kamu malı, özgür lisanslı URL ve siteler

Merhaba, başta Türkçe içeriğe sahip olanlar olmak üzere bu tip URL ve siteleri tıklanabilir bağlantı vermeden buraya yazar mısınız? Teşekkürler. --evolutionoftheuniverse mesaj 16:27, 26 Haziran 2016 (UTC)

Neden diye sorarsanız, bot geliyor, iyi çalışması gerekli.--evolutionoftheuniverse mesaj 21:20, 26 Haziran 2016 (UTC)
Yazdığınız sitelerden başka bildiğim yok. Fakat 4-5 yıl kadar önce sayıları çok daha fazlaydı. Sanıyorum bunda Google'ın telif ve kopya içerik politikasını geliştirmesi yatıyor. Bot sayfasında biraz daha bilgi olsa sevinirim. Kolay gelsin.--İnceleme Elemanı (mesaj) 00:07, 27 Haziran 2016 (UTC)
@İncelemeelemani Daha kodlamadım, temel olarak tools.wmflabs.org/copyvios API'ını kullanarak telif ve intihâl içeriklerini işaretleyecek. Gelişmelere göre bot sayfasını güncellerim. --evolutionoftheuniverse mesaj 00:13, 27 Haziran 2016 (UTC)
wikiwand.com -- Vikipedi görünümünü değiştiren bir araç ama bazen arama motorları Vikipedi'den farklı bir siteymiş gibi listeliyor. (örnek bir sayfa: http://www.wikiwand.com/tr/Fil). Mirrorlar kısmına eklenebilir. Bir tane daha vardı ama hatırlayamadım şimdi, aklıma gelirse yazarım. --Üçüncü Adam (mesaj) 00:27, 27 Haziran 2016 (UTC)

Yeni başlayan diziler

Şu yeni başlayan yaz dizilerinin maddelerini onaylarken daha dikkatli olmak gerekiyor. Sayfa geçmişindeki "telif hakkı ihlali" kısmından çok maddedeki içerikten rastgele bir parça alıp google'da aratmak ve çıkan sonuçların tarihleri ile sayfanın açılış tarihini kıyaslamak daha mantıklı olacaktır. Son olarak "oyuncu rolleri" kısımları yüzde yüz telifli çıkıyor, özellikle bu kısmı aratırsanız faydalı olur. Selamlar.--Kingbjelica (mesaj) 17:15, 26 Haziran 2016 (UTC)

Azeri+Türk, Kazak, Kırgız vs + Türk kategorileri

Yaklaşık iki hafta önce Hocalı Katliamı sayfasında halihazırda Azeri karşıtlığı kategorisi olduğu için Türk karşıtlığı kategorisini kaldırdım. Değişikliğim @Esc2003 tarafından geri alındı. Maddenin tartışma sayfasına geri almanın neden yapıldığını sorup kullanıcıyı etiketlesem de iki haftadır bir mesaj gelmedi. @Muratero'dan gelen mesajda ise Türk demekle sadece Türkiye Türkü kastedilmiyor gibi bir sav ortaya atıldı. Şuradan takip etmek isteyen kullanıcılar için makul bir yanıt verip makul davrandığımı düşünüyorum ama aldığım yanıt malesef aynı derecede makul değildi.

Tartışmanın sonucuna göre anladığım kadarıyla istenen içinde her Azeri, Kırgız, Kazak vs. geçen maddelere bir de Türk kategorisi eklemek. Sadece ilgili maddeyi değil binlerce maddeyi ilgilendirdiği için ve kullanıcı son mesajıyla çözüm yolunu kapadığı için tartışmayı buraya taşımayı daha anlamlı buldum. --Kudyaz 10:19, 27 Haziran 2016 (UTC)

