Gammelnorsk sau er etterkommere av torvsauen, de eldste sauene i Europa. Den kalles også steinaldersau, utegangersau eller villsau, og er en landrase. Dyrene er veldig hardføre, og som regel beiter de ute hele året. De er bevaringsverdige, men ikke truet. Mens begrepet gammelnorsk sau peker mot det genetiske, er et vilkår for å kunne markedsføre noe som villsau at dyret genetisk er en gammelnorsk sau og at denne holdes i utegang på lynghei. Dette gjør villsau til en kystsau, fordi den bare finnes i dette spesielle kulturlandskapet. Interessen er økende, og fra å være en utrydningstruet rase er det i dag rundt 40 000 dyr.
Dyrene er små og lette, har horn og en stor variasjon i farger og tegninger. De får få lam, er gode flokkdyr og gode mødre. Opprinnelig feller eller røyter villsauen ullen sin. Når ullen blir for lang og tung og været blir for varmt, så «løfter ullen seg» og faller av. Krysninger med mer moderne sauer og livet sammen med mennesker gjør at ikke alle av dagens villsauer feller ulla, eller de feller den bare delvis. Om den ikke felles helt, vil ny ull vokse inn i den gamle fellen og ullen toves. Dette blir ubehagelig for dyret og det blir vanskelig å bruke ullen som tekstilfiber. Villsauull er derfor vanskeligere enn annen ull, og det er denne ullen som blir dårligst ivaretatt i Norge. For å få god ullkvalitet fra villsau er det viktig enten å ta av fellen når den løsner, eller å klippe på rett tidspunkt. Da har ullen også finest glans.
Villsauull er en nykommer på det norske garnmarkedet. Det er flere problemer med villsauulla. Kvaliteten fra besetning til besetning varierer mye, og det blir mye svinn når ulla skal spinnes. Prisen bonden får er lav, og det er mye av denne ulla som ikke tas skikkelig vare på. Villsauull har blitt solgt fra gårdsutsalg som leiespunnet garn. Hillesvåg Ullvarefabrikk har bidratt til å gjøre villsauull lettere tilgjengelig. Den er nå å få kjøpt i vanlige garnutsalg og leveres, vaskes og håndteres på samme måte som annen ull. I arbeidet med å få gode produkter av villsauull er det lettest å starte med lammeullen. Som lam flest, har de myk og fin ull i ulike farger.
Villsau som blir holdt på lyngheier var en driftsform og naturtype som strakte seg fra sør i Europa og til langt nord i Norge. Norsk villsausenter på Lygra i Nordhordland jobber med å ivareta villsauer, driftsform og dette kulturlandskapet gjennom forskning og formidling og inkluderende aktiviteter. Lyngheisenteret inngår i et biosfæreområde i regionen hvor de blant annet arbeider med hvordan sauene og produktene av sauehold påvirker det biologiske og kulturelle mangfoldet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.