Sari la conținut

Paul de Kruif

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paul de Kruif
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Zeeland⁠(d), Michigan, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Holland⁠(d), Michigan, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiemicrobiolog[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Michigan  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Rockefeller[*]  Modificați la Wikidata

Paul Henry de Kruif (n. , Zeeland⁠(d), Michigan, SUA – d. , Holland⁠(d), Michigan, SUA) a fost un microbiolog american de origine neerlandeză. A publicat cărți sub numele Paul de Kruif și este cunoscut mai ales pentru cartea Vânătorii de microbi (1926). Această carte a fost nu numai un bestseller pentru o lungă perioadă de timp după publicare, dar a rămas în fruntea listelor de lecturi recomandate în domeniul științei și a fost o sursă de inspirație pentru mulți viitori medici și oameni de știință.[4]

A absolvit Universitatea din Michigan cu o diplomă de licență (1912) și a continuat acolo studii de doctorat, pe care le-a finalizat cu succes în 1916. A fost încorporat imediat ca soldat, luptând în Mexic în expediția de capturare a lui Pancho Villa și apoi a servit ca locotenent și căpitan în Primul Război Mondial în Franța. Ca urmare a faptului că a făcut parte din Corpul Sanitar, el a avut contacte ocazionale cu biologii francezi de marcă ai acelei perioade.

După întoarcerea la Universitatea din Michigan ca profesor asistent, De Kruif a lucrat o scurtă perioadă de timp la Institutul Rockefeller (pentru cercetări medicale). Apoi a devenit scriitor și a publicat cărți pe teme științifice.

De Kruif l-a ajutat pe Sinclair Lewis la scrierea romanului Arrowsmith (1925), premiat cu Premiul Pulitzer, prin furnizarea informațiilor științifice și medicale necesare, precum și a unor schițe de personaje. Chiar dacă Lewis a fost creditat ca unic autor, contribuția lui De Kruif a fost semnificativă, iar el a primit 25% din drepturile de autor. Mulți cititori cred că personajele romanului sunt persoane reale cunoscute de De Kruif, iar Martin Arrowsmith (un medic, spre deosebire de Kruif) l-ar reprezenta chiar pe el însuși.

Unele dintre scrierile sale i-au creat probleme. Unele eseuri scrise în timp ce lucra pentru Institutul Rockefeller au condus la concedierea lui. Ronald Ross, unul dintre oamenii de știință prezentați în Vânătorii de microbi, a fost atât de supărat de modul în care a fost descrisă activitatea sa încât după apariția cărții l-a dat în judecată pe de Kruif pentru calomnie, reușind să împiedice publicarea în Marea Britanie a capitolului respectiv, considerat ofensator.

De Kruif a scris articole despre știință și medicină pentru revistele Ladies' Home Journal, Country Gentleman și Readers Digest. De asemenea, el a făcut parte dintr-o comisie care promova cercetarea în domeniul paraliziei infantile.

The Sweeping Wind, ultima lui carte, este autobiografia sa.

Cărți

  • Seven Iron Men (1937)
  • The Fight for Life (1938)
  • The Male Hormone (1945)
  • Health is Wealth (1940)[5]

  • Life Among the Doctors (1949)
  • Kaiser Wakes the Doctors (1940)
  • A Man Against Insanity (1957)
  • The Sweeping Wind (1962)

Articole influente
  • "How We Can Help Feed Europe, in Reader's Digest, Sept. 1945 (p. 50-52). About the Meals for Millions Foundation and their Multi-Purpose Food.
Vânătorii de microbi

Cartea Vânătorii de microbi conține capitole dedicate următoarelor personalități ale medicinei:

  1. ^ a b „Paul de Kruif”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Paul De Kruif, Internet Broadway Database, accesat în  
  3. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Jan Peter Verhave, “Paul de Kruif: A Michigan Leader in Public Health,” Michigan Historical Review, 39 (Spring 2013), 41–69.
  5. ^ Ulrich, Mabel S. (). „Review: Health Is Wealth by Paul de Kruif”. The Saturday Review: 7. 
  • Summers, William C. "Microbe Hunters revisited", Internatl Microbiol (1998) 1: 65-68. online Arhivat în , la Wayback Machine.
  • Verhave, Jan Peter, “Paul de Kruif: A Michigan Leader in Public Health,” Michigan Historical Review, 39 (Spring 2013), 41–69.
Lectură suplimentară