Éva Bednay
Éva Bednay | |
Date personale | |
---|---|
Născută | [1][2] Budapesta, Regatul Ungariei[3] |
Decedată | (90 de ani)[4] Bonn, Germania |
Căsătorită cu | Bednay Dezső[*] |
Cetățenie | Ungaria |
Ocupație | pictoriță |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea de Artă Moholy-Nagy[*] |
Modifică date / text |
Éva Bednay (cunoscută și sub numele de Eve B'ay, n. , Budapesta, Regatul Ungariei – d. , Bonn, Germania) a fost o pictoriță maghiară, cunoscută pentru lucrările ei mixte, care au folosit stratificarea vopselei și lacului, încorporând adesea bucăți de metal, plastic și textile. Formată la Budapesta, ea a locuit în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1970 înainte de a se stabili la Bonn, Germania. În 2009, ambasadele Ungariei și Germaniei au găzduit în suburbia Wassenaar, în Palatul De Paauw, o expoziție cu opera ei de-o viață. În anul următor, Institutul Cultural Central European din Budapesta a găzduit prima retrospectivă a lucrărilor sale în țara natală de la începutul anilor 1980. Are lucrări în colecții publice din Germania și Țările de Jos, precum și picturi în colecții private.
Biografie
[modificare | modificare sursă]Bednay s-a născut la 1 mai 1927, la Budapesta, în Regatul Ungariei.[5] În 1946, a absolvit Colegiul de Arte Aplicate din Budapesta, după ce a studiat cu Endre Domanovszky(hu)[traduceți], Kacziány Aladár(hu)[traduceți] și Erzsébet Páris.[6][7] S-a căsătorit cu Dezső Bednay, care a operat un Showroom(d) de mobilă pe Bulevardul István, unde a proiectat mobilier, interioare și piese de artă emailate.[8] La începutul carierei sale, ea și soțul ei au predat artă la Institutul de Stat al Persoanelor cu Handicap, formând tinerii pentru a dobândi abilități comerciale în artă.[8]
În anii 1950, în timp ce soțul ei s-a îndreptat mai mult spre arta plastică,[8] stilul lui Bednay s-a schimbat de la Art Nouveau la mijloace de expresie mai moderne, îmbrățișând un stil abstract, influențat de lucrările lui Marc Chagall, Henri Matisse, Amedeo Modigliani și Picasso, deși nu a încorporat tendințele occidentale către expresionism sau arta pop. „[Pentru a întări relația dintre artist și public”,[9] lucrarea ei a ignorat tendințele diferitelor mișcări artistice, urmând calea filosofică a construcționismului estetic strict, păstrând atemporalitatea artei și conformându-se cu principiile sale canonice.[9][10]
La fel ca și alți artiști ai epocii ei, Bednay a fost obligată să se alăture Fundației de Arte Frumoase, care, după judecarea lucrărilor, le cumpăra la prețuri minime și le comercializa în străinătate. Acest lucru a limitat autonomia artiștilor asupra propriilor producții și i-a îndepărtat de semenii lor și de cetățenii din Ungaria. În ciuda restricțiilor,[11] Bednay a organizat o expoziție personală în 1968 la Budapesta.[7] Până la începutul anilor 1970, ea și soțul ei au luat decizia de a părăsi Ungaria în căutarea libertății artistice și s-au mutat la New York în 1972.[6][12] În 1973, Bednay a găzduit o expoziție personală în Manhattan, la Galeriile Zalaváry și a participat la expoziții de grup în Cleveland și New York City.[7][12] În 1974, cuplul s-a mutat la Bonn, Germania, dar ea a continuat să participe la expoziții de artă în Statele Unite, inclusiv la Artists International din New York în 1974 și 1977.[6] Pe lângă expozițiile organizate la Bonn în 1978, 1983 și 1987, Bednay a avut expoziții individuale la Köln (1980), Zurich (1984), Bergheim (1992) și Münster (1998), precum și alte participări la expoziții de grup în diferite locuri.[6][7]
Stil
[modificare | modificare sursă]Pe măsură ce artele vizuale au crescut în importanță în anii 1950, Bednay a început să experimenteze cu noi materiale și tehnici. În anii 1960, ea a dezvoltat un stil de colaj rustic, folosind straturi de vopsea și lac pe care a lipit bucăți de metal, plastic și material textil. După mutarea ei în Germania, Bednay a încorporat mai multe textile, folosind culorile și modelele țesăturilor în lucrările ei. Ea a explorat multe tipuri diferite de tehnici și a combinat adesea diverse medii, inclusiv grafică, vopsea în ulei, pasteluri în ulei și textile pentru a-și crea lucrările.[9] În anii 1980, ea a început să creeze portrete și peisaje imaginare cu mătase și pasteluri cu ulei.[7]