  • Köy çeşmesinde yönlendirme amacına girmeden ve olayı çarpıtmadan kişileri tartışmaya davet edebilirdiniz. İki kişinin ortak görüşüyle binlerce olduğu iddia edilen!!! şablon silmek çokta mantıklı olmadığından, çözüm yolu daha fazla katılımcının konuya ilişkin görüş bildirmesidir. Tartışma sayfasında iki karşıt görüş bildirildiğinden sonuçlanmamış bir konuda yapılan davranışa uygun bir tavır sergilenmiştir. Burada en azından bir kaç görüş bildirilir ona göre bir yola başvurarak karar alınmaya çalışılır. Vikipediada Türk düşmanlığı sayfası mevcut olup, okuyan herkesin göreceği üzere bu madde "Türklere, Türk kültürüne, Osmanlı İmparatorluğu'na, Türkiye'ye ve Türk halklarına karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır." şekilde tanımlanmıştır. Bundan dolayı Hocalı Katliamı sayfasında Azeri karşıtlığı şablonu bulunurken, olayı daha genel çerçevede gösteren Türk karşıtlığı şablonunun da bulunmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır diye düşünmekteyim. Hocalı Katliamının Azerilere olan nefret kadar Türkiye Türklerine karşıda olduğu değerlendirilebilir. Diğer birkaç madde içinde benzer durum söz konusudur.--Muratero 13:46, 27 Haziran 2016 (UTC)
@Muratero, ilgili tartışmadan bağımsız olarak "Hocalı Katliamının Azerilere olan nefret kadar Türkiye Türklerine karşıda olduğu değerlendirilebilir." demişsiniz ama özgün araştırmalara yer vermemek politikasını unutmuşsunuz sanırım. Değerlendirmek değil de var olan üzerinden gitmek hele hele politik/tarihî maddelerde çok önemli. --cobija 14:26, 27 Haziran 2016 (UTC)
@Cobija Tartışmayla ilgili fikrin neyse onu söylesen daha iyi olur. Seninle hiç bir muhabbetim olmadı, seni muhattap da almadım şu ana kadar. Bundan sonra da seninle ilgili farklı düşüncem yok. İki kişi arasındaki tartışmayla uğraşmanın anlamı yok.--Muratero 21:31, 27 Haziran 2016 (UTC)
Öff, VP:İÜYYKÜD. --cobija 22:14, 27 Haziran 2016 (UTC)
İki kişi arasında tartışmanın köy çeşmesinde işi nedir ki? Olayın buraya taşınma amacı diğer kullanıcıların görüşlerini alıp doğru olanı bulmak. Kaldı ki kişilerin yorumları illa sonuca yönelik olmak zorunda değil, gidişata yönelik yorumların olması da gayet tabiidir. Söz konusu tartışma kategorilerle ilgilidir, şablonlarla değil. Tartışmanın neyle ilgili olduğunu kavramak için tartışma sayfasına bir kez daha göz gezdirebilirsiniz.

Tartışma sayfasında da dediğim gibi, sayfaları kategorilere boğmanın bir anlamı yok, Türk kategorisini tüm Türk halklarını niteleyen genel bir kategori olarak görüyorsanız burada kesinlikle yanlışsınız çünkü kategori tamamen Türkiye Türklerine yönelik. İlla yapılacak bir şey varsa Azer karşıtlığı ve Türk karşıtlığı gibi kategorilere Türk halklarına yönelik önyargı vs. gibi bir kategori eklenebilir. Ancak sayfada hem Azeri düşmanlığı hem Türk düşmanlığı kategorileri olmamalıdır. Tıpkı Tarkan maddesinde hem Türkler hem şarkıcılar hem erkek şarkıcılar hem Türk erkekler kategorilerinin olmadığı gibi. Türk erkek şarkıcılar kategorisini koyarsanız bu anlamsız kategorilerin hiçbirine gerek kalmaz. --Kudyaz 22:22, 27 Haziran 2016 (UTC)

Sansür

Vikipedi herkesin özgürce yazabileceği, sloganı Özgür Ansiklopedi olan bilgi kaynağı. Zaman zaman biz vikipedistler arasında hararetli tartışmalar, anlaşmazlıklar söz konusu olabiliyor. Bu tartışmalar esnasında bazen kimi kullanıcıların bir başkasına yönelik kişisel saldırı, hakaret veya küfür içeren konuşmaları olabiliyor. Bu tür yazışmaların sansürlenmesi elbette gereklidir ve mutlaka sansürlenmelidir. Ancak kişisel saldırı, hakaret veya küfür içermeyen, içeriğinde ilgili kullanıcının kullandığı cümlelere cevap niteliğinde olan yazışmaların sansürlenmesi Vikipedi ruhuna aykırıdır.

