Sari la conținut

Jacques Stella

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jacques Stella
Date personale
Născut1596[3][4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Lyon, Regatul Franței[2] Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[8][2][9] Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței[2] Modificați la Wikidata
PărințiFrançois Stella[*][[François Stella (French Baroque painter (1563-1605))|​]][2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrançois Stella the Younger[*][[François Stella the Younger (French baroque painter (1603-1647))|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiecolecționar de artă[*]
pictor
artist grafic[*]
aquafortist[*]
designer
artist vizual[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiFlorența ()[2]
Roma ()[2]
Lyon ()[2]
Paris ()[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[10] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură barocă[*][1]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruClaudine Bouzonnet-Stella[*][[Claudine Bouzonnet-Stella (French engraver (1636–1697))|​]][2], Antoine Bouzonnet-Stella[*][[Antoine Bouzonnet-Stella (pictor francez)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăclasicism  Modificați la Wikidata
Opere importanteQ17582564[*], Q17582565[*]  Modificați la Wikidata
Influențat deNicolas Poussin  Modificați la Wikidata

Jacques Stella (n. 1596, Lyon, Regatul Franței – d. , Paris, Regatul Franței) a fost un pictor francez, un important exponent al stilului neoclasic al aticismului parizian.

Vulcan forjând săgețile Iubirii

Stella s-a născut la Lyon. Tatăl său a fost François Stella⁠(d), un pictor și comerciant de origine flamandă, dar a murit prea devreme pentru a-l pregăti pe Jacques în pictură.[11] Frații lui Jacques au fost François cel Tânăr și Madeleine (un sculptor și mamă de artiști).[11] A fost unchiul lui Antoinette⁠(d), Claudine⁠(d), Françoise (o artistă pastel) și Antoine Stella⁠(d).[11] Jacques Stella s-a format la Lyon înainte de a petrece perioada 1616-1621 la curtea lui Cosimo al II-lea de Medici din Florența, lucrând alături de Jacques Callot⁠(d) - arta florentină are o influență puternică asupra întregii opere a Stelei. La moartea lui Cosimo, în 1621, Stella s-a mutat la Roma, unde a petrecut următorii 10 ani și și-a câștigat reputația datorită picturilor, micilor gravuri și lucrărilor pictate pe pietre (onix, lapis-lazuli sau pur și simplu ardezie). Lucrând în special pentru papa Urban al VIII-lea, Stella a fost influențat la Roma de clasicism și mai precis de arta lui Nicolas Poussin, cu care a devenit un prieten intim.

Răpirea sabinelor, Muzeul de Artă al Universității Princeton

Întorcându-se la Lyon în 1634, înainte de a se muta la Paris un an mai târziu, Stella a fost prezentat lui Ludovic al XIII-lea de către cardinalul Richelieu. Regele l-a făcut peintre du roi (adică a trăit de atunci în Luvru) și i-a acordat o pensie de 1000 de livre. A revenit de multe ori la tema copilăriei lui Hristos – există cinci versiuni diferite ale lui despre „Isus descoperit de părinții săi în templu”. A preluat multe comenzi și a decorat, de asemenea, capela Saint-Louis de la castelul Saint-Germain-en-Laye și corul bisericii Saint-François-Xavier (1641–42) alături de Poussin și Simon Vouet⁠(d). Din 1644 a luat parte la decorarea Palais-Cardinal. Spre sfârșitul vieții s-a dedicat din ce în ce mai mult desenului. Pe lângă pictura și desenul, a fost un colecționar important de artă de-a lungul vieții, construind o colecție de picturi de Poussin și Raphael și desene de Michelangelo și Leonardo da Vinci. A murit la Paris.

Masacrul inocenților, Musée des Beaux-Arts din Rouen

Îndrăzneață și variată, opera sa s-a mutat ușor între realismul observației directe, spiritul antic și o inspirație religioasă superioară. După moartea sa, picturile și gravurile sale au fost adesea vândute ca fiind operele lui Poussin. Lucrările sale au fost adesea gravate, ceea ce a permis ca arta sa să ajungă la un public larg, mai ales după moartea sa, sub imboldul nepoatei și moștenitoarei sale, artista Claudine Bouzonnet-Stella (decedată în 1697). O retrospectivă a operei sale a avut loc la Musée des Beaux-Arts de Lyon în perioada 17 noiembrie 2006 - 19 februarie 2007, înainte de a fi itinerată la Musée des Augustins din Toulouse în perioada 17 martie - 18 iunie 2007.

  • Sylvain Laveissière & Gilles Chomer, Jacques Stella (1596–1657), exhibition catalogue, Lyon, musée des Beaux-Arts, Toulouse, musée des Augustins, 2006–2007, with contributions by: Mickaël Szanto, Isabelle Dubois, Fabienne Albert-Bertin, Anne-Laure Collomb, Laurent Laz and Isabelle de Conihout, 2007, Somogy, ISBN: 978-2-7572-0050-6.
  • Jacques Stella, Dossier de l'art n° 136
  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b c d e f g h i j ECARTICO, accesat în  
  3. ^ Jacques Stella, British Museum person-institution thesaurus[*][[British Museum person-institution thesaurus (176461 persons & institutions, not yet coreferenced)|​]] 
  4. ^ Jacques Stella, Minneapolis Institute of Art, accesat în  
  5. ^ Jacques Stella, National Gallery of Canada, accesat în  
  6. ^ Jacques de Stella, National Library of Portugal 
  7. ^ Jacques Stella, Athenaeum, accesat în  
  8. ^ RKDartists, accesat în  
  9. ^ Jacques Stella, Stella, Jacques[*][[Stella, Jacques (encyclopedia article)|​]] 
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ a b c Jacques Stella in the RKD

Legături externe

[modificare | modificare sursă]