Wikipedia:Categorisire
Această pagină conține o îndrumare a proiectului Wikipedia în limba română. Această îndrumare este considerată ca fiind un standard larg acceptat, însă nu ține de politica oficială. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă nu sunteți sigur, discutați întâi la pagina de discuție. |
De ce să folosim categoriile
[modificare sursă]Categoriile ajută utilizatorii să găsească informație. Fiecare pagină din spațiul de nume al articolelor ar trebui să conțină cel puțin o categorie. Categoriile trebuie să grupeze subiecte mari care să fie folositoare cititorului.
- Articol: Freddie Mercury
- Categorie folositoare: Categorie:Muzicieni britanici
- Categorie nefolositoare: Categorie:Muzicieni al căror prenume începe cu F
Dacă nu sunteți siguri că este potrivit să adăugați un articol unei anumite categorii, dați-vă răspunsul la următoarele întrebări:
- Dacă categoria nu există, aș putea scrie câteva paragrafe despre subiectul categoriei, explicându-l?
- Dacă ajung la articol pornind de la categorie devine evident de ce articolul a fost adăugat categoriei? Este subiectul categoriei abordat semnificativ în articol?
Dacă răspunsul la aceste întrebări este nu, atunci probabil că nu este necesară categoria respectivă.
Câteva reguli
[modificare sursă]- Categoriile sunt folosite pentru a grupa articole similare. Procedați în așa fel încât structura categoriilor și a subcategoriilor create de dumneavoastră să ușureze navigarea prin articole similare.
- Paginile n-ar trebui să apară și într-o categorie și într-o subcategorie a categoriei respective (ca aici) și nici n-ar trebui să apară o categorie inclusă în ea însăși (ca aici). De exemplu, Mircea Dinescu apare în Categorie:Poeți români și nu mai e necesar să apară și în Categorie:Poeți. Totuși sunt situații cînd această regulă poate fi ignorată.
- Articolele și categoriile pot avea aceeași denumire. De exemplu articolul William Shakespeare și Categorie:William Shakespeare.
- Categoriile nu au adnotări, așa că atunci când creați sau populați o categorie fiți atenți la PDVN.
- Dacă nu știți în ce categorie să încadrați articolul, lăsați-l așa. Există editori cărora le place să adauge categorii.
Cum adaug un articol într-o categorie
[modificare sursă]De exemplu, pentru a adăuga articolul Neuron categoriei “Sistemul nervos” intrați pe modifică pagina și scrieți la sfârșitul articolului [[Categorie:Sistemul nervos]]. Avantajul categoriilor este că, spre deosebire de liste, ele se actualizează automat și nu trebuie să editați categoria respectivă pentru a adăuga un articol.
Cum creez o categorie
[modificare sursă]Pentru a crea, de exemplu, categoria "scriitori români" trebuie să modificați articolul adăugând la sfârșitul lui [[Categorie:Scriitori români]]. Folosiți funcția de previzualizare înainte de salvare. Dacă respectiva categorie apare cu albastru, înseamnă că ea există deja. Dacă este roșie atunci este vorba despre o categorie nouă. La salvarea editării, categoria "Scriitori români" va fi creată automat.
Numele categoriei
[modificare sursă]Categoriile urmează convenția generală cu privire la titlurilor articolelor (v. Wikipedia:Convenții pentru denumiri). Excepție face faptul că titlurile categoriilor trebuie formulate la plural, întrucât prin natura lor categoriile cuprind liste de elemente (articole și subcategorii).
Orice categorie adăugați, asigurați-vă că nu încalcă politica punctului de vedere neutru.
Verifică
[modificare sursă]Înainte de a crea o categorie, verificați dacă nu cumva există deja. Cea mai bună cale să faceți lucrul acesta este să scrieți categoria în articolul dv, să folosiți funcția de previzualizare înainte de salvare și să observați ce culoare are categoria: albastru = categorie existentă, roșu = categorie inexistentă.
