Niacină

(Redirecționat de la Vitamina B3)
Niacină
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Niacina (denumită și acid nicotinic, sau după denumirea IUPAC: acid piridin-3-carboxilic) este o vitamină din grupa de vitamine B, fiind una dintre formele vitaminei B3, esențială pentru om.[1] Niacina este introdusă în organism prin dietă, din diverse surse alimentare, precum: carne, pește roșu (ton, somon), nuci, legume și semințe.[1][2]

Poate fi utilizată și ca supliment alimentar pentru tratamentul pelagrei, care este boala specifică cauzată de deficiența de niacină. Semnele și simptomele acesteia includ: leziunile cutanate și bucale, anemia, cefaleea și oboseala.[3] În multe state, niacina se adaugă în făină pentru a reduce riscul instalării pelagrei.[1][4] Denumirea alternativă de vitamină PP provine tocmai de la faptul că este o vitamină „pelagră-preventivă”.

Descoperire

modificare

Niacina este vitală pentru sănătatea organismului pentru o perioadă mai lungă de timp . De asemenea este un bun adjuvant împotriva îmbătrânirii și apariției semnelor de îmbătrânire și ajută procesele genetice ale celulelor din organism. Reglează nivelul zahărului din sânge (glicemie) și luptă împotriva colesterolui, a bolii Alzheimer.

Metabolismul lipidelor

modificare

Hormonii

modificare

Nivelul de colesterol în sânge

modificare

Structura chimică

modificare

Utilizarea în medicină

modificare

Niacina se utilizează la prevenirea/lecuirea:

  • Pelagră;
  • Dermatite;
  • Nivelului înalt al colesterolului;
  • Dureri de cap;
  • Depresii/ boli psihice slabe.

Substanțe bogate în niacină

modificare
  1. ^ a b c „Niacin”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. . Accesat în . 
  2. ^ „Niacin Fact Sheet for Health Professionals”. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. . Accesat în . 
  3. ^ Hegyi J, Schwartz RA, Hegyi V (ianuarie 2004). „Pellagra: dermatitis, dementia, and diarrhea”. International Journal of Dermatology. 43 (1): 1–5. doi:10.1111/j.1365-4632.2004.01959.x. PMID 14693013. 
  4. ^ „Why fortify?”. Food Fortification Initiative. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și

modificare