Hoşumuza gitmeyen içerikleri sansürlüyor muyuz? Toplulukta böyle bir karar mı alındı? Sloganı Özgür Ansiklopedi olan özgür bilgi kaynağımızda kullanıcılar arasında giderek artan, bu türdeki sansürleme konusunda vikipedistlerin fikir belirtmesi yararlı olur kanaatindeyim. İyi vikilemeler. Bora_mesaj gönder 19:24, 27 Haziran 2016 (UTC)

Bence Superyetkin'le iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır. Burada topluluk olarak 2 kullanıcı arasındaki mesajlaşmayı tartışmayalım. Eğer Yetkin'le iletişim kuramıyorsanız başka bir hizmetliye ulaşmaya çalışın. Yanlış birşey varsa düzeltilir, yanlış yoksa da yapacak bişey yok. Durum bu yani. --Sadrettin 20:05, 27 Haziran 2016 (UTC)
Yazımda da belirttiğim üzere konu benim yaşadıklarım değil. Bir süredir Vikipedi'de bazı kullanıcıların başvurduğu sansürleme yöntemi. Yaşadığım olay elbette önemlidir ama burada yazmamın nedeni konunun anlaşılabilmesine örnek olması amaçlıdır. Bora_mesaj gönder 20:15, 27 Haziran 2016 (UTC)
Keşke bağlantı vermeden önce, içeriğini okuma alışkanlığını kazansak topluluk olarak. Sorunuzun cevabı verdiğiniz bağlantının ikinci paragrafında mevcuttur. Eldarion 20:27, 27 Haziran 2016 (UTC)
@Bora hocam, @Toppolila aranızda geçen olay biraz Ozan Güven'in Kaç yaşındasın sen? muhabbeti gibi olmuş. bir magazin muhabiriyle tartışmıştı hatırlarsanız. sizin değerli katkılarınız, deneyimleriniz tabii ki görmezden gelinemez ama konuşmanız biraz ağır olmuş sanki. --Dekolteli Kefen 20:39, 27 Haziran 2016 (UTC)
Gördüğüm kadarıyla fikir belirten kullanıcılar haklı olarak verdiğim örnekleme odaklanıyor, bu nedenle örneklemeyi çıkartmak konunun sağlıklı tartışılması için daha iyi olacaktır. Bora_mesaj gönder 20:59, 27 Haziran 2016 (UTC)
Ortada herhangibir sansür yoktur. Kullanıcının mesajında yer alan hakaret belli (politikalara sizden daha fazla hakim durumdayım emin olun. Benim sizden öğrenebileceğim bir şey olduğunu, daha doğrusu sizin bana bir şey öğretebilecek yeterliliğe sahip olduğunuz düşünmüyorum, düşünmekte imkansız zaten) ifadesi ben senden daha hakim durumdayım ifadesi (ben senden daha iyiyim) demeye benzer. VP:KSY politikasında Olumsuz kişisel yorumlar bölümünde (ben senden daha iyiyim vb. ifadeler kişisel saldırı türü olarak yer almaktadır)--Toppolila 21:22, 27 Haziran 2016 (UTC)
Sizinle alakalı içeriği buradan çıkarttım, farketmişsinizdir. Burada tartışılan konu sizinle benim aramızda yaşanlanlar değil, kullanıcıların yaptığı sansürlemeler üzerinedir. Bu konuda varsa fikirlerinizi belirtin lütfen. Bora_mesaj gönder 21:44, 27 Haziran 2016 (UTC)
Söz konusu iki kullanıcıyı da tanımıyorum. Mesajlara baktığım zaman haklı bir sansür olduğu kanaatindeyim. Genel olarak konuşacak olursak da içerik üzerine değil kullanıcı üzerine yapılan yorumlar ve vandalizm vs. dışında sansüre başvurulduğuna pek denk gelmedim. Belki bu tarz sansürlendirmeleri örneklendirebilirseniz tartışma daha anlamlı olur. --Kudyaz 22:31, 27 Haziran 2016 (UTC)
