Kommunen är belägen vid Vänerns västra strand i den nordöstra delen av landskapetDalsland.
Sedan 1800-talet domineras näringslivet av verkstadsindustrin, och senare har den kompletterats av en växande turistnäring.
Befolkningsutvecklingen har, med undantag för ett fåtal år, varit negativ sedan 1960-talet. Under 2010-talet har de rödgröna tagit makten efter samtliga val.
Kommunen ingick från bildandet till 1999 i Åmåls domsaga, före 1971 benämnd Tössbo och Vedbo tingsrätts domsaga och kommunen ingår sedan 1999 i Vänersborgs domkrets.[7]
Åmål kommun är belägen vid Vänerns västra strand. Sprickdalssjöarna Ånimmen, Ärr och Edslan är belägna i kommunens västra område.[8] Dalslands högsta punkt, Baljåsen, når 302 meter över havet och är belägen i Edsleskog.[9] Åmåls skärgård i Vänern består av öar, kobbar och skär. Björkskog och gles hällmarkstallskog täcker de större öarna.[8]
Nedan presenteras andelen av den totala ytan 2020 i kommunen jämfört med riket.[10]
Den här artikeln eller det här avsnittet innehåller inaktuella uppgifter och behöver uppdateras. (2024-06) Motivering: Avsnittet behöver uppdateras efter valet 2022Hjälp gärna Wikipedia att åtgärda problemet genom att redigera artikeln eller diskutera saken på diskussionssidan.
Sedan 1800-talet har näringslivet dominerats av verkstadsindustrin, även om dominansen minskat under 2000-talet. Bland viktiga verkstadsindustrin märks SJ:s reparationsverkstad EuroMaint, Spicer Nordiska Kardan, elektromagnetsföretaget SEM AB och Elasto Sweden AB. Centralorten och ortens hamn i Vänern likväl som Nya Dalsland Skicenter är delar av den växande turistnäringen.[8]
Kommunen genomkorsas i nord-sydlig riktning av E45 och i öst-västlig riktning av länsväg 164. Nord-sydlig riktning har även järnvägen Norge/Vänerbanan som trafikeras av SJ:s och Tågabs fjärrtåg med stopp i Åmål.
Öster om ån och norr om Kungsberget finns en stadsdel som lokalt kallas för Gamla Staden. I området finns en genuin gammal stadsmiljö då området undgick den stora branden som drabbade staden 1901. I området finns en 1600-tals kyrka och det som en gång var marknadsplats är idag en park.[19] I kommunen finns också fornlämningenHelga Gråkullas borg[a][20] samt kulturlämningen Österby slott.[21]
Blasonering: I fält av silver en nedtill av en vågskura avgränsad, genomgående och med port försedd mur, från vilken en kyrka uppskjuter, i stammen åtföljd av en fisk, allt i rött.
I ett bevarat privilegiebrev från 1643 finns en bild som legat till grund för sigillet. Flera varianter har förekommit fram till det att vapnet fastställdes av Kungl. Maj:t1938. Vapnet övertogs 1971 utan konkurrens av den nya kommunen och registrerades 1974 i PRV.