Lastfaktor (flygmekanik)
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-10) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Lastfaktor är ett begrepp som används vid tekniska beräkningar i flygsammanhang, bland annat vid hållfasthetsberäkningar.
Det är ett eller flera dimensionslösa tal och uttrycker hur många gånger större än tyngdkraften vid markytan som krafterna på flygplanets olika delar kan tillåtas eller beräknas vara i olika riktningar. Utan index avses därvid normalt krafterna i den riktning som trycker ner piloten i sätet. Om man vill undvika missförstånd uttrycks lastfaktorerna i denna riktning med nz. Under en 9G-sväng är således lastfaktorn nz = 9. Om lasterna verkar i motsatt riktning, till exempel vid en buntrörelse, sätts ett minustecken framför siffran. Vid en bunt på 3G är således nz= -3. nx (positiva eller negativa) betecknar lastfaktorer i flygplanets längdriktning och ny (likaledes positiva eller negativa) i sidled.
För ett civilt mindre flygplan som skall kunna tillåtas för avancerad flygning måste flygplanet dimensioneras så att den positiva lastfaktorn nz tillåts vara minst 6 och absolutbeloppet av den högsta tillåtna negativa lastfaktorn måste vara minst 3. För att piloten skall kunna kontrollera att tillåtna gränser inte överskrids är flygplanet utrustat med en g-mätare.