Discuție Wikipedia:Spam
Adăugare subiectPropuneri
[modificare sursă]Îl felicit pe Ark pentru traducere. Din păcate, multe mecanisme disponibile pe en:wp încă nu sunt disponibile și pe ro:wp, așa că am propus o adaptare la situația de acum. Evident, pe măsură ce apar instrumente noi, textul poate fi adaptat. Diferențele dintre versiuni se pot vedea din istoricul acestei pagini (prin afișarea versiunii de la o anumită dată), așa că am considerat că nu este cazul să fac propuneri separate. --Turbojet 12 iulie 2008 15:23 (EEST)
Prioritar de corectat
[modificare sursă]Secțiunea aceasta am tradus-o destul de deficitar Wikipedia:Spam#Spam de legături externe cu boții. "face spam în bloguri sau guestbook", "Sysopii sunt autorizați ..." — sunt expresii probabil nu foarte reușite.
De asemenea, aș dori să traduc ultimele 2 secțiuni importante (zic eu) din articolul englez dar am nevoie de ajutor, nu știu care sunt corespondentele în limba română pentru {{Cleanup-spam}} {{advert}} {{subst:NoMoreLinks}} {{subst:uw-spam1}} {{subst:uw-spam2}} {{subst:uw-spam3}} {{subst:welcomespam}} {{subst:uw-spam4}} {{subst:uw-spam4im}} {{subst:uw-sblock}} {{subst:spam-warn}} {{subst:db-spam}} ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ark25 (discuție • contribuții).
- Am să încerc să îmbunătățesc secțiunea respectivă când apuc. De obicei formatele au nume foarte apropiate cu cele de la en.wp: dacă nu sunt traduse, sunt identice. Dacă nu găsești niciun format asemănător, atunci probabil nu există și trebuie creat. —SCriBu msg 18 iulie 2008 23:35 (EEST)
Legături externe semnalate în pagini de discuție
[modificare sursă]- Preambul: en:WP:SPAM spune: Spam is the inappropriate addition of links or information to Wikipedia with the purpose of promoting an outside organization, individual or idea
S-a afirmat uneori că legăturile externe adăugate de mine în paginile de discuție ale articolelor (exemple: Discuție:Carte, Discuție:Romeo Stavarache) ar fi SPAM. Aceste legături nu sunt SPAM, pentru că nu reprezintă și nu promovează interesele vreunei persoane, companii, organizații sau ziar. Dacă legăturile mele citează de cele mai multe ori din ziarele de largă circulație și s-ar putea presupune astfel că ele ar reprezenta interesele acelor ziare, atunci același lucru s-ar putea spune despre referințele din articole, care, atunci când citează din ziare, citează cel mai mult din cele mai mari ziare românești. Deci e vorba de un fapt natural: referințele vor cita mai mult din ziarele mari decât din ziarele mici.
S-a mai afirmat faptul că acțiunile mele deschid o poartă către viitori potențiali editori Wikipedia care vor face SPAM. Răspunsul meu: cei care vor adăuga legături externe trebuiesc judecați individual, fiecare în parte, după natura acțiunilor lor și după intențiile pe care le au. Eventual niște pagini de resurse pot fi semi-protejate, pentru a nu fi la dispoziția oricui, astfel că se reduce foarte mult riscul de a fi folosite de spammeri.
S-a mai afirmat că referințele adăugate de mine sunt de o calitate slabă. Dacă respectivele referințe promovează interesele cuiva, atunci se poate spune că eu fac spam. Însă simplul fapt că ele sunt de o calitate slabă nu le face spam. Ca să se înțeleagă mai bine, vin cu următorul exemplu:
- Un articol poate conține multe referințe (care sunt legături externe) de slabă calitate. Acele referințe nu sunt spam, ci doar niște referințe slabe.
Același lucru se aplică și pentru referințele slabe adăugate în paginile de discuție. Se poate vorbi eventual de un abuz, atunci când sunt multe referințe dubioase. Aici mă refer la știrile elucubrante preluate de pe bloguri. Sursele primare și de slabă calitate de cele mai multe ori conțin informații găsite și în surse de calitate mai bună, așa că aceste surse nu sunt dubioase. Prin acțiunile mele, eu semnalez informații. Calitatea legăturilor externe este prea puțin relevantă. Cei care vor să valorifice informațiile vor putea căuta referințe mai bune. Importantă este calitatea informațiilor semnalate de mine, nu calitatea legăturilor care conțin acele informații. — Ark25 (discuție) 12 iulie 2014 04:58 (EEST)
Diverse tertipuri folosite pentru a face reclamă
[modificare sursă]În articolul Deutsche Welle#Legături externe, cineva a adăugat linkul
- http://www.turismoassociati.it/DeutscheWelle.html Deutsche Welle radio CURS DE LIMBA GERMANĂ]
care înglobează de fapt informațiile de pe saitul original
- http://www.dw.de/learn-german/german-courses/s-2547 Deutsche Welle radio CURS DE LIMBA GERMANĂ]
Iată deci o metodă de a prezenta o informație utilă, făcând redirect spre saitul care se dorește a fi promovat. — Ark25 (discuție) 24 august 2014 20:27 (EEST)