Sari la conținut

Coregonus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Coregonus
Coregonus clupeaformis
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Nanoîncrengătură: Pisces
Supraclasă: Osteichthyes
Clasă: Actinopterygii
Subclasă: Neopterygii
Infraclasă: Teleostei
Supraordin: Protacanthopterygii
Ordin: Salmoniformes
Familie: Salmonidae
Subfamilie: Coregoninae
Gen: Coregonus
Linnaeus, 1758
Species

Peste 70 de specii, vezi text

Coregonus este un gen de pești cu numeroase specii din apele reci ale Europei nordice, Siberiei, Americii de Nord și în Alpi, din familia salmonide (Salmonidae). Unele specii sunt migratoare anadrome, altele dulcicole (mai ales lacustre).

Au corp fusiform în secțiune oval, comprimat lateral. Solzii cicloizi relativ mari, cel mult 111 în linia laterală. Au o înotătoare adipoasă. Flancurile corpului sunt unicolore, argintii, fără pete negre.

Dinți rudimentari sau absenți. Fălcile fără dinți sau cu dinți mărunți pe oasele intermaxilare și pe limbă. Gura este mică, terminală sau inferioară. Falca inferioară inserată la nivelul marginii posterioare a ochilor sau puțin înainte. Schelet cranian cu oasele parietalele care se ating pe linia mediană a capului. Oasele postorbitarie în contact cu preopercularul. Mezetmoidul prezent. Bazisfenoidul prezent sau absent. Osul suplimentar în falca inferioară absent.

Intestinul prevăzut cu numeroase apendice pilorice (în jur de 100). Branhiospinii în general mulți, ascuțiți și lungi.

Specii din România și Republica Moldova

[modificare | modificare sursă]

În România și Republica Moldova au fost introduse 3 specii de coregon:

  • Coregonus maraenoides (Linnaeus, 1758) (Coregonus lavaretus maraenoides Poljakow 1874) = Coregonul, Coregon de Ciudsk, Coregonul mare - În România a fost introdus în 1957 în heleșteiele de la Nucet, Tarcău, în Lacul Roșu și câteva iazuri din nordul Moldovei. În Republica Moldova a fost introdus în 1952.
  • Coregonus albula (Linnaeus, 1758) (Coregonus albula ladogensis Berg, 1948, Coregonus albula ladogae Pravdin, Golubev & Belyaeva, 1938) = Coregonul mic, Coregonul alb, Coregon de Ladoga - În România a fost introdus în 1956 în heleșteiele de la Nucet, Tarcău, în Lacul Roșu și câteva iazuri din nordul Moldovei. În Republica Moldova a fost introdus în 1951.
  • Coregonus peled (Gmelin, 1789) = Coregon de lac - Introdus în 1980 în România de către D. Matei în cadrul Stațiunii de Cercetare și Producție Piscicolă Podu Iloaiei. În Republica Moldova a fost introdus în 1952.

Genul cuprinde aproximativ șaptezeci de specii, 56 în apele europene. Speciile formează un număr mare de rase geografice. Sistematica genului e destul de dificilă; speciile și îndeosebi subspeciile și rasele geografice se pot deosebi doar în urma unor studii aprofundate; în sistematică joacă un mare rol numărul spinilor branhiali și diversele caractere plastice.

  • Petru Bănărescu. Fauna Republicii Populare Române. Vol. XIII : Pisces - Osteichtyes (Pești ganoizi și osoși). București. Editura Academiei Republicii Populare România, 1964.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Coregonus
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Coregonus