Hoppa till innehållet

Kuba

Från Wikivoyage, den fria resehandboken.
Kuba

Kuba
Lokalisering
Kuba - Lokalisering
Vapen & Flagga
Kuba - Vapen
Kuba - Vapen
Kuba - Flagga
Kuba - Flagga
Huvudstad
Regering
Valuta
Yta
Folkmängd
Språk
Riktnummer
TLD
Tidszoner
Webbplats

Kuba är den största ön i Västindien. Ön ligger 150 km söder om Florida mellan Caymanöarna och Bahamas, väster om Haiti och nordväst om Jamaica.

Planering före resan

[Redigera]

Att ta med sig från Kuba

[Redigera]

Fakta om Kuba

[Redigera]

Sedan revolutionen 1959 är Kuba en socialistisk enpartistat. Under ledning av Fidel Castro har landet satsat stort på att bygga en social välfärd och det har högst levnadsstandard i Latinamerika. Samtidigt har oppositionsgrupper tryckts ned och fängslats. Presscensur råder. Inflytandet på lokal nivå fungerar dock bra. Landet är sedan 1961 bojkottat av USA, vilket gjort det svårt det att moderniseras, något som framför allt märks på bilarna, som nästan uteslutande består av öststatsbilar och amerikanska som tillverkats under 50-talet. Efter Sovjetunionens fall 1991 föll Kuba ned i en ekonomisk kris, men ekonomin har under de senaste åren förbättrats avsevärt, mycket tack vare turistnäringen.

Historik

[Redigera]

Lokalbefolkningen

[Redigera]

Klimat

[Redigera]

Högtider

[Redigera]

Regioner

[Redigera]
Karta över Kuba.


Regioner

Östra Kuba

Centrala Kuba

Västra Kuba

Städer

[Redigera]

Andra destinationer

[Redigera]

Att ta sig till Kuba

[Redigera]

Ett turistvisum (Visada Tarjeta del Turista) krävs för att få resa in i landet. Visum tillhandahålls nästan alltid av flygbolaget om man åker charter, annars måste man vända sig till kubanska ambassaden i Sverige. Enligt amerikanska regler får medborgare i USA inte resa till Kuba utan särskilt tillstånd. Det finns inte heller några flygrutter mellan USA och Kuba.


Med flyg

Jose Marti International Airport utanför Havanna är landets primära internationella flyghubb med anknytningar till Kanada, Mexico och Europa. Landets nationella flygbolag är Cubana de Aviación .

Vissa charterflyg går även direkt till turistorten Varadero, vilket ofta är billigare än att åka till Havanna.


Med buss


Med tåg


Med båt


Med bil


Med cykel

Förflyttning i Kuba

[Redigera]


Med flyg

Aero Caribbean är landets regionala flygbolag och är ett snabbt sätt för inrikesresor.


Med buss

Enklaste sättet att förflytta sig är med Víazul-bussarna. De håller hög standard med luftkonditionering och toalett. Bokning minst en dag i förväg krävs.

Alternativt kan man åka med reguljärbussarna, Astro. De är billigare (trots att turister betalar extra) än Víazul-bussarna men i gengäld tar de längre tid, är överfulla och har en otrevlig tendens att gå sönder mitt ute i ingenstans. Även här krävs förbokning så vâl som lite kunskap i spanska för att lyckas boka.


Med tåg

Mellan Havanna och Santiago de Cuba går det dagliga tåg. Resan tar cirka tolv timmar. De franskimporterade tågen är bekväma, luftkonditionerade och har bistro men håller inte alltid tidtabellerna.


Med bil


Med taxi


Med cykel


Med liftning

Liftning är mycket vanligt på Kuba, och anses vara relativt säkert. Man bör dock alltid gå på magkänsla när man liftar. Långtradarchaufförer måste enligt kubansk lag plocka upp liftare.

Betalning

[Redigera]


Gångbara valutor

På Kuba används två valutor, Kubanska Peso (CUP) och Konvertibel Peso (CUC). Som turist lär du främst använda CUC. Euro fungerar bäst som reskassa som man kan växla på Cadeca (Casa de Cambio). SEK växlas enbart på bank. USD bör undvikas.


Resecheckar


Betalkort

VISA kan användas på vissa hotell och restauranger och kan också användas för växling till CUC på Cadeca, men detta blir onödigt dyrt eftersom växlingen sker mot USD till sämre kurs. OBS! Använd därför endast VISA i nödfall.


Bankomater

Boende

[Redigera]

Mat och dryck

[Redigera]

Att se

[Redigera]
Mycket arkitetktur sedan Kuba var en spansk koloni finns kvar. Här katedralen San Cristóbal i Havanna.

Att göra

[Redigera]

Arbete

[Redigera]

För att arbeta behöver du ett arbetsvisum eller affärsvisum, vilket du får genom det lokala eller internationella företag som du söker arbete hos. Affärsvisum gäller i tre månader medan ett arbetsvisum gäller i ett år.

Kommunikation

[Redigera]

Säkerhet

[Redigera]

Respektera

[Redigera]

Problemlösare

[Redigera]


I Sverige


På plats

Övrigt

[Redigera]


Får absolut inte missas