Tanit
Tanit var en fønikisk månegudinne,[1] dyrket som en beskytter av Kartago,[2] hvor hennes navn fra 400-tallet f.Kr. og framover var assosiert med dyrkelsen av Baal Hammon, og hun ble gitt tilnavnet pene baal («Baals ansikt») og tittelen rabat, hunkjønnsformen for rab (sjef/høvding).[3]
Tanit ble dyrket i punisk sammenheng i vestlige Middelhavet fra Malta i øst til Gades (Cádiz i sørlige Spania) i vest. I Nord-Afrika, hvor det flere inskripsjoner og materielle levninger, var hun, foruten å være gemalinne for Baal, også en himmelsk krigsgudinne, en jomfrulig modergudinne og gudinne for amming og syke, og noe mindre særskilt også en fruktbarhetsgudinne. Flere betydelige greske gudinner ble identifisert med Tanit ved synkretisk interpretatio graeca, som gjenkjente greske guddommer i utenlandske gudeskikkelser i de fleste av de ikke-hellenistiske kulturene som omga antikkens Hellas.
Hennes helligdom som avdekket ved Sarepta i sørlige Fønikia avslørte en inskripsjon som identifiserte henne for første gang i hennes hjemland og knyttet henne med sikkerhet til den fønikiske gudinnen Astarte (Ishtar).[4] Et annet sted hvor Tanit ble avdekket er på halvøya Cap Bon i Tunis.
Opprinnelsen til Tanit er funnet i panteontempelet ved Ugarit (Syria), særlig i den ugaritiske gudinnen Anat,[5], en forbruker av kjøtt og blod. Det er betydelig bevis, skjønt disse er omdiskuterte, av både arkeologiske spor og innenfor antikke skrifter[6] som peker mot ofring av barn som en del av dyrkelsen av Tanit og Baal Hammon.
Tanit var også en gudinne blant berberne i Nord-Afrika.
Hennes symbol, funnet på mange gamle steinutskjæringer, framstår som en parallelltrapes lukket av en horisontal linje på toppen og overgått av en overgått i midten av en sirkel: de horisontale armene ble ofte avsluttet med enten to korte oppovergående linjer i rette vinkler, eller av kroker. Senere ble parallelltrapes hyppigere erstattet av en likebent triangel. Symbolet er blitt tolket av Hvidberg-Hansen som en kvinne som løfter sine hender.
På egyptisk betyr hennes navn «Neiths land». Neith var en krigsgudinne.
I moderne tider har navnet, da med stavemåten Tanith, blitt brukt som et kvinnenavn, både for virkelige mennesker, og i skjønnlitteratur av okkult innhold.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ 'TNT (= Tanit) i fønikiske og puniske inskripsjoner.
- ^ Hvidberg-Hansen, F.O.: La déesse TNT: une Etude sur la réligion canaanéo-punique (København: Gad) 1982, er standardundersøkelsen. En omfattende kritisk gjennomgang av G. W. Ahlström sto i Journal of Near Eastern Studies 45.4 (Oktober 1986), ss. 311-314.
- ^ Markoe 2000:130
- ^ Pritchard, James B.: Recovering Sarepta, a Phoenician City (Princeton: Princeton University Press) 1978.; se Sarepta. Inskripsjonen leses TNT TTRT og kunne identifisere Tanit som et epitet av Astarte ved Sarepta, for elementet TNT opptrer ikke i teoforisk navn i puniske kontekster (Ahlström 1986 gjennomgåelse, s. 314).
- ^ Hvidberg-Hanson 1982
- ^ Markoe 2000:136
Litteratur
[rediger | rediger kilde]- Markoe, Glenn E. (2000): Phoenicians. University of California Press. ISBN 0-520-22614-3.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Limestone stela with images of the goddess Tanit Arkivert 18. oktober 2015 hos Wayback Machine.