Hoppa till innehållet

Användare:Ivanakli/sandlåda

Från Wikipedia
Halmfläterskan
Novell
FörfattareGuy de Maupassant
OriginaltitelLa Rempailleuse
OriginalspråkFranska
ÖversättareMats Löfgren
LandFrankrike Frankrike
Utgivningsår1882

Halmfläterskan är en novell skriven av Guy de Maupassant. Orginaltiteln är La Rempailleuse och gavs ut år 1882. [1] Novellen skildrar ifall man kan älska någon på riktigt en eller flera gånger och genom en flashback framställs det att man kan älska någon på riktigt endast en gång i sitt liv.

Maupassant var en populär författare och känd för sina moderna, korta noveller. Många av hans noveller skildrar hur han upplevde det fransk-preussiska kriget. Några andra verk Maupassant var känd för är Fettpärlan och Mademoiselle Fifi. [2]

En middag hos markisen av Bertrans förvandlas till en livlig diskussion när kvinnorna och männen, som har olika åsikter, börjar diskutera om passionerad kärlek. Detta får doktorn vid bordet att berätta en historia om en flicka som var halmfläterska och hur hon under femtiofem år endast älskade en man vid namnet Chouquet. Halmfläterskan träffade Chouquet när de var små och hon gav sina pengar till honom eftersom att han var ledsen. Efter det samlade hon alltid sina pengar för att kunna ge dem till Chouquet. Men en gång när hon kom till honom för att hälsa på var han borta. När hon sedan fann Chouquet så hälsade han inte på henne. När den stackars flickan sedan fick reda på att Chouquet hade en hustru brast det för henne och hon kastade sig i en damm. På detta sätt fick hon träffa Chouquet eftersom att han skulle hjälpa henne. Fast än att han fortfarande var iskall mot henne älskade hon honom med hela sitt hjärta. Vid hennes dödsbädd berättade hon att alla hennes ägodelar och pengar skulle gå till Chouquet. Däremot brydde han sig inte om hennes saker utan tog bara pengarna. Novellen slutar med att doktorn avslutar sin berättelse och markisinnan säger: ”Vad andra än säger, det är bara kvinnor som vet vad det vill säga att älska!”

I novellen förekommer olika karaktärer, både huvudpersoner och bipersoner. Huvudpersonen i berättelsen är halmfläterskan. Hon beskrivs som en fattig flicka med trasiga kläder. Genom novellen framstår det även att hon är kärleksfull av sig och att hon har svårt att släppa taget om Chouquet.

Chouquet, den lille apotekaren, är en av bipersonerna. Han är den som halmfläterskan faller för, men dock är inte hennes kärlek besvarad. I början av novellen får man inte en tydlig bild av Chouquet men mot slutet förstår man att han är snobbig och dryg.

I novellen förekommer bipersoner som markisen, markisinnan och doktorn, men även de personer som sitter vid markisens bord. Man får inte reda på mycket om dessa karaktärer, eftersom att de inte har en viktig roll i novellen.

Språk och stil

[redigera | redigera wikitext]

Mittendelen i novellen, som är doktorns historia om halmfläterskan, följer en klassisk uppbyggnad:

Exposition (beskrivning av personer och miljö)

Konflikt (det uppstår någon form av problem)

Stegring (”spänningen stiger”)

Peripeti/vändpunkt (något avgörande händer som påverkar händelseförloppet)

Upplösning (hur det gick)

I novellen förekommer liknelser (”den var som ett blixtnedslag”) och metaforer (”hon föll pladask”).

Mittendelen av novellen berättas i förstapersonsperspektiv av doktorn och detta är även en flashback.

Placering i tid

[redigera | redigera wikitext]

När novellen skrevs var den skriven i nutid. Men idag, 133 år senare, kan man se att novellen är gammal. Detta gör man mest genom att undersöka penningsvärdet av pengarna som används under novellens gång:

• Halmfläterskan gav Chouquet 2300 franc (ca 3300 SEK), vilket till 2015 års penningsvärde motsvarar ungefär 188 000 SEK.[3]

[[Kategori:Noveller]] [[Kategori:Litteratur 1882]] [[Kategori:Guy de Maupassant]]