Sari la conținut

Alexandru Caraman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Caraman
Date personale
Nume la naștereAleksandr Akimovici Karaman Modificați la Wikidata
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
Cioburciu, raionul Slobozia, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Moldovenească Nistreană
 Republica Populară Donețk
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
diplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materAcademia de Științe Sociale de pe lângă C.C. al P.C.U.S.
Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Chișinău  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice, Rodina (partid politic)  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Republicii (Transnistria)
Ordinul „Gloria muncii” (Transnistria)
Medalia „Pentru serviciu ireproșabil” (Transnistria)  Modificați la Wikidata

Alexandru Akimovici Caraman (în rusă Александр Акимович Караман) (n. 26 iulie 1956, satul Cioburciu, raionul Slobozia, RSS Moldovenească) este un om politic din Transnistria, care a îndeplinit funcția de vicepreședinte al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene (1991-2001).

Alexandru Caraman s-a născut la data de 26 iulie 1956, în satul Cioburciu din raionul Slobozia aflat în Transnistria (RSS Moldovenească), în familia unor profesori de naționalitate moldovenească. După absolvirea școlii secundare, a intrat ca student la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 1978, specializându-se în chirurgie și neuropatologie.

După absolvirea facultății, a fost angajat în anul 1978 ca medic intern la Clinica nr. 4 din Chișinău. Între anii 1980-1982 a îndeplinit funcția de ca instructor de partid în orașul Tiraspol. Începând din anul 1982 a lucrat ca activist comunist de partid în raionul Slobozia, fiind delegat la cel de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist din RSS Moldovenească. El s-a declarat împotriva acceptării de către Partidul Comunist a libertății presei și a criticat toleranța pe care partidul a arătat-o față de publicațiile anticomuniste [1].

Caraman a participat la proclamarea unilaterală a independenței Republicii Moldovenești Nistrene la data de 2 septembrie 1990, fiind ales în funcția de vicepreședinte al Sovietului Suprem Interimar și de președinte al Sovietului Naționalităților [2].

Alexandru Caraman a candidat pentru postul de vicepreședinte al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene în tandem cu președintele Igor Smirnov la alegerile prezidențiale din 1 decembrie 1991 și 23 decembrie 1996, fiind ales ca vicepreședinte al republicii separatiste. La alegerile din 9 decembrie 2001, Igor Smirnov nu l-a mai desemnat pe Caraman drept candidat pentru funcția de vicepreședinte, preferându-l pe Serghei Leontiev.

El a absolvit cursurile Academiei pentru Servicii de Stat de pe lângă președinția Federației Ruse, obținând titlul de candidat în științe (master), cu lucrarea de dizertație intitulată „Crearea și dezvoltarea unor formațiuni statale pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice“, în care a abordat trei studii de caz: Transnistria, Abhazia și Nagorno-Karabah [3].

Printr-un decret din 22 martie 2002 al președintelui Smirnov, Alexandru Caraman a fost numit în funcția nou-creată de ambasador plenipotențiar al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene în Federația Rusă și în Republica Belarus [4], cu rang de ministru.

În cepând din anul 2005, Alexandru Caraman este consilier al deputatului Grigore Mărăcuță.

Opinii politice

[modificare | modificare sursă]
„Noi ne vedem într-o uniune cu Ucraina, Rusia și Belarus. (...) Noi nu corespundem cu planurile NATO, noi suntem orientați politic către Rusia. (...) Noi nu excludem ca într-un viitor noi să reducem câte ceva din suveranitatea noastră și Moldova să se dezică de acele declarații unilaterale că Republica Moldovenească Nistreană este un județ al Republicii Moldova cu un nivel de autonomie culturală. O federalizare nu se poate concepe decât între doi subiecți egali - Republica Moldova și Transnistria. Și dacă, vreodată, Basarabia se va decide să revină la România, noi să putem să ne despărțim fără lacrimi și fiecare să meargă pe drumul propriu [3].”
—Alexandru Caraman
  1. ^ Interviu cu Alexander Caraman în "Moldova" nr. 12/1990
  2. ^ History of creation and development of the Parliament of the Pridnestrovian Moldavian Republic (PMR).
  3. ^ a b „Atac, 26 mai 2007 - Alexandru Caraman: „În Transnistria, cea mai eficientă armă de nimicire în masă sunt coniacurile". Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Olvia-Press, 22 martie 2002 - "О полномочном представителе Президента Приднестровской Молдавской Республики В Российской Федерации и Республике Беларусь". Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]