Çok ilginç, konu hala içerikten kaldırdığım örneklem üzerinden gidiyor ve kim haklı, kim haksız değerlendirmesi yapılıyor. Eleştri ve hakaret arasındaki farkı ayırt etmek bizim için zor galiba. Bir öğretmen(!) olsaydı öğretirdi. Örneklendirme yapmamız salık verilmiyor ne yazık ki! Bora_mesaj gönder 23:13, 27 Haziran 2016 (UTC)
Örnekten başlayıp genele vurdum. Kinayeye lüzum yok, gerçekten dediğiniz gibi konuya yönelik yorumların sansürlenmesi durumu varsa bu hoş değil, konuya yönelik örnek verebilirseniz tartışma belki sizin örneğinizden çıkar genel bir manaya taşınır. --Kudyaz 23:23, 27 Haziran 2016 (UTC)
Öğretmen(!) kinayesi sizin için değildi. Konunun sürekli verdiğim örneklem üzerinden yürümesi beni rahatsız etti. Dikkatinizi çekmemiş olabilir ama özellikle yeni kullanıcılarda sansür olayına sürekli rastlamaya başladım. Benimde başıma gelince burada duyurmayı, konuşulmasını topluluğun fikrinin alınmasını uygun buldum. Yukarıdaki konuşmalara bakarsanız sansüre örnek vermemin polemiğe yol açtığını göreceksiniz. O yüzden örnek ver(e)miyorum. Ancak daha açıklayıcı olması için bazı tartışmalarda veya mesajlaşmalarda hakaret, küfür içermese bile sırf beğenilmediği yada kişinin kendi görüşüne uygun olmadığı için, beğenilmeyen kısımlar olduğunda (...) şeklinde sansürlendiği, içeriğin silindiği görülebilir. Bora_mesaj gönder 23:48, 27 Haziran 2016 (UTC)
  • Bora, örneklemeyi çıkarmışsınız. Şimdi oraya da değinmek zorunda kalacağım ve siz yine herkes örneğe takmış durumda demeye devam edeceksiniz sanırım. Mesela şimdi ben burada sizin hakkınızda konuştuğum yerleri kalınlaştırdım. Bu tartışmanın başından bu yana da, okuduğunuz üzere kişisel yorumlar var. Buraya yazan kullanıcıların anlatmaya çalıştıkları, söz konusu örneklerde sizin sansür dediğiniz fakat bizim bunu topluluk politikaları dahilinde kişisel saldırı olarak adlandırdığımız çıkarmalar haricinde bir eylem görmemiş olmalarıdır. Gösterdiğiniz tartışmalardaki geri almalar haklı bir eylemdir. Geçmişte benim bile kişisel saldırı olduğunu düşünerek yaptığım geri almalarda, hatalı düzeltme ve çıkarmalarım olmuştur. Bunlar ise kısa sürede bir başka kullanıcı tarafından düzenlenmiştir ki, yanlış hatırlamıyorsam bunu Süperyetkin yapmıştı ve yine yerinde bir düzeltmeydi. Bu nedenle hatalı olduğunu düşündüğünüz geri almalar ile ilgili olarak Anlaşmazlıkların giderilmesi politikası uyarınca ilgili kullanıcı ile mesajlaşabilir, tartışma sayfasını kullanabilir, bir başka kullanıcıyı tartışmaya davet edebilir ya da bir hizmetliden düzeltme yapmasını talep edebilirsiniz. Vikipedi'deki sansürün anlamı ise VP:SANSÜR bölümünde yazmaktadır. En az benim kadar eski bir kullanıcısınız ve ben bu durumu politikaları bilmemekten ziyade, politikaları farklı yorumlamanız olduğunu düşünüyorum. Lütfen tartışmalarda haksız yere düzeltme/çıkarma yapıldığını düşündüğünüz yerlerde tartışmayı Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi dahilinde yürütünüz.Kolay gelsin. --İnceleme Elemanı (mesaj) 00:16, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Şuradan bakalım: Vikipedi hangi durumlarda daha ileriye gider? Konulara dair