Hoppa till innehållet

Wikipedia:Ting om omröstningsregler

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Omröstningen är avslutad och förslaget har blivit antaget. Reglerna finns nu att beskåda på Wikipedia:Omröstningsregler.

Redigera inte denna sida. Framför istället dina synpunkter på Wikipediadiskussion:Omröstningsregler.


Detta Ting handlar om införandet av nya omröstningsregler på svenska Wikipedia. Tinget utlystes 4 maj 2004 och avses avslutat 4 juni samma år. Diskussionen som föregick detta Ting finns på Wikipediadiskussion:Projekt Wikipedia.

Liggande förslag är som följer:

Omröstningsregler på svenska Wikipedia

  1. Alla icke institutionaliserade omröstningar på svenska Wikipedia ska hållas på Tinget.
  2. Alla registrerade användare har rätt
    1. att utlysa en omröstning
    2. att delta med en röst i varje omröstning
    3. att lägga till svarsalternativ i varje omröstning
  3. Alla omröstningar bör föregås och avslutas med en diskussion. Dessa diskussioner kan hållas på någon annan sida än Tinget men länkar i båda riktningar mellan omröstningen och diskussionen måste finnas tillgängliga under den tid som omröstningen pågår.
  4. När en omröstning utlyses måste tidpunkterna för omröstningens utlysande och avslutande anges. Varje omröstning måste vara i minst en vecka.
  5. Det bekommer den som utlyser en omröstning
    1. att utforma omröstningen på ett sådant sätt att antalet svarsalternativ begränsas till ett minimum
    2. att i möjligaste mån utforma omröstningen på ett sådant sätt att utgången av omröstningen blir entydigt
    3. att ombesörja genomförandet av omröstningens utgång
  6. Om omröstningens resultat inte är helt entydigt, t.ex. då mindre än 10% av de röstande röstat på det vinnande förslaget, kan en andra omröstning begäras mellan de två alternativ som fått flest röster. En sådan begäran måste framföras innan den första omröstningens avslutats och denna andra omröstning genomförs då direkt efter den första.
Tillägg 1:
Utgår:
6. Om omröstningens resultat inte är helt entydigt, t.ex. då mindre än 10% av de röstande röstat på det vinnande förslaget, kan en andra omröstning begäras mellan de två alternativ som fått flest röster. En sådan begäran måste framföras innan den första omröstningens avslutats och denna andra omröstning genomförs då direkt efter den första.
Tillkommer:
6. Om omröstningens resultat inte är helt entydigt, t.ex. om inget av förslagen fått absolut majoritet och om det av diskussionen i anslutning till omröstningen framkommer att det är önskvärt, kan en andra omröstning begäras mellan de två alternativ som fått flest röster. En begäran om detta kan framföras av varje registrerad användare och måste framföras innan den första omröstningens avslutats och denna andra omröstning genomförs då direkt efter den första.


Nu är jag fruktansvärt pedantisk (ja, jag vet det), men vad ska vi avse med t.ex. 10% som det står i sista punkten? Jag är rädd att det lockar till hårklyverier. Kanske bör specificera i rösten vilken siffra som åsyftas?
Dessutom kan det nog vara bra att påpeka att man faktiskt får flytta sin röst, om man tänker om, eller om det dyker upp ett nytt intressantare svarsalternativ. \Mike 5 maj 2004 kl.12.32 (CEST)

