Hoppa till innehållet

Kirill Vladimirovitj av Ryssland

Från Wikipedia
Kirill Vladimirovitj av Ryssland
Född12 oktober 1876[1]
Pusjkin
Död12 oktober 1938[2] (62 år)
Neuilly-sur-Seine, Frankrike
BegravdPeter-Paulkatedralen
Medborgare iKejsardömet Ryssland
Utbildad vidMarinakademin Kuznetsov
Ryska sjökadettkåren
SysselsättningMilitär
Befattning
Head of the House of Romanov
MakaVictoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha
(g. 1905–1936, makas/makes död)[3]
BarnMarija Romanova (f. 1907)
Kira Kirillovna av Ryssland (f. 1909)
Vladimir Kirillovitj av Ryssland (f. 1917)
FöräldrarVladimir Alexandrovitj av Ryssland[4]
Marie av Mecklenburg-Schwerin
SläktingarAndrej Vladimirovitj av Ryssland (syskon)
Helena Vladimirovna av Ryssland (syskon)
Utmärkelser
Riddare av Sankt Alexander Nevskij-orden
Kungliga Serafimerorden
Guldsabel "för tapperhet"
Hederslegionen
Storkors av Torn- och svärdsorden
Frälsarens orden
Andreasorden
Sankt Vladimirs orden, fjärde klassen
Sankt Annas orden, första klass
Sankt Vladimirs orden, tredje klass
Ryska vita örnens orden
Sankt Stanislausorden, första klassen
Krysantemumorden
Redigera Wikidata
Kirill Vladimirovitj med bror som barn, målad av Albert Edelfelt

Storfurste Kirill Vladimirovitj av Ryssland (Kirill Vladimirovitj Romanov), född 12 oktober 1876 (nya stilen), död 12 oktober 1938, var en medlem av den ryska tsarfamiljen.

Han var son till storfurst Vladimir Alexandrovitj av Ryssland och Marie av Mecklenburg-Schwerin. Kirill inträdde 1896 i marinen. Under februarirevolutionen 1917 och efter tsarens abdikation var Kirill tvungen att svära trohet till den provisoriska regeringen med sitt regemente och bar ett rött revolutionärt band på sin uniform. Efter oktoberrevolutionen flydde Kirill och Victoria Melita till Finland, och sedan till Coburg i Tyskland. Så småningom flyttade familjen till Frankrike och Bretagne, där de stannade resten av sina liv. Efter tsar Nikolaj II:s och hans bror Michaels död blev Kirill överhuvud för den kejserliga familjen och titulär tsar och autokrat över Ryssland. Han titulerade sig "Tsar i exil" från 1924 fram till sin död.

Han var son till storfurst Vladimir Alexandrovitj av Ryssland och Marie av Mecklenburg-Schwerin. Kirill inträdde 1896 i marinen.

Storfurst Kirill gifte sig med sin kusin, prinsessan Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha i Tegernsee den 8 oktober 1905. Victoria var dotter till hertig Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha, son till drottning Viktoria I av Storbritannien. Victoria Melitas mor var storfurstinnan Maria Alexandrovna av Ryssland, Kirills faster, dotter till tsar Alexander II av Ryssland.

Giftermålet orsakade en skandal bland Europas kungliga hov eftersom prinsessan hade skilt sig från sin förste make, storhertig Ernst Ludvig av Hessen, som också var hennes kusin. Storhertigens syster var Alexandra Fjodorovna, hustru till Nikolaj II. Tsaritsan tyckte redan illa om sin svägerska och kusin, och opponerade sig starkt mot giftermålet. När Kirill skulle återvända till Ryssland tog tsaren bort hans underhåll och hans position vid marinen.

Efter flera dödsfall i familjen blev emellertid Kirill nummer tre i successionsordningen till tsartronen 1909; tsaren gav tillbaka alla titlar till Kirill och gav honom också tillåtelse att återvända med sin familj till Ryssland. Hans hustru fick rätten att titulera sig storfurstinna av Ryssland, från och med nu titulerades hon Hennes kejserliga höghet storfurstinnan Viktoria Feodorovna.

