Diskussion:Tourettes syndrom
Bara för att avsluta den här diskussionen nedan kan jag referera till tandläkarnas och läkarnas medicinska bibel "Medicinsk terminologi" där man hittar namn på allehanda sjukdomar, syndrom och kroppsdelar och den stavning som ska användas i dagens Sverige. I upplagan från 2006 så heter det "Tourettes syndrom". Läkare är inte professorer i svenska språket och när nästan all vår referenslitteratur inom medicin är på engelska så blir det tyvärr ofta svengelska beteckningar när man slarvar. Att engelskan ofta tappar genetiv-s kan inte jämföras med "Uppsala kyrka", i engelska går det inte bra med "the Stockholm's syndrome", utan korrekt skulle vara "the syndrome of Stockholm", därför heter det "the Stockholm syndrome" och när folk slutat förknippa namnet Asperger på en person har s:et helt sonika fallit bort i engelskan, eftersom det är så man namnger ting. --Martin Ågren 17 augusti 2006 kl. 23.14 (CEST)
Klicka på länken med info om syndromet. Sjukdomen verkar heta Tourette syndrom och inte Tourettes syndrom. --Alers 21 juni 2005 kl.10.04 (CEST)
- Om man söker på svenska Google får man 4 970 träffar för "tourettes syndrom", men endast 450 för "tourette syndrom". Torvindus 21 juni 2005 kl.10.10 (CEST)
- Ja, jag antar att det är vanligare, det låter ju bättre med Tourettes syndrom också. Men beteendevetarna som skrivit texten jag hänvisar till verkar genomgående använda termen Tourette syndrom. Iofs har de i förkortningsbeskrivningarna också uppgett Tourettes syndrom. --Alers 21 juni 2005 kl.10.18 (CEST)
- Sannolikt föreligger här samma problem om hur man skall benämna t.ex. Aspergers syndrom, se Diskussion:Aspergers syndrom. Torvindus 21 juni 2005 kl.10.21 (CEST)
- Det är en stor heder och ära att få en sjukdom uppkallad efter sig. Det betyder att läkaren ifråga har upptäckt sambandet mellan olika symtom i en given konstellation som i sin tur då leder till diagnosen av ett specifikt syndrom. Det korrekta är alltså med ett gentiv-s för alla dessa syndrom (många 1000-tals!). Sen försvinner ju genitiv-s:et i tal förstås (ungefär som i Anders cykel eller Annas strut). Och ofta använder ju inte människor ordet syndrom utan man säger bara "Han har Tourette" eller Asperger. Jämför med den engelska varianten där man ofta har desease med egennamnAgneta 21 juni 2005 kl.10.34 (CEST)
- På engelska WP har man redirectat från Tourette's syndrome till Tourette syndrome. Ska vi ta och ändra riktning även här? --Alers 21 juni 2005 kl.11.12 (CEST)
- Jag tycker att man bör använda det språkligt korrekta med genitiv-s. Det bör dock vara enhetligt för samtliga de syndrom och sjukdomar som har egennamn. Kanske värt att diskutera det med någon som vet på andra wikis? Jämför t. ex. Down's syndrom om du kan hitta det. Agneta 21 juni 2005 kl.21.13 (CEST)
- På svenska heter det definitivt Downs syndrom (utan apostrof). Jag är dock inte alls säker på att det viktigaste är att det är enhetligt på wikin; viktigast är väl att artiklarna ligger där det är korrekt och/eller där man förväntar sig? Jag misstänker att Turner syndrom, Tourette syndrom etc. är svengelska som blivit mer eller mindre spridd. På svenska bör det rimligen bli antingen Turners syndrom och Tourettes syndrom, eller turnersyndrom resp. tourettesyndrom. De sistnämnda varianterna har jag dock aldrig sett. Turnersyndrom ger inga googleträffar på svenska men rätt många på tyska, tourettesyndrom ger åtta svenska träffar. Om jag inte minns fel har jag hört föreläsare säga Turners syndrom. Eftersom den varianten inte är fel, och torde leda till minst förvåning, lägger jag min röst på Tourettes syndrom. /Habj 21 juni 2005 kl.21.30 (CEST)
- Det här är inte riktigt sant. Man kan framförställa bestämningar till substantiv utan att använda genetiv-s eller ihopskrivning, såsom i Herrljunga cider eller Uppsala kyrka. Stadsnamn är egennamn precis som Tourette, Asperger eller Turner. --ALERS 27 juni 2005 kl.09.26 (CEST)
- Jag menade bara att det är lättast att kategorisera och hitta artiklar om det råder enighet, så att det inte behöver vara diskussioner hela tiden. Annars blir det lite som en fråga om vilken dialekt man har.
