Hopp til innhold

Webtjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En webtjeneste eller vevtjeneste (engelsk: «web service») er definert av W3C som et program som er utformet for å støtte interopererbar kommunikasjon mellom maskiner i et datanettverk. Webtjenester brukes til å realisere tjenesteorientert arkitektur. Kommunikasjonen foregår over protokollene HyperText Transfer Protocol (HTTP) eller Sikker HTTP (HTTPS).

XML-baserte webtjenester bruker i tillegg protokollen Simple Object Access Protocol (SOAP) til å utveksle XML-baserte meldinger i formater som gjerne er beskrevet i Web Services Description Language (WSDL). De kalles derfor også WSDL-baserte webtjenester. Det finnes en rekke supplerende standarder for XML-webtjenester, bl a for å gjøre dem søkbare og for å gjøre tjenesteutvekslingen privat, sikker, autentisert og transaksjonell. Mange av disse tilleggsstandardene forvaltes av organisasjonen Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

JSON-baserte webtjenester sender i stedet JSON-baserte meldinger direkte over HTTP/HTTPS. Slike webtjenester er gjerne utformet i henhold til RESTful-prinsippene. De kalles derfor også RESTfulle webtjenester. JSON-webtjenester er enklere enn XML-tjenester, og det finnes færre supplerende standarder.

Webtjenester blir ofte brukt av offentlige etater som sykehus, apoteker og mange andre, blant annet for å hente informasjon fra folkeregisteret til for eksempel registrering av en ny pasient. Mens XML-baserte webtjenester tidligere var mest utbredt, tar JSON-baserte tjenester mer og mer.

  • GraphQL, et språk brukt til spørring og manipulering av programmeringsgrensesnitt