Användare:Cjspms/sandlåda
Rödklöver
[redigera | redigera wikitext]Rödklöver (Trifolium pratense) är en flerårig ört där stjälken är rak och kan bli upp till fem decimeter hög. Den har tredelade blad och har oftast ljusare fläckar på småbladen. Blomhuvudena är runda med rödrosa eller ibland vit färg och sitter oftast ensamma eller två och två. Rödklövern blommar mellan juni och augusti. [1]
Rödklöver växer på åkrar, ängar, renar, stränder och i skogar. I jordbruket har rödklöver sedan lång tid allmänt odlats som vallväxt. Numera skördas och ensileras den dock innan den blommar, vilket drabbar bl a klöverhumlan. Blommorna kan sen torkas och malas ned till mjöl.
Carl von Linné gav rödklövern dess vetenskapliga namn 1753. Trifolium betyder "tre blad" och pratense kommer från latinets pratum (äng) som står för "som växer på ängar".[2]
Rödklöver odlas i hela Götaland och Svealand. År 2010 odlades 905 hektar ekologisk rödklöver i Sverige. Rödklöver är den mest odlade baljväxten i Sverige.[3]
Odla rödklöver
[redigera | redigera wikitext]Det finns olika sorters rödklöver som har olika utvecklingskurvor. Skillnaden ser man på blomningstiden. Det finns sena, medelsena och tidiga sorter. Men rödklövern överlever sällan mer än två till tre år i skördesystemet. Den drabbas även lätt för olika sjukdomar som rotröta och klöverröta. Timotej och Rödklövern ska man helst odla tillsammans då dom har liknande tillväxtrytm med stor tillväxt på våren och svagare återväxt. Genom att använda rödklöver i vallen så ökar proteininnehållet med hjälp av biologisk kvävefixering. Det är ett lönsamt sätt att öka proteininnehållet i djurfoder.
Rödklövern ställer inte så stora krav på jordmånen, men undvik de torraste odlingslägena. Även fast rödklövern har en djup pålrot så är det väldigt viktigt med bra vattenförsörjning när det börjar att blomma ut.
I södra Götaland fungerar tidiga sorter bra medan medelsena och sena sorter är bäst i de mellersta och norra delarna av Sverige där växtsäsongen är lite kortare. [4]
- ^ ”Rödklöver”. NatureGate. http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/rodklover-sv. Läst 7 maj 2015.
- ^ ”Den virtuella floran”. Naturhistoriska Riksmuseet. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifpra.html. Läst 7 maj 2015.
- ^ ”Odling av Rödklöver”. Jordburksverket. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/vall/vallarter/rodklover.4.38653d251424e048bcd51b.html. Läst 7 maj 2015.
- ^ ”Odling av Rödklöver”. Jordbruksverket. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/vall/vallarter/rodklover.4.38653d251424e048bcd51b.html. Läst 7 maj 2015.