Înainte de a crea o categorie nouă, ar trebui să vă uitați în categorii cu nume similar. O metodă ar fi să vă gândiți la categoria părinte pentru noua categorie, s-o căutați și să vă uitați la subcategoriile de aici. E posibil să existe deja o categorie similară cu cea pe care vreți s-o creați.
Cea mai ușoară metodă să creați o categorie este să apăsați pe legătura roșie din articol și să scrieți categoria părinte în pagina nouă.
Cum creez o subcategorie
[modificare sursă]Creați o subcategorie punând numele categoriei părinte în pagina categoriei care ați vrea să fie o subcategorie. Categoria copil (subcategoria) se creează scriind: [[Categorie:numele_categoriei_părinte]] în pagina categoriei de nivel mai jos. De exemplu, într-o pagină (sub)categorie numită categorie:Trandafiri dacă veți scrie [[Categorie:Flori]], „Trandafiri” va deveni o subcategorie a „Florilor”.
Atunci când creați o subcategorie încercați să scrieți cel puțin două categorii părinte. De exemplu, Categorie:Pictori români trebuie să fie și în Categorie:Pictori după naționalitate și în Categorie:Români.
Cum redirectez o categorie
[modificare sursă]Când o categorie face dublură cu alta (conținut identic sub două denumiri diferite) trebuie procedat ca și la articole. După fuziune, scrieți la una din categorii o redirectare sub forma: #redirect [[:Categorie:Nume categorie]].
Organizarea categoriilor
[modificare sursă]Pentru un anumit subiect va fi creată o singură categorie. Se va evita crearea unor categorii dedicate pentru categorii, imagini sau alte tipuri de pagini. De exemplu, Categorie:Scoția, nu Categorie:Categorii despre Scoția sau Cateogie:Imagini din Scoția.
Categorii mari
[modificare sursă]Atunci când sunt mai mult de 200 de intrări într-o categorie, numai 200 sunt afișate pe ecran iar utilizatorii trebuie să apese de mai multe ori și să treacă prin mai multe ecrane pentru a vedea toate intrările.
Când o categorie devine prea mare (de exemplu: Autori români) luați în considerare gruparea articolelor similare și mutarea lor din categoria generală în subcategoriile particulare potrivite cât și crearea unor noi subcategorii. Această operație folositoare va ușura în foarte mare măsură navigarea cititorilor.
Gruparea categoriilor
[modificare sursă]Adesea, categoriile înrudite formează o ierarhie sau un nex. Aceasta poate lua câteva forme diferite și toate sunt binevenite și încurajate:
- O grupare taxonomică. De exemplu, Categorie:Țări în Asia de Sud este o parte a unei ierarhii geografice. Categorie:Discipline academice cataloghează împărțirea domeniilor de studii.
- O grupare funcțională. Exemple: Categorie:Roma antică și Categorie:Al doilea război mondial. Acestea aduc împreună articole și subcategorii din diferite domenii (istorie, război, cultură).
- Forme hibride. De exemplu, Categorie:Arte vizuale face parte și din taxonomia Categorie:Artă și este și un index pentru lucruri care au puține în comun exceptând faptul că au de-a face cu arta.
- Forme ramificate. De exemplu, Categorie:Filozofie conține subcategorii pentru Categorie:Filozofie socială și pentru Categorie:Filozofie politică.
Vezi și
[modificare sursă]- Ajutor:Categorii
- Redenumirea unei categorii
- Redirecționări de categorii
- en How to move a category
- en Moving and redirecting category pages
- Proiect:Categorisirea paginilor
- Wikipedia:Răsfoire
- Special:Categories - Toate categoriile existente în ordine alfabetică.
- Categorie:Pagina principală - „Rădăcina” tuturor categoriilor.
- Arborele categoriilor
- Articolele cu cele mai multe categorii
- Categorie:Pagini de categorisit
- Pagini necategorisite
- Imagini necategorisite
- Formate necategorisite
- Categorii necategorisite
- Categorii nefolosite
- Categorii dorite
- Cele mai căutate categorii
Vezi și
[modificare sursă]</noinclude>