Ja, på svenska skriver vi Downs respektive Turners syndrom. Men söker man anglosaxiskt internationellt så är det Down's och Turner's som gäller. Man får kanske titta på vem som skrivit det som träffas när man söker. En sammanskrivning till 'turnersyndom' ser du aldrig i professionell text, där det vedertagna språket numera är engelska. Och gör man nå't i engelskan så är det väl särskrivningar, som ju också drabbat svenskan. Agneta 22 juni 2005 kl.10.03 (CEST)
- Det skall vara genitiv-s som jag ser det, grundat på de bra kommentarer om detta här ovan. Däremot kan man ju enkelt skapa en vidarebefordring från Tourette syndrom, om man så önskar. Men den stavningen är fel oavsett. Peter R 27 juni 2005 kl.10.43 (CEST)
- Syndromet kallas onkeligen Tourette syndrom av insatta läkare och beteendevetare, så det är säkerligen inte fel. En redirect är redan skapad. --ALERS 27 juni 2005 kl.11.44 (CEST)
- "Opposition" är inte ett psykiatriskt eller ens ett psykiskt symptom, så det tog jag bort. S.J. 27 oktober 2008 kl. 22.07 (CET)
- Syndromet kallas onkeligen Tourette syndrom av insatta läkare och beteendevetare, så det är säkerligen inte fel. En redirect är redan skapad. --ALERS 27 juni 2005 kl.11.44 (CEST)
Språklig kommentar:
"Tourettes syndrom kan förekomma helt ensam" + "t"!
--213.100.108.51 Språkkonsulten
Strök hela avsnittet om Ananke.
[redigera wikitext]Svenska OCD-Förbundet Ananke
"I Sverige finns den ideella rikstäckande föreningen Ananke (www.ocdforbundet.se) som är en stödförening för drabbade av tvångssyndrom och deras anhöriga. Även stöd till drabbade av närliggande diagnoser som Tourettes syndrom, trichotillomani (tvångsmässig håravryckning) och dysmorfofobi (BDD - body dysmorphic disorder) samordnas via Ananke. Ananke startades 1989 och har för närvarande drygt 2000 medlemmar. Föreningen erbjuder stöd i form av stödgrupper, stödsamtal, information (t.ex via hemsidan och tidningen "Nytt om OCD"), ett elektroniskt diskussionsforum (www.ocdforbundet.forum24.se), sommarläger, utbildning till boendestödjare och hemtjänstpersonal med mera. Det finns flera lokalföreningar i större svenska städer som t.ex Stockholm, Göteborg och Malmö men även Uppsala, Umeå och Jönköping. Föreningen deltar i flera samarbetsorganisationer som t.ex. NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) och HSO (Handikappförbundens SamarbetsOrgan) samt påverkansgrupper gentemot t.ex. landsting och andra vårdgivare."
- Jag strök detta avsnitt, eftersom det är malplacerat i artikeln. Något från texten kanske kan användas, tillsammans med information om den i sammanhanget relevantare organisationen Attention.
- Accusativen hos Olsson 28 augusti 2011 kl. 03.44 (CEST)
Externa länkar ändrade
[redigera wikitext]Hej, wikipedianer!
Jag har just ändrat 1 externa länkar på Tourettes syndrom. Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20080323105815/http://www.attention-riks.se/ till http://www.attention-riks.se/
När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.
- Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
- Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
- Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.
Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 6 juli 2018 kl. 19.47 (CEST)