Sari la conținut

John Constable

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Constable
Date personale
Născut[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
East Bergholt⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Marii Britanii[7][8] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[9][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[10][11] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt John-at-Hampstead[*][[St John-at-Hampstead (Grade I listed church in London, United Kingdom)|​]][12] Modificați la Wikidata
PărințiGolding Constable[*][[Golding Constable (Peerage person ID=716355)|​]][13][14]
Ann Watts[*][[Ann Watts (Peerage person ID=716356)|​]][13][14] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Bicknell[*][[Maria Bicknell (wife of the artist John Constable)|​]] (–)[14][8] Modificați la Wikidata
CopiiCharles Golding Constable[*][[Charles Golding Constable (British seaman and artist)|​]][13]
Lionel Bicknell Constable[*][[Lionel Bicknell Constable (British painter, son of John Constable)|​]]
Isabel Constable[*][[Isabel Constable (British painter, 1822-1888)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Marii Britanii
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[15]
 Regatul Unit[16] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
landscape painter[*][[landscape painter (artist who creates landscape paintings)|​]]
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]]
artist vizual[*]
artist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLondra[17]
Dedham[*][[Dedham (village and civil parish in Essex, England, UK)|​]][17]
Hampton[*][[Hampton (suburban area in the London Borough of Richmond upon Thames in England)|​]][17]
mamaliga[*][17] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3][18] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiRoyal Academy of Arts[*], figure drawing[*][[figure drawing (drawing of the unclothed human form)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticărealism, romantism[1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteSalisbury Cathedral from the Meadows[*][[Salisbury Cathedral from the Meadows (pictură de John Constable)|​]], Salisbury Cathedral from the Bishop's Grounds[*][[Salisbury Cathedral from the Bishop's Grounds (pictură de John Constable)|​]], Dedham Lock and Mill[*][[Dedham Lock and Mill (pictură de John Constable)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiRoyal Academician[*][[Royal Academician (award and rank of the Royal Academy of Arts)|​]]  Modificați la Wikidata

John Constable (n. , East Bergholt⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Marii Britanii – d. , Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un remarcabil pictor peisagist englez de factură romantică. Opera sa se caracterizează printr-o permanentă tensiune între observarea minuțioasă a naturii și neglijarea desenului în favoarea culorii. Cunoscut și apreciat în Franța prin expunerile la Salonul din Paris, a exercitat o influență evidentă asupra pictorilor peisagiști francezi, în special asupra artiștilor grupați în Școala de la Barbizon și - mai târziu - asupra impresioniștilor.

Viața și Opera

[modificare | modificare sursă]

John Constable se naște la 11 iunie 1776, fiu al morarului Golding Constable, în reședința familiei de la marginea localității East Bergholt din comitatul Suffolk. La vârsta de șapte ani este înscris ca extern la școala din East Bergholt unde își continuă studiile până la vârsta de șaptesprezece ani. Când abandonează școala, John Constable se ocupă deja de câțiva ani de pictură. Prin mijlocirea mamei sale, Constable face cunoștință cu sir George Beaumont, pictor amator și colecționar de artă. Beaumont îl încurajează să picteze și îl sfătuiește să execute copii după lucrările marilor maeștri.

Valea din Dedham (Dedham Vale), 1802 - Victoria and Albert Museum, Londra

La doi ani de la întâlnirea cu Beaumont, Constable vizitează pentru prima dată Londra. Aici îl cunoaște pe gravorul John Thomas Smith (poreclit Antiquity Smith, pentru că îi plăceau scenele antice), care tocmai pregătea o carte despre peisaje rurale și care îl roagă pe tânărul pictor să realizeze câteva ilustrații pentru lucrarea sa. Întors la East Bergholt, Constable se hotărăște să se dedice serios studiului artelor.

La 3 februarie 1799, Constable își începe viața londoneză. Este admis ca practicant la Royal Academy, școala oficială de pictură. În 1802, cumpără un atelier la East Bergholt, unde revine tot mai des pentru a picta în aer liber. Constable călătorește mult pentru a studia natura. Coboară cu o corabie pe Tamisa și pictează nave plutind pe apa fluviului, în 1806 cutreieră lacurile din nord-estul Angliei, unde realizează peisaje noi ce lasă urme în dezvoltarea lui ulterioară. O mare influență asupra lui o exercită Thomas Girtin, care a promovat acuarela și a creat din ea o tehnică de sine stătătoare.

În 1802 expune pentru prima oară la Salonul Academiei Regale (Royal Academy). Începând cu această dată, pictorul expune anual, dar criticii nu-i acordă o atenție deosebită. Din această perioadă datează o serie de tablouri cu peisaje din valea Dedham (Dedham Vale). Deși nu a ajuns încă la maturitate, tabloul reprodus aici, aflat în prezent la Muzeul "Albert and Victoria" din Londra, prin stilul și modul în care abordează motivul, trădează deja o personalitate marcantă. Compoziția tabloului este temeinic gândită, privirea spectatorului este îndreptată spre valea râului Stour, iar în centrul imaginii - pe planul al doilea - apare orășelul Dedham. Desprinși din fundalul deschis, copacii dau profunzime tabloului.

