Hoppa till innehållet

Kagu

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kaguer)
Kagu
Status i världen: Starkt hotad[1]
Kagu fotograferad i Nya Kaledonien
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningSolrallfåglar
Eurypygiformes se text
FamiljKaguer
Rhynochetidae
Carus, 1868
SläkteRhynochetos
ArtKagu
R. jubatus
Vetenskapligt namn
§ Rhynochetos jubatus
AuktorVerreaux & DesMurs, 1860

Kagu[2] (Rhynochetos jubatus) är en unik långbent, gråaktig fågel som är ensam nu levande medlem i familjen Rhynochetidae.[3] Den finns endast i de täta, fuktiga bergsskogarna på Nya Kaledonien. Kagun kan nästan inte flyga och bygger av pinnar ett bo på marken, där den lägger ett enda ägg. Den har visat sig sårbar för introducerade råttor och katter och är utrotningshotad. På grund av att arten lever i en svårtillgänglig miljö och är ovanlig är inte mycket känt om dess levnadssätt.

Utseende och läte

[redigera | redigera wikitext]

Kaguns fjäderdräkt är ovanligt ljus för en fågel som lever på marken i skogen. Den är askgrå och vit och mäter cirka 55 centimeter. Den har puderdun som bidrar till att hålla den torr och isolerar den i det tropiska klimatet. Den har en tofs som används för uppvisningar inför artfränder. Kagun har kraftiga röda ben och röd, svagt böjd näbb. Den har stora framåtpekande ögon som ger den binokulär syn. Den har även en sorts strukturer som täcker näsborrarna, vilket ingen annan fågelart har.

Kaguer har ett antal olika läten och sjunger oftast duetter på morgonen. Varje duett varar i omkring 15 minuter.

Kagun är en marklevande fågel som finns i skogar och buskmark. Den livnär sig av insekter, larver och blötdjur. Dess binokulära syn är en bra förutsättning för att hitta byten bland löven på marken och för att se i mörkret i skogen. Kagun kan nästan inte flyga och använder sina vingar för uppvisning och för att röra sig snabbt genom skogen. Den kan också använda dem för att glidflyga när den flyr från fara.

Den bygger ett bo på själva marken av kvistar och torra löv. Honan lägger där ett enda ägg, som är 6–7 centimeter långt. Honan och hannen hjälps åt att ruva och sedan att utfodra ungen. Ungen är brun med mörkare ränder på ryggen.

Kaguns ägg.

Hot och bevarande

[redigera | redigera wikitext]

Kagun är listad som "starkt hotad" (CITES I), och åtnjuter fullt skydd i Nya Kaledonien. Den hotas av införda vildkatter, grisar och hundar. I början minskade den i antal på grund av jakt för att användas som mat och för att hållas som sällskapsdjur. Den är också drabbad av biotopförlust, som orsakas av gruvdrift och skogsbruk. Stora insatser för att bevara kagun har gjorts och den har fåtts att häcka väl i djurparker. Fåglar som avlats i fångenskap har satts ut i naturen. Kaguer anses mycket viktiga i Nya Kaledonien, som en högprofilerad endemisk symbol för territoriet. Kaguns överlevnad anses betydelsefull för områdets ekonomi och image.

Kagun placerades tidigare ofta i ordningen tran- och rallfåglar (Gruiformes), men detta har alltid ansetts vara preliminärt. Rent morfologiskt är den lik hägrar, som den också kategoriserats som, men detta verkar bero på konvergent evolution på grund av liknande levnadsförhållanden. Närmaste släkting till kagun är istället en annan gåtfull fågel som också placerats i ordningen tran- och rallfåglar, nämligen amerikanska solrallen. Molekylära studier[4] indikerar att dessa båda arter är sina närmaste nu levande släktingar. Tillsammans verkar de två arterna bilda en liten evolutionär utvecklingslinje från Gondwana. Även mesiterna har ansetts stå nära eftersom de tre kagu, solrallen och mesiterna har unika puderdun. På grund av detta placeras dessa kagun och solrallen idag ofta i den egna ordningen solrallfåglar (Eurypygiformes)[3] Tillsammans verkar de tillsammans med tropikfåglarna vara systergrupp till Aequornithes, en stor grupp vattenlevande fåglar som omfattar bland annat lommar, stormfåglar och hägrar.[5] Mesiterna har dock visat sig vara närmare släkt med duvor och flyghöns.

Kustkagu[6] (Rhynochetos orarius) är en förhistorisk utdöd fågel i familjen kaguer inom ordningen solrallfåglar.

Tidigare urskildes ytterligare en art i släktet, den större utdöda kustkagun. Efter senare studier anses den dock numera vara en del av kagun.

Frimärke från 1903 med bild av kagu

Sedan 1903 har kagun regelbundet förekommit som motiv på frimärken från Nya Kaledonien.

Delar av artikeln bygger på material från engelskspråkiga wikipedias artikel Kagu, läst 14 augusti 2006
Delar av artikeln bygger på material från franskspråkiga wikipedias artikel Cagou, läst 15 augusti 2006
  1. ^ BirdLife International 2013 Rhynochetos jubatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 23 januari 2014.
  2. ^ BirdLife Sverige (2019) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  4. ^ Fain & Houde 2004
  5. ^ Jarvis, E.D., S. Mirarab, A.A. Aberer, et al. (2014), Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds, Science 346, 1320-1331.
  6. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]