În 1981, Bednay a participat la o expoziție Tisztelet a szülőföldnek (Respectul pentru patrie) la Műcsarnok (Galeria de Artă) din Budapesta, care a prezentat lucrări de artă ale diasporei maghiare.[9][12] Lucrările sale nu au mai fost expuse în Ungaria timp de decenii, deși presa a reflectat adesea evenimentele ei în străinătate.[9] În 2009, o expoziție de o lună[9] a operei ei de-o viață a fost găzduită în suburbia Wassenaar, la Palatul De Paauw, de către ambasadele Ungariei și Germaniei. Expoziția a fost parte a sărbătorilor pentru cea de-a 20-a aniversare a reunificării Europei și a arătat rolul important pe care l-a jucat arta în realizarea unei punți între diviziunile politice ale timpului ei.[13] Un alt spectacol, Budapesta – New York – Bonn – Budapesta a fost găzduit în 2010 la Budapesta la Institutul Cultural Central European.[14] Heijo Klein, istoric de artă, care conduce Studioul de Arte Vizuale de la Institutul de Istoria Artei de la Universitatea din Bonn, a publicat o monografie pentru expoziția despre Bednay în limba engleză, germană și maghiară, evaluând impactul volumului ei de lucrări artistice.[9][14]
Deces și moștenire
[modificare | modificare sursă]Éva Bednay a murit la 21 iunie 2017 la Bonn, în Germania.[9][6] Lucrările lui Bednay se află în colecții publice la Muzeul de Stat din Bergheim, Muzeul de Stat din Siegburg(de)[traduceți], Universitatea din Bonn, Universitatea din Münster și Ambasada Ungariei la Haga, printre altele, precum și în colecții private.[6]
Referințe
[modificare | modificare sursă]Citate
[modificare | modificare sursă]- ^ Eva Bednay, RKDartists, accesat în
- ^ Éva Bednay, Allgemeines Künstlerlexikon Online
- ^ ]][[Categorie:Articole cu legături către elemente fără etichetă în limba română, accesat în
- ^ Gondolatok Bednay Éva emlékére (în maghiară)
- ^ Enciklopédia Kiadó 2003.
- ^ a b c d e f East Art Mags 2018.
- ^ a b c d e Blahó 2009.
- ^ a b c East Art Mags 2013.
- ^ a b c d e f g h Gyebnár 2017.
- ^ Detels 1999, pp. 40–42.
- ^ Gyebnár 2009, p. 24.
- ^ a b c Gyebnár 2009, p. 25.
- ^ Lovas 2009.
- ^ a b East Art Mags 2010.
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]
- Blahó, Miklós Brüsszel (). „Összegzés és búcsú” (în Hungarian). Budapest, Hungary: Népszabadság(d). Arhivat din original la . Accesat în .
Summary and farewell
- Detels, Claire Janice (). Smith, Ralph Alexander, ed. Soft Boundaries: Re-visioning the Arts and Aesthetics in American Education. Westport, Connecticut: Bergin & Garvey. ISBN 978-0-89789-666-5.
- Gyebnár, István (februarie 2009). „Bednay Éva – Művészet és történelem: Éva Bednay – Art and history” (PDF). Diplomata Magazin. Budapest, Hungary: Diplomata Magazin K. pp. 24–25. ISSN 1419-1733. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- Gyebnár, István (). „Gondolatok Bednay Éva emlékére” [Reflections on the memory of Éva Bednay]. Kultura.hu (în Hungarian). Budapest, Hungary: Ministry of Human Resources. Arhivat din original la . Accesat în .
- Lovas, István (). „Bednay Éva kiállítása Hollandiában” [Éva Bednay's exhibition in the Netherlands] (în Hungarian). Budapest, Hungary: Magyar Nemzet(d). Arhivat din original la . Accesat în .
- „Bednay Éva” [Eva Bednay]. Artportal.hu (în Hungarian). Budapest, Hungary: East Art Mags. . Arhivat din original la . Accesat în .
- „"Budapest – New York – Bonn – Budapest" – Bednay Éva festőművész életműkiállítása” ["Budapest – New York – Bonn – Budapest" – painter Éva Bednay's exhibition]. Artportal.hu (în Hungarian). Budapest, Hungary: East Art Mags. . Arhivat din original la . Accesat în .
- „Elhunyt Bednay Dezső” [Dezső Bednay passed away]. Artportal.hu (în Hungarian). Budapest, Hungary: East Art Mags. . Arhivat din original la . Accesat în .
- „Lexikon Műveszek: Bednay, Éva” [Artists' Encyclopedia: Éva Bednay]. Artportal.hu (în Hungarian). Budapest, Hungary: Enciklopédia Kiadó. . Arhivat din original la . Accesat în .