Sari la conținut

Epoca electroslabă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În cosmologia fizică, epoca electroslabă a fost perioada din evoluția universului timpuriu, când temperatura universului a scăzut suficient încât interacțiunea tare s-a separat de interacțiunea electroslabă, dar a fost suficient de mare pentru ca electromagnetismul și interacțiunea slabă să rămână contopite într-o singură interacțiune electroslabă la temperaturi de peste 159,5±1,5 GeV[1] (daca presupunem modelul standard al fizicii particulelor).

Unii cosmologi situează acest eveniment la începutul epocii inflaționiste, la aproximativ 10−36 secunde după Big Bang.[2][3][4] Alții îl plasează la aproximativ 10−32 seconde după Big Bang când energia potențială a câmpului inflaton care a condus la inflația universului în epoca inflaționistă a fost eliberată, umplând universul cu o plasmă densă, fierbinte de quark-gluon.[5] Interacțiunile particulelor din această fază au fost suficient de energice pentru a crea un număr mare de particule exotice, bosonii W și Z și bosoni Higgs. Pe măsură ce universul s-a extins și s-a răcit, interacțiunile au devenit mai puțin energice și când universul avea aproximativ 10−12 secunde, bosonii W și Z au încetat să mai fie creați la rate observabile. Bosonii W și Z rămași s-au descompus rapid, iar interacțiunea slabă a devenit o forță cu rază scurtă de acțiune în următoarea epocă, epoca quark.

Fizica epocii electroslabe este mai puțin speculativă și mult mai bine înțeleasă decât fizica perioadelor anterioare ale universului timpuriu.

  • Allday, Jonathan (). Quarks, Leptons and the Big Bang (ed. Second). ISBN 978-0-7503-0806-9. 
  • Physics 175: Stars and Galazies - The Big Bang, Matter and Energy[nefuncțională]; Ithaca College, New York
  1. ^ D'Onofrio, Michela and Rummukainen, Kari (). „Standard model cross-over on the lattice”. Phys. Rev. D93 (2): 025003. doi:10.1103/PhysRevD.93.025003. 
  2. ^ Ryden B: "Introduction to Cosmology", pg. 196 Addison-Wesley 2003
  3. ^ Allday, Jonathan (). Quarks, Leptons and the Big Bang. Taylor & Francis. p. 334. ISBN 978-0-7503-0806-9. 
  4. ^ Our Universe Part 6: Electroweak Epoch, Scientific Explorer
  5. ^ Lecture 13: History of the Very Early Universe Arhivat în , la Wayback Machine., Dr. Balša Terzić, Northern Illinois Center for Accelerator and Detector Development