Arthur Seyss-Inquart

13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart (22 Haziran 1892, Stannern - 16 Ekim 1946, Nürnberg), Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

Arthur Seyss-Inquart
Avusturya Şansölyesi
Görev süresi
11 Mart 1938 - 13 Mart 1938
Cumhurbaşkanı Wilhelm Miklas
Yerine geldiği Kurt Schuschnigg
Yerine gelen Anschluss
(Adolf Hitler, Nazi Almanyası Reich Şansölyesi ve Führer olarak)
Karl Renner (1945)
Nazi Almanyası Reich Bakanı
Görev süresi
1 Mayıs 1939 - 30 Nisan 1945
Führer Adolf Hitler
Hollanda Reich Komiseri
Görev süresi
29 May 1940 - 7 May 1945
Aday Gösteren Adolf Hitler
Yerine geldiği Alexander von Falkenhausen (askeri vali)
Almanya Dışişleri Bakanı
Görev süresi
30 Nisan 1945 - 2 Mayıs 1945
Başkan Karl Dönitz
Şansölye Joseph Goebbels
Yerine geldiği Joachim von Ribbentrop
Yerine gelen Lutz Graf Schwerin von Krosigk
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Temmuz 1892
Stannern, Moravya,
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm 16 Ekim 1946 (54 yaşında)
Nürnberg, Almanya
Dini Roma Katoliği
İmzası
Seyss-Inquart (Nürnberg)
Seyss-Inquart, Hitler, Himmler ve Heydrich ile Viyana'da, 1938

Hayatı ve Nazi kariyeri

değiştir

Seyss-Inquart'ın kendisinden büyük beş kardeşi vardı. Ailesi 1907 yılında Viyana'ya taşındı. Daha sonra Viyana Üniversitesi'ne hukuk okumaya gitti. 1914'ün Ağustos ayında, I. Dünya Savaşı'nın başında, Avusturya ordusunda askerlik hizmetine gönüllü olarak katıldı ve daha sonra Rusya, Romanya ve İtalya'ya gönderildi. İsonzo Muharebeleri'nde savaştı. 1916'da Teğmen oldu. 1917'de hukuk doktorasını verdi.

Savaştan sonra 1919'da stajyerlik yaptı. 1921 yılında kendi hukuk bürosunu kurdu. 1923'te serbest avukatlık yapmaya başladı. Alman Milliyetçi Derneklerin üyesi oldu.

1932'de Deustschen Klüb'ün başkanı ve Avusturya Alman Milliyetçi Dernekleri Birliği Başkanı oldu.

Başarılı bir avukat olarak, 1933 yılında Şansölye Engelbert Dollfuss'un kabinesine katılmaya davet edildi. 1934 yılında Dollfuss cinayetinin ardından, 1937'de Kurt Schuschnigg'in Devlet Danışmanı oldu. Onların görüş ve eylemleri çok sempatik olmasına rağmen başlangıçta Avusturya Millî Sosyalist Parti üyesi değildi. 1937'de müsteşar oldu. Ancak 1938'de siyasi rüzgarlar esiyordu ve Seyss-Inquart hangi yolu seçeceğini biliyordu ve Avusturya Millî Sosyalistleri için saygın bir isim oldu.

Adolf Hitler, kendisine karşı gelme durumunda Avusturya'ya karşı askerî eylemlere girişeceği gerekçesiyle Schuschnigg'i tehdit ettikten sonra 16 Şubat 1938'de, Seyss-Inquart, Schuschnigg tarafından zorla ve baskıyla İçişleri Bakanı olarak atandı.

1938 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine katıldı. 11 Mart 1938'den 13 Mart'a kadar Avusturya şansölyesiydi. 13 Mart tarihinde, Avusturya cumhurbaşkanı Wilhelm Miklas'ın Nazi Almanyası'nın baskıları sonucunda görevinden istifa etmesinden sonra Cumhurbaşkanı Vekili oldu. Anschluss ilhak kanununu "Avusturya Cumhurbaşkanı Vekili" sıfatıyla imzaladı ve Nazi Almanyası ile Avusturya birleşmiş oldu.

Fahri SS-Gruppenführer rütbesi aldı ve Mayıs 1939 yılında Hitler'in kabinesine Reich Bakanı olarak atandı.

Polonya Seferinin ardından, Güney Polonya idari şefi oldu ancak Genel Yönetim Oluşturulmadan önce bu görevi almadı. Kendisinin Genel Vali Hans Frank'ın yardımcısı oldu.