tartışmalarda o konuya nazır içerik tartışmalarında mı, yoksa kullanıcıların birbirlerine yönelik söylemleri ve buna paralel olarak devam eden kısa başlayıp uzun vadeli süren kişisel tartışmalarda mı? Birinci şık olduğu çok açık. Bu sebeple kişisel ithamların veya bunlara benzer söylemlerin tartışma sayfalarından kaldırılması, hatta bunun kısa vadedeyken dahi yapılması son derece olumlu bir yaklaşım. Bunun konuya dair yapılan eylemlere "sansür" tanımlaması yaparak olayı izah etmek bence hatalı. Ha neye göre, hangi kıstaslara göre bunu yapacağız, işte orada yönergelerdeki politikalar devreye girer, onları tartışabiliriz elbette. Fakat, sizin de görüş beklediğiniz "genel olarak" konuyu ele alma açısından, durum bu şekilde ve bu içeriklerin kaldırılması ve/veya temizlenmesi gerekli. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:09, 28 Haziran 2016 (UTC)
İncelemeelemani, güzel bir noktaya parmak bastınız teşekkür ederim. Benimde tam olarak kastettiğim buydu. Açık bir biçimde eleştri ile kişisel saldırı farkını bir çok kişi tarafından bilinmiyor yada farklı yorumlanıyor. Örnekleminiz üzerinden gidelim. Sizin kalınlaştırdığınız kısımda bana yönelik olduğu belli bir cümle var, ancak cümle içerisinde hakaret, kişisel saldırı veya küfür yok. Yerine bana yönelik bir eleştri sözkonusu. Şimdi oraya da değinmek zorunda kalacağım (...) sanırım. Sansür sonrası bu hali aldı. Gördüğünüz gibi anlatılmak istenen durum yok edildi, sansürlendi. Söylem havada boşlukta kaldı. Kaldı ki bu ağır bir eleştri de olabilirdi. Yeterki hakaret içermesin. Çoğumuz yetişkin insanlarız ve yapılacak eleştrilere tahammül göstermeliyiz. Ben düşüncelerimi -karşımdakine zarar vermeden- özgürce savunamayacaksam burada olmamın hiçbir anlamı yok ki. Politikalarımızda bu kadar hassas, narin yada çıtkırıldım olmaktansa, eleştriye açık konuları sansürlenmeden özgürce tartışabiliyor olmamız lazım. Gerekirse sansüre meyilli olan katı politikaları değiştirelim. Bora_mesaj gönder 09:33, 28 Haziran 2016 (UTC)
Cümlesinde bir hakaret ve saldırı var (bana hitaben paylaştığınız düşünceyi oldukça küstah bulduğumu belirteyim) ifadesinde özellikle o küstah ifadesi hakaret değil mi? Ben saygılı ve prensipli olmaya çalışıyorum (Kullanıcıya gösterdiğim tek şey şikayet sayfasında topluluğu gereksiz yere meşgul eden başlıkların silinmesi gerektiğini gösterdim) @Yaratmayıcı~~trwiki de biliyor (bu konuda politikalarda doğruları göstermek için (yaş,üye oluş tarihleri, değişiklik sayısı vs.) bunların bir önemi yok önemli olan şey tecrübesonradan gönderilen (politikalara sizden daha fazla hakim durumdayım emin olun.) ifadesi yani ben senden daha iyiyim vb.anlamlara geliyor (Vikipedi:Kişisel saldırılar yasaktır politikasında kişiselleştirme örnekleri bölümünde Olumsuz kişisel yorumlar bölümüne bakıcak olursanız benim haklı olduğum görülecektir , iyi günler dilerim--Toppolila 09:59, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Madem yazdınız cevabını vereyim. Tdk sözlüğüne göre küstah kelimesinin anlamı; "saygısız, kaba (kimse)" şeklinde.

