Diskussion:Mikroskop
Utseende
Kompletering
[redigera wikitext]Jag tänkte bara meddela om att jag gör ett Fysik A-arbete (FY1201) om mikroskop och hade tänkt kompletera denna artikel när jag är klar. --Jojan 7 december 2005 kl.14.22 (CET)
- Det blir intressant att se hur artikeln blir efter din komplettering. Det är bra om du anger exakta värden för de mera komplicerade mikroskopens förstoringsförmåga (hur många gånger), att kalla det för "något otroligt" kanske inte säger så mycket i en encyklopedi. Jag ändrade formuleringen tillfälligt och hoppas du inte misstycker. Hälsningar från Krusbäret 30 december 2005 kl.19.46 (CET)
- När kan vi räkna med att du blir klar med ditt Fysik A-arbete, Jojan? Om det dröjer länge till försöker jag skriva något tillfälligt som skulle vara litet mer adekvat än detta. Så informera gärna om dina planer mer i detalj. Sarcyn 3 april 2010 kl. 21.16 (CEST)
Första mikroskopet 1901
[redigera wikitext]Det första mikroskopet i Sverige inköptes 1901 av Sandvikens Jernverk, numera Sandvik AB stämmer knappast. Möjligen avses någon speciell typ av mikroskop, möjligen det som tidigare kallades ultramikroskop. Avsnittet saknar dock helt källa. Jag mallar dock inget då jag tänkte att jag tittar på det strax. FBQ (diskussion) 1 november 2024 kl. 15.52 (CET)
- Nu gick jag hos KB i dagstidningar - en perukmakargesäll fick 1770 en klocka med kedja stulen, där det hängde ett mikroskop. Med det menas väl troligen en lupp. Så med flera av de närmaste beläggen. 1820 saluförs dock en rekflektions-tub och ett "komponerat mikroskop" i Normans Diversehandelsbod vilket torde avse ett verkligt mikroskop. Jag såg att på auktionen på Säteriet Gullbringa 27 maj 1805 säljs "Mikroskop i Mahogeny foder" vilket säkerligen avser ett riktigt mikroskop. Jag kan inte heller gissa vad för specifik typ av mikroskop som avses på Sandvikens Jernverk, så jag tar bort hela stycket.FBQ (diskussion) 1 november 2024 kl. 16.39 (CET)