Hopp til innhold

Tag von Potsdam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rikskansler Adolf Hitler bøyer seg for rikspresident Paul von Hindenburg og gir ham hånden i Potsdam 21. mars 1933, under den høytidelige seremonien da den tyske riksdagen gjenåpnet etter riksdagsbrannen 27. februar og etter riksdagsvalget 5. mars. Med denne demonstrative gest ga nasjonalsosialistene et falskt inntrykk av lojalitet til Weimarforfatningen fra 1919 og at Hindenburg fortsatt var den egentlige statsleder i Tyskland.

Tag von Potsdam (på tysk tidligere også kalt Tag der nationalen Erneuerung) den 21. mars 1933 var en seremoni som ble overført direkte på radio over hele Tyskland i forbindelse med åpningen av den nye Riksdagen etter riksdagsvalget og riksdagsbrannen. Under den høytidelige statsakten kunngjorde nazistpartiet NSDAP under ledelse av partileder og rikskansler (tysk regjeringssjef) Adolf Hitler og de tyske konservative en fremtidig politisk handlingsenhet og mulig fusjon.

Hitler og propgandisten Joseph Goebbels valgte Potsdam fordi byen var sentrum i Kongedømmet Preussen til Fredrik den store og Det tyske riket til Otto von Bismarck. Datoen ble valgt fordi riksdagen i Det tyske keiserriket åpnet 21. mars 1871.

Forhistorie og følger

[rediger | rediger kilde]

Den tyske Riksdagsbygningen i Berlin ble ødelagt i riksdagsbrannen 27. februar 1933. Hitlers regjering, som var oppnevnt av president Hindenburg 30. januar, hadde da bare to statsråder fra NSDAP. I det ufrie riksdagsvalget 5. mars 1933 økte nazistpartiet til 43,9 prosents oppslutning og oppnådde flertall i nasjonalforsamlingen gjennom støtten fra Deutschnationale Volkspartei. Nazistene manglet imidlertid totredjedels flertall for å forandre Weimarforfatningen som dannet grunnlaget for Weimarrepublikken, den tyske republikken som ble opprettet etter første verdenskrig og varte fra 1919 til 1933. 23. mars 1933, to dager etter at Riksdagen ble gjenåpnet under høytidligeheten i Garnisonskirken i Potsdam, la Hitler fram et forslag om å overdra lovgivende myndighet fra Riksdagen og presidenten til Hitlers regjering. Nasjonalsosialistenes fullmaktslov (Ermächtigungsgesetz) ble neste skritt mot innføring av diktatur i det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Kroll-operaen ble benyttet som Riksdagens midlertidige lokaler etter brannen.