Hoppa till innehållet

Gropavall

Från Wikipedia
En gropavall i genomskärning.
En gropavall i Trävattna socken i Västergötland. Den stensatta vallen ses till vänster och diket till höger.
En gropavall eller ett jorddikargärde i Veberöds socken i Skåne. Den stensatta vallen ses till vänster och diket till höger, med ett modernt fårstängsel mellan vall och dike.

En gropavall, även kallad gropvall, vallgrop eller jorddikargärde, är en äldre hägnad som består av en jordvall invid ett parallellt dike. Jordvallen kan vara stenblandad och är ofta stensatt på den brantare sidan mot diket. Oftast är diket på den sida av vallen som vetter mot utmarken där boskapen gick när gropavallen anlades. Syftet med denna typ av hägnad var att djuren gick ned i diket först och därför fick svårare att ta sig över den stensatta jordvallen, som även kan ha haft ris eller enbuskar ovanpå, så kallat rishag. Hägnadens höjd brukade förr räknas från dikets botten och man räknade även med eventuellt rishag ovanpå vallen. I de fall en gropavall hindrar djur från båda hållen så brukar den ha diken på båda sidor.[1]

Gropavallen är vanlig i Västergötland och är i Fornminnesregistret främst registrerad i Falköpings kommun, men hägnadstypen finns även registrerad i Halland (främst i Halmstads kommun) och Skåne (främst i Örkelljunga kommun), samt i enstaka fall i Småland, Blekinge och Bohuslän.[2] Troligtvis är gropavallar långt mycket vanligare än vad som är registrerat. Gropavallar anlades fram till mitten av 1800-talet.

I nordvästra Skåne kallas hägnadstypen för jorddikargärde.[3][4][5] Ibland kan även gropavallar gå under beteckningen halvmur.[6] Även ordet vångadike kan ibland syfta på något i stil med en gropavall.[7]

Vanligen är gropavallar 3-4 m breda om man räknar både vall och dike. Vallens höjd och dikets djup varierar med bevarandeförhållandena, men vallen är vanligen 0,5 m hög och diket åtminstone 0,5 m djupt.

  1. ^ Gunnar Arnborg, Stenmur'n: Odlarmöda i Västergötland (1980) sidan 38.
  2. ^ Fritextsökningar på "gropavall" och "gropvall" i FMIS Fornsök Arkiverad 1 juli 2016 hämtat från the Wayback Machine. 2015-06-19 gav totalt 233 träffar i Sverige. Av dessa är 143 träffar i Västra Götalands län, varav 96 i Falköpings kommun (41 % av de totala träffarna), 14 i Vara kommun, 14 i Skara kommun, 10 i Tidaholms kommun, två i Alingsås kommun, en i Borås kommun, en i Tanums kommun, samt en i Ulricehamns kommun, vidare 60 i Skåne län (varav 23 i Örkelljunga kommun och 12 i Höörs kommun), 26 i Hallands län (varav 13 i Halmstads kommun), två i Kronobergs län, en i Jönköpings län och en i Blekinge län. Observera att det är fråga om sökträffar och inte antal gropavallar då majoriteten inte är registrerade.
  3. ^ Erica Elmberg, "Förfäders möda dagens kulturskatt", Helsingborgs Dagblad 2006-07-06.
  4. ^ Erica Elmberg, "Gärdsgårdar värda att bevaras", Helsingborgs Dagblad 2008-07-25.
  5. ^ Länsstyrelsen i Skåne län, Bilaga 2: Förslag till skötselplan för naturreservatet Bjärekusten, Torekov - Lervik, Båstads kommun, Skåne län[död länk] (2008).
  6. ^ "Vad menas med stenmur? - Det finns många varianter", Norrköpings tidningar
  7. ^ Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket (1862-1867) sidan 823.