Timp de câteva săptămâni din vara anului 1809, Constable pictează portrete comandate. Apoi se întoarce la East Bergholt, unde o întâlnește pe Maria Bicknell. O dragoste puternică se înfiripă între cei doi tineri, dar familia Mariei (tatăl este consilier al amiralității) este împotriva acestei legături. Șapte ani așteaptă Constable pentru a o putea lua de soție pe Maria Bicknell. În 1816, fără încuviințarea părinților ei, se căsătoresc în taină, iar bunicul fetei, în testamentul făcut, lasă totul nepoatei sale. Tânăra pereche se stabilește la Londra și, curând, la 4 decembrie 1817 se naște primul lor copil, John Charles.

Catedrala din Salisbury, vedere dinspre grădina reşedinţei episcopale, 1823 - Victoria and Albert Museum, Londra

În Anglia, pictura de peisaj nu are prea mulți adepți, de aceea Constable găsește greu cumpărători pentru tablourile sale. În 1819, în fine, devine membru asociat al Academiei Regale, ceea ce constituie începutul recunoașterii sale oficiale și totodată o șansă pentru ca amatorii de artă să înceapă a-i cumpăra tablourile. Dar celebritatea o obține în Franța. În 1824, Constable trimite câteva lucrări la Salonul din Paris. Pentru tabloul intitulat "Car de transportat fânul" (Haywain) este distins - împreună cu Eugène Delacroix - cu medalia de aur, critica franceză și pictorii parizieni primindu-l cu unanimă apreciere. Constable primește numeroase comenzi din Franța. Cu toate acestea, publicul englez manifestă încă reținere față de creația lui Constable. În 1828, Maria, soția lui, bolnavă de tuberculoză încetează din viață.

Perseverența în muncă îi aduce , în sfârșit, roadele așteptate - în 1829, devine membru titular al Academiei Regale.

Constable a călătorit de mai multe ori la Salisbury. Pictorul nu este atras în mod deosebit de motivele arhitecturale, face totuși numeroase schițe catedralei din localitate, înconjurată de peisaje rurale. Această construcție gotică revine deseori ca temă pentru tablourile sale. Catedrala e prezentă dominând peisajul din jur, unghiul de vedere al pictorului se schimbă însă la diversele tablouri realizate. În Catedrala din Salisbury, vedere dinspre grădina reședinței episcopale (1823), atenția este concentrată asupra catedralei, pe care o înfățișează fidel și în cele mai mici detalii. Planul apropiat, cu arbori dispuși în forma unui arc, încadrează perfect clădirea aflată în centru. Compoziția acestui tablou a exercitat o puternică influență asupra pictorului francez Théodore Rousseau din Școala de la Barbizon în realizarea tabloului său Luminiș în pădurea Fontainebleau, amurg.

În 1829, expune la Salon tabloul intitulat Cetatea Hadleigh, lucrare ce exprimă tristețea resimțită de artist la moartea soției sale. Pentru a pătrunde în cercurile largi ale publicului. Constable decide să-și editeze gravurile într-un volum, întreprindere în care este ajutat de un tânăr pictor, fiindcă mâna dreaptă era chinuită de durei reumatice. Din același motiv, pictează acuarele, mai puțin obositoare. Măestria lui Constable în această tehnică este demonstrată, printre altele, de tabloul Muntele din Old Sarum, realizat în 1833.

Vârsta și boala încep să fie o povară tot mai grea. La 31 martie 1837 încetează din viață în urma unei crize cardiace. După moarte, tablourile sale sunt vândute la licitație, cu prețuri modeste. Constable a fost un artist perseverent, dar valoarea lui a fost recunoscută mult mai târziu.

  1. ^ https://www.nga.gov/features/slideshows/constable-and-turner-british-landscapes-of-the-early-1800s.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b John Constable, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  3. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  5. ^ a b John Constable (3), Discogs, accesat în  
  6. ^ John Constable, Gran Enciclopèdia Catalana 
  7. ^ Autoritatea BnF 
  8. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography 
  9. ^ John Constable, Opća i nacionalna enciklopedija 
  10. ^ Констебл Джон, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  11. ^ „John Constable”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  12. ^ Find a Grave, accesat în  
  13. ^ a b c The Peerage 
  14. ^ a b c Kindred Britain 
  15. ^ KulturNav, , accesat în  
  16. ^ https://www.workwithdata.com/person/john-constable-1776, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ a b c d RKDartists 
  18. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  • Ronald Parkinson: John Constable:The Man and His Art. V & A, London 1998
  • Ian Fleming-Williams: Constable and his Drawings. Philip Wilson Publ., London 1990
  • William Vaughan: John Constable. Tate, London 2002
  • Anthony Bailey: John Constable: A Kingdom of His Own. Vintage, London 2007

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de John Constable