Bu mesajı size neden göndermişim? Bana bir türlü öğretemediğiniz(!) politikalar varmış, siz yazmışsınız. Siz öğretmen misiniz? Minvalinde göndermişim. Kaldı ki çoğu tartışmada siz oldukça sabırsız ve saygısızsınız. Bir kimseye; saygısız, kaba demek ne zamandan beri kişisel saldırı sayılıyor. Bu eleştiridir ve sansürlenmesi gereksizdir. Hakaret ise şöyle bir şeydir ve sansürlenmesi gereklidir.

Yorum yapmaktan korkar hale gelirsek "özgürlük" şarkı sözü olarak kalır.

Eleştiri maddesi gayet güzel yazılmış, hakaret ile eleştiri farkını öğrenmek için iyi bir kaynak, okumanızı tavsiye ederim. Bora_mesaj gönder 13:40, 28 Haziran 2016 (UTC)

@Bora sizin öğretmeniniz olmadığımı biliyorum size öğretemediğim tek bir politika var ve toplumu gereksiz yere meşgul eden şikayetlerin silinmesi gerektiğini söyledim sizde yaşınız büyük ve üye oluş zamanınız benden eski diye doğruyu kabullenmiyorsunuz, önemli olan yaş,üye oluş tarihleri vs.değil tecrübe. Vikipediye kaydolan ilk kullanıcılardan birkaçına bakın sizden az katkısı var sizce ondan öğrenebileceğiniz birşey varmı? . burada da doğrusu yine açıklanıyor ve pardon onun değişikliği neden kabul görmüş sizce? Sizin şikayetiniz silinmedi çünkü bir kısmı şikayet silinmiş diye öbür kısmı da engelleme talebi olduğundan dolayı . Size gönderdiğim eski mesaj ve bu nedenle engellendiğim sözler elbette hakaret . siz bana gönderdiğiniz mesaj ile benimle alay etmiştiniz kanıtlarıyla da verdim. Cümleniz de hakaret içerdiği için silindi --Toppolila 13:49, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Sürekli kendinizi öne sürüyorsunuz konunun içeriğine odaklanamıyorsunuz. Görüyorum ki sizinle tartışmak oldukça sağlıksız ve sonuçsuz kalacak. Vakit kaybından başka bir işe yaramayacak. Bora_mesaj gönder 14:12, 28 Haziran 2016 (UTC)
Bir ekleme yapayım. Tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla başka kullanıcılardan savunulma yada destek istenmesi canlı kuklacılık şüphesi oluşturmaktadır. Bilginize. Bora_mesaj gönder 14:44, 28 Haziran 2016 (UTC)
@Bora Eğer bir şüpheniz varsa denetçi isteği açabilirsiniz öyleyse çünkü ben her türlü teste hazırım , sonucunda benim bir kuklacılık yapmadığım belli olur--Toppolila 14:48, 28 Haziran 2016 (UTC)
Bir ara başlatmak lazım, ama benim vaktim yok. Bugün size yeterince vakit ayırdım zaten. Zamanımı gereksiz tartışmalarla daha fazla boşa harcamak istemiyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur. Bora_mesaj gönder 15:20, 28 Haziran 2016 (UTC)

Wikimania 2016 ve İngilizce madde listesi hakkında

Selamlar, Wikimania 2016'dan döndüm; ilgi duyanlar izlenimlerimi şurada okuyabilir.. Orada yazdığım bir notu buradan duyurmak istiyorum:

Wikimedia İtalya'dan Susanna, İtalyanca Vikipedide Türkiye ve Türk kültürü ile ilgili maddeleri geliştirmek istediklerini iletti. Bunu, Türkçe'den çeviri yapma imkanları olmadığı için iyi yazılmış İngilizce maddelerden çeviri yoluyla yapmak istiyorlar. İngilizce vikipediden Türk vikipedistlerin seçip içeriğini uygun buldukları bir madde listesi hazırlanırsa bu maddeler üzerinde çalışacaklar. Böyle bir liste oluşturmakla ilgilenen var mıdır? --Başak (mesaj) 18:33, 29 Haziran 2016 (UTC)