Storfurst Kirill och prinsessan Victoria Melita fick tre barn:

Revolutionen

[redigera | redigera wikitext]

Efter Februarirevolutionen 1917 och efter tsarens abdikation ställde Kirill sig omedelbart till riksdumans förfogande, erkände den nya regimen och bar ett rött revolutionärt band på sin uniform. Efter Oktoberrevolutionen flydde han med sin familj till Haiko gård i Finland, sedan till Coburg i Tyskland och bosatte sig 1920 i Frankrike och Bretagne, där de stannade resten av sina liv. Kirill flyttade under sin emigranttid främst mellan Coburg i Tyskland och den lilla orten Saint Briac i Bretagne i Frankrike.[5]

Livet utomlands

[redigera | redigera wikitext]

Efter tvister bland Romanovdynastins ättlingar och de ryska monarkisterna proklamerade han sig 1922 som den ryska tronens kurator. Fogande sig i sin hustrus önskningar förklarade han sig, enligt lagarna för det ryska kejsardömet, 1924 som tsar i exil i Paris. I sitt politiska program höll sig Kirill till den moderata konstitutionella monarkin. Han vann endast ett fåtal anhängare, vilka själva kallade sig "legitimister" (legitimisty, på ryska легитимисты), vilket betonade "legitimiteten" i Kirills pretendentskap, medan de av andra benämndes "kirillovtser". Opponenterna till Kirill kallades för "de oförutbestämda" (nepredresjentsy, på ryska непредрешенцы), som trodde att efter de revolutionära händelserna var den enda lösningen att sammankalla en zemskij sobor (parlamentet i det feodala Ryssland) för att välja en ny monark. Hans anhängare vann starkt stöd hos tyska monarkister.

Kirill hade det starkaste stödet hos en grupp legitimister som var kända som Mladorossy, en rysk monarkistisk emigrantorganisation som var mycket influerad av fascismen - trots det tog de avstånd från andra fascistiska rörelser. Gradvis började organisationen uttrycka prosovjetiska sympatier och man argumenterade för att monarkin och den sovjetiska bolsjevismen kunde samexistera fridfullt (deras slogan var "Tsaren och Sovjeterna"). Kirill blev mer försiktig med organisationen när han upptäckte att grundaren Alexander Kazem-Bek syntes med en agent från OGPU. Kirill accepterade Kazem-Beks frivilliga avsägelse. Sonen Vladimir fortsatte att ha band med organisationen under det andra världskriget.

Hans ende son, Vladimir, efterträdde honom som överhuvud för dynastin Romanov.

Utmärkelser

[redigera | redigera wikitext]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj I av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra Feodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Vladimir Alexandrovitj av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig II av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmine av Baden
 
 
 
Kirill Vladimirovitj av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paul Fredrik av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik Frans II av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandrine av Preussen
 
 
 
 
 
 
 
 
Marie av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heinrich LXIII av Reuss-Köstritz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusta av Reuss-Köstritz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eleonore zu Stolberg-Wernigerode
 
 
 


  1. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage, The Peerage person-ID: p10081.htm#i100805, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Большая российская энциклопедия, Stora ryska encyklopedin, no value, läs online och läs online, läst: 8 augusti 2021.[källa från Wikidata]
  3. ^ The Peerage person-ID: p10081.htm#i100805, läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  4. ^ Владимир Александрович, Entsiklopeditjeskij slovar'.[källa från Wikidata]
  5. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 455 
  6. ^ Jørgen Pedersen: Riddere af Elefantordenen 1559–2009, Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2009. ISBN 8776744345
  7. ^ Kungl. Serafimerorden i Sveriges statskalender 1921

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]



Företrädare:
Nikolaj II
Pretendenter till Rysslands tron
19181938
Efterträdare:
Storfurst Vladimir