Jag som inte är så väldigt pedantisk (dåra) avsåg mest att tydliggöra att man kan begära en andra valomgång om man tycker att en sådan behövs. Exakt vilka omständigheter som kan anses rättfärdiga en sådan kan vi förmodligen inte rama in helt och hållet, utan det måste var och en bedömma från omröstning till omröstning. Möjligen borde det stå att en andra omröstning kan ske "om det av diskussionen i anslutning till omröstningen framkommer att en sådan är önskvärd" eller någon liknande gummiparagrafartad formulering.
Jag håller dock med om att det borde stå att man kan rösta om.
Slarvern (som rättade Mikes indentering) / Mats Halldin 5 maj 2004 kl.17.48 (CEST)
Ett exempel på sista punkten kan vara att alternativen är 5, 10, 15, 20 och 25 (säger vi). Resultatet kan bli 5 - 3 röster, 10 - 0 röster, 15 - 1 röst, 20 - 2 röster, 25 - 1 röst. Är det då verkligen rätt att 5 ska vinna? Tycker man inte det så kan man begära en ny röstomgång med alternativen 5 och 20. Vet inte om detta förtydligar något, men tanken var nog sådan från början. /ShineB 6 maj 2004 kl.10.52 (CEST)
Jag föreslår att vi under "liggande förslag" skriver t.ex.
Tillägg 1:
Utgår:
6 ...
Tillkommer:
6 ...
7 ...
Under rubriken omröstningar lägger vi underrubriker för ursprungsförslaget och de olika tilläggen. Då kan alla placera sin röst där de tycker den passar och de som redan röstat ligger kvar under "ursprungligt förslag".
/ Mats Halldin 5 maj 2004 kl.19.19 (CEST)
Konkret förslag till förtydligande av paragraf 6:
Om omröstningens resultat inte är helt entydigt, t.ex. om inget av förslagen fått absolut majoritet och om det av diskussionen i anslutning till omröstningen framkommer att det är önskvärt, kan en andra omröstning begäras mellan de två alternativ som fått flest röster. En begäran om detta kan framföras av varje registrerad användare och måste framföras innan den första omröstningens avslutats och denna andra omröstning genomförs då direkt efter den första.
/ Sten André 6 maj 2004 kl.16.55 (CEST)
Låter helhylle! Jag föreslår att Sten André slänger in förslag enligt mallen ovan. / Mats Halldin 6 maj 2004 kl.18.40 (CEST)
OK, sagt och gjort. Sten André 7 maj 2004 kl.12.29 (CEST)

Som jag utläser resultatet har inte Sten Andrés tilläggsförslag vunnit någon majoritet. Resultatet kan också utläsas som att de röstande inte specificierat hurvida de stöder tillägget eller inte. Å tredje sidan avslutades omröstningen igår. hm! - hur göra nu? / Mats Halldin 5 juni 2004 kl.03.30 (CEST)

Ja, det är mystiskt. Jag förstår inte heller orginalförslaget, eller gör jag det med mina utfyllningar:
Om omröstningens resultat inte är helt entydigt [vid ett flervalsting som innehåller tre eller fler alternativ], t.ex. då mindre än 10% av de röstande röstat på det vinnande förslaget, kan en andra omröstning begäras mellan de två alternativ som fått flest röster. En sådan begäran måste framföras innan den första omröstningens avslutats och denna andra omröstning genomförs då direkt efter den första.[Vid ett ting med endast två alternativ gäller samma regler såvida det ledande alternativet har fler än 90% av rösterna bland de röstande.]
// rogper 5 juni 2004 kl.16.03 (CEST)

Orginalförslaget var mitt verk och som synes röstade jag emot det. :)
Som jag utläser resultatet stöds Stens förslag av

  1. alla som uttryckligen har givit tillägget sitt stöd
  2. Sten själv
  3. alla som röstat efter 7 maj

Detta ger 9 röster för tillägget och 4 röster som inte angivit om de är för eller emot tillägget. Med andra ord skulle alltså "Förslaget" med Stens tillägg vara omröstningens vinnare. Jag föreslår att vi köper denna läsning till dess någon har några invändningar. Jag genomför detta resultat inom kort om ingen opponerar sig innan dess.
/Mats Halldin 8 juni 2004 kl.10.44 (CEST)

Är det någon som har något att tillägga innan jag genomför detta? Om inte kommer jag att skapa en ny sida: Wikipedia:Omröstningsregler om några dagar! / Mats Halldin 12 juni 2004 kl.00.39 (CEST)
  1. Mats Halldin 8 maj 2004 kl.23.52 (CEST) (stöder tillägg 1)
  2. Motståndsmannen 4 maj 2004 kl.23.16 (CEST)
  3. Hasse A 4 maj 2004 kl.23.19 (CEST)
  4. \Mike 5 maj 2004 kl.12.32 (CEST) (stöder Stens förslag på förtydligande)
  5. ShineB 6 maj 2004 kl.10.52 (CEST) (stöder Stens förslag)
  6. Sten André 6 maj 2004 kl.16.57 (CEST)
  7. RomanNose 6 maj 2004 kl.17.03 (CEST)
  8. Sarnholm 6 maj 2004 kl.17.17 (CEST)
  9. Softssa 16 maj 2004 kl.18.52 (CEST)
  10. rogper 21 maj 2004 kl.19.41 (CEST) (jag stödde Stens förslag oxå. Antar att Absolut majoritet > 50%.) :-)
  11. Dan Koehl 21 maj 2004 kl.20.33 (CEST)
  12. Mats Kindahl 23 maj 2004 kl.17.04 (CEST)
  13. Sander 5 juni 2004 kl.17.29 (CEST) (stöder tillägg 1)


Stöder inte

[redigera | redigera wikitext]