İçeriğe atla

Dinamo: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
ToprakBot (mesaj | katkılar)
k ., Görsellerde ölçekleme faktörüne geçiliyor, bkz tartışma
 
(10 kullanıcı tarafından yapılan 15 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{Birleş|Elektrik Üreteci}}
{{Birleş|Bisiklet dinamosu}}
{{Birleş|Şarj dinamosu}}
{{Birleş|Şarj dinamosu}}
{{Diğer anlamı|Dinamo (anlam ayrımı)}}
{{Diğer anlamı2|Dinamo}}
{{düzenle|Ağustos 2011}}
{{düzenle|Ağustos 2011}}
[[Dosya:Gorskii_04414u.jpg|thumb|200px|Budapeşte'deki bir santralin dinamolarından biri]]
[[Dosya:Gorskii_04414u.jpg|küçükresim|upright=0.91|Budapeşte'deki bir santralin dinamolarından birkaçı.]]
'''Elektrik Motoru''', [[hareket enerjisi]]ni içindeki [[mıknatıs]] ve [[bobin]] sayesinde [[elektrik enerjisi]]ne dönüştüren bir araçtır.
'''Dinamo''', [[hareket enerjisi]]ni içindeki [[mıknatıs]] ve [[bobin]] sayesinde [[elektrik enerjisi]]ne dönüştüren bir araçtır.


Dinamoyu bulan kişi "[[Michael Faraday]]", [[Elektromanyetik]] kuramları keşfetti, bir [[buhar makinesi]] ile [[bakır]] bir plakayı bir mıknatısın yarattığı manyetik alan içinde döndürerek elektrik üretti.
Dinamoyu bulan kişi "[[Michael Faraday]]", [[Elektromanyetik]] kuramları keşfetti, bir [[buhar makinesi]] ile [[bakır]] bir plakayı bir mıknatısın yarattığı manyetik alan içinde döndürerek elektrik üretti.


Dinamo günlük hayatta her yerde vardır; otomobillerde, bisiklet vb... Dinamolar [[hidroelektrik santral]]lerinde kullanılır, su türbinlerine bağlıdır ve su türbine çarpınca haraket enerjisi oluşur. Hareket enerjisi de dinamo yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülür.
Dinamo günlük hayatta her yerde vardır; otomobillerde, bisiklet vb... Dinamolar [[hidroelektrik santral]]lerinde kullanılır, su türbinlerine bağlıdır ve su türbine çarpınca hareket enerjisi oluşur. Hareket enerjisi de dinamo yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülür.


Dinamonun temel çalışma prensibi [[manyetik akı]] değişimiyle oluşur.Manyetik akıyı kısa bir örnekle özetleyecek olursak; kare şeklinde tepsi benzeri bir tel levha düşünün, eğer ben bu tel levhayı [[manyetik alan]] içerisinde tel levhanın kenarı gelecek bir biçimde döndürürsem birim alan düşen manyetik alan azalacaktır dolayısıyla bu farklılık sonucu [[alternatif akım]] yani evde kullandığımız elektrik oluşur. İşte bu dönme hareketi içinde suyun hareketine vs. gibi etkenlere ihtiyaç varıdır.
Dinamonun temel çalışma prensibi [[manyetik akı]] değişimiyle oluşur.Manyetik akıyı kısa bir örnekle özetleyecek olursak; kare şeklinde tepsi benzeri bir tel levha düşünün, eğer ben bu tel levhayı [[manyetik alan]] içerisinde tel levhanın kenarı gelecek bir biçimde döndürürsem birim alan düşen manyetik alan azalacaktır dolayısıyla bu farklılık sonucu [[alternatif akım]] yani evde kullandığımız elektrik oluşur. İşte bu dönme hareketi içinde suyun hareketine gibi etkenlere ihtiyaç vardır.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
18. satır: 16. satır:


{{alet-taslak}}
{{alet-taslak}}

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:Aletler]]
[[Kategori:Aletler]]

16.55, 20 Eylül 2023 itibarı ile sayfanın şu anki hâli.

Budapeşte'deki bir santralin dinamolarından birkaçı.

Dinamo, hareket enerjisini içindeki mıknatıs ve bobin sayesinde elektrik enerjisine dönüştüren bir araçtır.

Dinamoyu bulan kişi "Michael Faraday", Elektromanyetik kuramları keşfetti, bir buhar makinesi ile bakır bir plakayı bir mıknatısın yarattığı manyetik alan içinde döndürerek elektrik üretti.

Dinamo günlük hayatta her yerde vardır; otomobillerde, bisiklet vb... Dinamolar hidroelektrik santrallerinde kullanılır, su türbinlerine bağlıdır ve su türbine çarpınca hareket enerjisi oluşur. Hareket enerjisi de dinamo yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülür.

Dinamonun temel çalışma prensibi manyetik akı değişimiyle oluşur.Manyetik akıyı kısa bir örnekle özetleyecek olursak; kare şeklinde tepsi benzeri bir tel levha düşünün, eğer ben bu tel levhayı manyetik alan içerisinde tel levhanın kenarı gelecek bir biçimde döndürürsem birim alan düşen manyetik alan azalacaktır dolayısıyla bu farklılık sonucu alternatif akım yani evde kullandığımız elektrik oluşur. İşte bu dönme hareketi içinde suyun hareketine gibi etkenlere ihtiyaç vardır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]