Yardımcı olmaya çalışırım. --coolland 18:36, 29 Haziran 2016 (UTC)
Emeğine sağlık. O zaman görüyor ve arttırıyorum. Biz de İtalyan kültürüyle alakalı madde yazalım, hatta Vikilerarası bir işbirliği yapalım mı?--RapsarEfendim? 18:46, 29 Haziran 2016 (UTC)

Ücretli editörlüğü kabul eden insan profili

Normalde burayı bırakmıştım fakat burayı insanların iyi niyetine bırakmaya hiç niyetim yok. (elimden geldiğince)

Öncelikle herkesin tanıdığı şu şahsın twetlerine bakın. Bu twetini ele alalım sonra da şu eklemeye bakalım. (7 bin bayt) Şu twete de bakarsak ücretli editörlük yapan en az 2 kişi olduğunu anlıyoruz.

Sevgili Vikipedi üyeleri işte ücretli editörlüğü kabul edenler böylesine "aciz" bir durumu da dolaylı olarak kabul etmiş oluyor. Şahsın Vikipedi biosunda "vikipedi editörü" yazıyor.. Bu ibare hepimizi zan altında bırakıyor ve buranın "gönüllülük esasına" dayandığını gölgeliyor. Bu durumu kabul edebiliyor musunuz?

Şahsın vikipedi'yi, dolaylı olarak da biz diğer kullanıcıların emeklerini lekelediği şu twetler ile de anlaşılıyor.

Bu şahsın engellenmesini talep ediyorum, en azından twitter'dan bu kişinin vikipedi hesabına ulaşanlar "engellenmiş" yazısını görünce bir nebze olsun buna(lara) itibar etmez.

Ayrıca ücretli editörlüğün yasaklanmasını içeren bir politika adaylığı da şurada görüş bekliyor.


Twetlerin silinmesine karşı ekran görüntüleri: 1 - 2 - 3 --Kingbjelica (mesaj) 20:41, 29 Haziran 2016 (UTC)


