Hoppa till innehållet

Användare:Boelnorra/EnriqueKompl

Från Wikipedia

Myten om världsomseglingen

[redigera | redigera wikitext]
  • Fernando Magellan anges som den förste som korsat alla världens meridianer, om än i två etapper; år 1511 österut till Moluckerna och 1521 västerut till Filipinerna, där han dog i april 1521 i ett krig mellan öarna Mactan och Cepu.
  • Juan Sebastián Elcano och de 18 sjöfarare som fullföljde Magellans världsomsegling och återkom till Spanien med fartyget Victoria i september 1522.
  • Magellans slav Enrique de Malaca anses vara den förste som seglade runt och återkom till utgångspunkten, ön Cepu i Filipinerna

Myten hävdar att Enrique inte kom från Sumatra vid Malacka utan från Cepu. Detta styrks av att han förstod språket när den angjorde Filipinerna.

Ursprung till myten

[redigera | redigera wikitext]

År 1938 utkom Stefan Zweigs roman Magellan. Der Mann und seine Tat. Författaren skriver att Magellans slav förstod språket som talades på öarna i Filipinerna. Tjugo år senare utkommer romanen Panglima Awang. Här har slaven fått sitt ursprungliga namn och sägs vara född på Filipinerna. Om så vore fallet skulle det inte vara konstigt om Enrique förstått språket när Magellans fartyg anlände till öarna.

Magellan kom aldrig till Moluckerna efter erövringen av Malacka år 1511. Amiralen beordrade Magellan att segla tillbaka till Portugisiska Indien (Goa). Det var Magellans kusin Francisco Serrão som deltog i en expedition till Moluckerna. Serrão blev kvar i Moluckerna och korresponderade med Magellan och beskrev rikedomarna av kryddor på öarna. Denna kunskap använde Magellan för att övertyga den spanske kungen om att finansiera en resa söderut runt Sydamerika och västerut över Stilla Havet.[1]

Italienaren Pigafetta författade en reseberättelse över den första världsomseglingen. Däri anges att Enrique de Malaca var född på ön Sumatra vid Malackasundet. Då fartyget Viktoria återkom till Spanien, intervjuades tre sjöfarare av Maximilian Transsylvanus: Fartygschefen Elcano, Francisco Albo und Hernando de Bustamante. Deras berättelser världsomseglingen sammanställdes av ärkebiskopen i Salzburg och finns på Österrikiska Nationalbiblioteket.

Om Enrique efter frigivning reste hem till sin födelseort innan Victoria återkom till Spanien var han den förste att korsa alla världens meridianer. I annat fall så var det Elcano, Francisco Albo, Hernando de Bustamante och 16 andra sjöfarare.

  1. ^ ”The Iberians”. Läst 17 april 2016.