1940 yılının Mayıs ayında Hollanda'nın İşgali sonrası bu ülkeye Reichskommissar olarak atandı. Diğer siyasi partiler 1941 yılında yasaklandı ve birçok eski hükûmet yetkilileri Sint-Michielsgestel'de hapse atıldı. Ülkenin idaresi Seyss-Inquart'ın kendisi tarafından kontrol edilerek Hitler'e direkt olarak rapor verildi. Seyss-Inquart'ın yetkilerinin çoğunluğu Temmuz 1944'te Gestapo'ya geçmesine edilmesine rağmen kendisi dikkate alınması gereken bir güç olarak kaldı.

Seyss-Inquart savaşı kaybettiklerini bilmesine rağmen teslim olmak istemiyordu. 7 Mayıs 1945 yılına kadar Reichskommissar olarak kaldı. Galler Kraliyet Piyadelerinin iki üyesi tarafından Hamburg'daki Elbe Köprüsü'nde tutuklandı.

Nürnberg mahkemeleri

değiştir

Nürnberg Davaları sırasında, savaşı planlama ile savaşın başlatılması ve insanlığa karşı saldırganlık, savaş suçları, barışa karşı suç işlemek için komplo kurmak ile suçlandı. Yargılamalar sırasında Gustave M. Gilbert adlı bir Amerikan ordu psikoloğunun savaş suçlusu Nazi liderlerini incelemesi isteğine izin verildi. Yaptığı testler arasında, IQ testinin bir Almanca versiyonunu uyguladı. Arthur Seyss-Inquart, 141 puan ile Hjalmar Schacht arkasında Nazi liderleri arasında en yüksek ikinci oldu. Seyss-Inquart mahkemedeki son açıklamasında, rehinelerin kurşuna dizilmesi de dahil olmak üzere çeşitli savaş suçları hakkında bilgisi olduğunu inkâr etti ve Yahudilerin sınır dışı edilmesine ahlaki açıdan itirazları olsa da, bazen toplu tahliyeler için gerekçeler olması gerektiğini söyledi ve Müttefiklerin savaştan sonra milyonlarca Alman'ı zorla yerinden etmesine işaret etti. Komiserliği sırasında Hollanda halkının koşullarını iyileştirdiği için "vicdanının rahat olmadığını" da sözlerine ekledi. Seyss-Inquart sözlerini, "Son sözüm, her zaman hareket ettiğim ve son nefesime kadar bağlı kalacağım ilkedir: Almanya'ya inanıyorum."[1]

Seyss-Inquart komplo suçundan beraat etti, ancak diğer tüm suçlamalardan mahkûm edildi ve asılarak ölüme mahkûm edildi. Aleyhindeki nihai karar, Nazi muhaliflerinin sert bir şekilde bastırılmasına ve Yahudilere karşı eylemlere karıştığını gösterdi, ancak özellikle Hollanda'daki faaliyetleri vurgulandı. Onu darağacına göndermeyi haklı çıkarmak için kullanılan bu eylemlerdi. Ölüm cezasını duyan Seyss-Inquart kaderciydi: "Asılarak ölüm... Şey, tüm bu durum göz önüne alındığında, asla farklı bir şey beklemiyordum. Sorun değil."[2]

Bütün suçlamalardan suçlu bulundu. Diğer Nürnberg sanıkları ile birlikte, 54 yaşında 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi.

Sanıklar içerisinde en son kendisi infaz edilmiş olup, idamından önce Katolikliğe dönerek Peder Bruno Spitzer'in ayini ile günah çıkarttı.[3] İdam sehpasına çıktıktan sonra son sözleri şu oldu: "Umarım bu infaz, İkinci Dünya Savaşı trajedisinin son eylemidir ve bu dünya savaşından alınacak ders barış olacak ve halklar arasında anlayış olmalıdır. Almanya'ya inanıyorum."

Vücudu, Münih'teki Ostfriedhof'da (Doğu mezarlığı) yakıldı ve külleri Isar Nehrine dağıtıldı.[4][5][6]

Kaynakça

değiştir
  1. ^ "Final statement Arthur Seyss-Inquart". TracesOfWar.com (Felemenkçe). STIWOT. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  2. ^ G. M. Gilbert, Nuremberg Diary (1947), Farrar Straus, page 433.
  3. ^ Doino, William Jr. (3 Ağustos 2017). "The saint who captivated the secular world". Catholic Herald. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  4. ^ Thomas Darnstädt (2005), "Ein Glücksfall der Geschichte", Der Spiegel, 13 September (14), s. 128, 7 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Eylül 2016 
  5. ^ Manvell 2011, s. 393.
  6. ^ Overy 2001, s. 205.
Siyasi görevi
Önce gelen
Kurt Schuschnigg
Avusturya Şansölyesi
1938-1945
Boş
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Karl Renner
Önce gelen
Joachim von Ribbentrop
Almanya Dışişleri Bakanı
1945
Sonra gelen
Ludwig Schwerin von Krosigk