Berlins magistrat
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-05) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Berlins magistrat, Magistrat von Berlin (även Berliner Magistrat), från latinets magistratus, är en historisk benämning på Berlins högsta exekutiva organ, d.v.s. stadsförvaltningen (jämför magistrat i Sverige).
Magistrat användes som benämning i Berlin 1808–1935 och 1945–1948. När staden delades i två delar skapades en magistrat i Västberlin men redan 1950 upphörde man att kalla den för magistrat. I Västberlin kallade man den istället för senat då Västberlin var en stadsstat i förbundsrepubliken (jämför Bremen och Hamburg). I Östberlin däremot behölls namnet fram till 1990. Det fanns även en skillnad i att Västberlins borgmästare kallades regerande borgmästare (Regierender Bürgermeister), medan Östberlins motsvarighet kallades överborgmästare (Oberbürgermeister).
I och med Berlins återförening 1991 upphörde magistraten att existera och gick upp i senaten. Då hade man under perioden 1990–1991 arbetat i en gemensam organisation som i folkmun kallades "MagiSenat" och samtidigt förberett den organisatoriska sammanslagningen.