Hareketler sıkıntı, ama burada bu başlığı kullanmak ve bu tarz konuşma yaparak hedef göstermek de sıkıntı. Birisi profiline bunu yazabilir mi? Evet, bunda bir engel yok. Vikipedi'de her şey açık, altta sorumluluk reddi sayfalarımız var, ne olduğumuzu ve kullanıcıların kimler olduğunu anlatan sayfalarımız var. Kötü niyetli kişiler "Vikipedi'de neler dönüyor, nasıl işliyor aslında biliyor musunuz?" tarzı yazılar yazsa sallamasyon, sorgusuz sualsiz bunlara inanacak binlerce kişi var. Diyeceğim o ki, binlerce kişi işin aslını araştırmadan önüne sunulan her şeye doğru olarak atlamaya hazır. Aynı kendisini Vikipedi editörü olarak tanımlayan birinin profesyonel olarak bu işi yaptığına inanması gibi. Burada ilgili şahsın görüşlerine katılmıyorum ama bu Vikipedi'yi bağlayan bir şey değil. Burada Vikipedi'yi bağlayan tek şey "şahsen" tasvip etmediğim hareketler sergileyen birisinin kendisine Vikipedi editörü demesi ki bu hem yasak olmayan hem de doğru olan bir şey. Yapmamız gereken vandallarla ve trollerle olan mücadelemizi hep beraber sürdürmemiz. Hatta Twitter hesabı olanların ilgili şahıslara ulaşarak sitenin nasıl çalıştığını anlatması ve bu şahısların da bunları paylaşması daha da iyi olacaktır.--RapsarEfendim? 21:23, 29 Haziran 2016 (UTC)
Mutlu Topuz'un en azından vicdanen engellenmesi gerektiği çok açık. Rapsar ticari sorumluluk reddi hazırlayıp gazetelere ilan mı versek :) --KediÇobanı🐈 06:51, 30 Haziran 2016 (UTC)
Şaka mı bu "vicdanen engel" olayı bilmiyorum ama neyse ki duygularımızla hareket etmiyoruz :) Böyle bir sorumluluk reddi elzem duruyor. Aslında içerik sorumluluğu reddi ve Vikipedi:Genel sorumluluk reddi bir bakıma bunu kapsıyor olsa da net bir biçimde ortaya koymak (ayrı bir sayfa yerine bir alt başlık yahut belki de birkaç cümleyle) daha da iyi olacaktır.--RapsarEfendim? 08:26, 30 Haziran 2016 (UTC)
Duygularımızla hareket etmememiz gerektiğini biliyorum aslında, vicdanen engel derken yani fiziksel bir vikipedi engelinden bahsetmedim vicdanlarımızdaki engelden bahsettim, politika dışı ve kişiye özel uygulamaları desteklemiyorum zaten. Bu konudaki sorumluluk reddi eskisinden daha önemli olmaya başladı.--KediÇobanı🐈 08:39, 30 Haziran 2016 (UTC)
Başlık hoş olmamış. Genelleme yapmaya gerek yok.--coolland 08:37, 30 Haziran 2016 (UTC)
  • Bir de Türkçe Vikipedi'nin kullandığı bir Twitter hesabı varsa hem bu kişilere ulaşılıp durum anlatılabilir hem de genel bir tweet atılabilir. Yoksa eğer bir hesap, diğer kullanıcıların şahsi hesaplarından durumu anlatan tweetler yahut mesajlar iyi olacaktır (ben kullanmıyorum Twitter). Yine Facebook sayfamızdan da bir duyuru yapabiliriz konuyla alakalı, ilgili tweetleri de iliştirerek.--RapsarEfendim? 09:02, 30 Haziran 2016 (UTC)
  • 1- Ben kimseden gizli saklı bir girişim içerisinde bulunmuyorum. Twitterda ki editör bölümü uzun zamandır durmaktadır. Bazı barbar kullanıcılar tarafından haksızca elimden alındığı için değiştirme gereği duymadım.
  • 2-Orada ki twitleri silmek gibi bir durum söz konusu değildir lütfen kendi kendinize gelin güvey olmayınız.
  • 3-Bahsedilen Hikmet Karaman sayfasına şahıs ile dm de olan yazışmamızda (özel olduğu için yayınlamıyorum) kendisinin kardeşim bi düzelti ver ricası ile oluşturulmuş olup tek bir lira alınmamıştır. Bunun aksinı ispatlayamayan en büyük ahlaksızlığı yapmış sayılır.
  • 4-Barna Laçin ile şahsı bir tartışmam sonrası kendisi belden aşağıya vurduğunu zannederek bu şekilde bir twit atmış konu ile hiç bir alakası yoktur.
  • 5-benim özelimin bu konuya alet edilip burada yayınlanması ise tam bir ahlaksızlık göstergesidir. Adını sanını kim olduğunu bile şu anda öğrendiğim kişinin cedzalandırılmasını talep ediyorum.
  • 6-Kendiside bu işin içerisinde bulunan şahısların bize ahlak dersi vermeside ayrıca şaşkınlık yaratmıştır.
  • 7-Konu ile alakalı bir politika yoktur. Oluşturduğunuz takdirde. (becerebildiğiz zaman) harfiyen uyacağımı taahüt ederim .Mutlutopuz 13:23, 30 Haziran 2016 (UTC)
    • Şimdi son olarak diyorum ki benim canımı almadığınız sürece engellesenizde aklına ne geliyorsa yapsanızda ben bu işi yaparım . Sadece oluşturduğunuz politikaya saygı göstericem bu kadar basit Mutlutopuz 13:29, 30 Haziran 2016 (UTC)

Vikipedi'nin Ay Yolculuğu

Almanya'nın Berlin şehrinden bir grup bilim meraklısı kendi özel yapım robotlarını geliştirip Ay'a göndermeyi planlıyor. Ve yanlarında Vikipedi'yi de götürmek istiyorlar. Vikipedi'nin 15'inci yıldönümünde küresel yazar topluluğumuzdan zaman (ve uydu) kapsülü olarak Ay'a gönderilecek bir bilgi kapsülü hazırlaması istendi. Oylama sonucuna göre Vikipedi'deki tüm seçkin maddeler ve listeler Ay'a gidecek.

VikiProje'ye katılın.