Hopp til innhold

Stige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En stige

En stige er et loddrett eller skråstilt sett av trinn som er festet til en vegg eller til to langsgående bærere. Den siste typen er vanligvis transportabel, men kan være fastmontert som nødutgang på hus.

De et finnes mange varianter av stiger, for eksempel stive stiger av treverk eller aluminium, og taustiger. «Stive taustiger» finnes på gamle seilskip, og kalles vevlinger. Stive stiger blir ofte laget i sett som ved å skyves oppover kan forlenge høyden. Denne egenskapen er spesielt godt synlig på brannvesenets stigebiler, hvor forlengelsen etterhvert foregår hydraulisk.

I henhold til arbeidstilsynet bør stiger i hovedsak brukes til adkomst, og ikke som arbeidsplattform.[1]

En gardintrapp i aluminum

Gardintrapp

[rediger | rediger kilde]

En gardintrapp eller trappestige er en selvstående flyttbar stige, hengslet i midten så den former en omvendt V, med stag for å holde de to halvdelene i fast vinkel. Gardintrapper har flate trinn og en hengslet bakpart.

Standarder

[rediger | rediger kilde]

Innen bygg og anlegg finnes den europeiske standarden NS-EN 131[2] for stiger som hovedsakelig går på utforming og sikkerhet. Den er delt inn i egne krav for godkjente stiger for amatørbruk og proffbruk (kalt EN 131 «PRO»). I 2017 ble EN 131-standarden oppdatert med nye krav.[3] Proffstiger er ofte bredere enn hobbyutgavene.

Innen sjøliv har et EU-direktiv[trenger referanse] stilt krav om at personer som faller i sjøen skal kunne klare å komme seg opp igjen i båten uten hjelp fra andre personer. Dette direktivet resulterte i ISO-standarden NS-EN ISO 15085 "Beskyttelse mot fall overbord og bergning".[4]

Innen industrimaskiner finnes standarden NS-EN ISO 14122 som stiller krav til permanente stiger for tilgang til maskineri.

Den norske EBA-standarden

[rediger | rediger kilde]

Den norske bransjeforeningen for entreprenører Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) har en egen godkjenningsordning som stiller strengere krav enn EN 131-standarden. En rekke store norske entreprenørselskap (blant annet Skanska, Veidekke, NCC, Peab, BetonmastHæhre, Backe og Kruse Smith[5]) krever at det kun skal brukes stiger godkjent i henhold til denne ordningen for alt arbeid som utføres arbeid på vegne av dem, inkludert innleide selskaper.[6] EBA-standarden skal sikre sikkerhet og komfort for proff bruk av arbeidere.

EBA deler stiger inn i 4 kategorier etter høyden på ståplanet:[7]

  • Nivå 1: Arbeidsbukker opptil 50 cm
  • Nivå 2: Trappestiger opptil 125 cm
  • Nivå 3: Arbeidsplattformer fra 125 til 200 cm
  • Nivå 4: Arbeidsplattformer over 200 cm

Arbeidshøyden (det punktet man skal komme til for å manipulere, for eksempel et takpunkt) regnes som regel som maksimalt 2 meter over ståhøyde (høyden beina står på). Skal man jobbe på 3 meter bør man med andre ord minimum ha en ståflate på 1 meter,[8] men havner da gjerne i en sitasjon hvor man må arbeide med hendene over hodet.

Sikkerhet

[rediger | rediger kilde]
Bambus stige, Kina

Mange stigerelaterte ulykker skjer på grunn av stigen glir på grunn av "glatt underlag, feil vinkel, utslitte stigesko, eller at brukeren tar for store sjanser".[7] Riktig opplæring og gode holdninger kan virke forebyggende.[7] Stigen bør sikres under bruk,[9] hvilket kan innebære å feste den i toppen, sikre mot utglidning i bunn, at stabiliteten sikres, at den er minst 1 meter høyere enn adkomstnivået, og at man fortrinnsvis benytter andre tilkomstmetoder som personløfter (lift) dersom dette er mulig.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Arbeid i høyden». www.arbeidstilsynet.no (på norsk). Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ «OPPDATERT NORM FOR STIGER Grove Knutsen | Profesjonelt arbeidsutstyr». Grove Knutsen | Profesjonelt arbeidsutstyr. Besøkt 15. februar 2022. 
  3. ^ «Endring av produksjonsstandarden EN 131 for stiger». stigesenteret.no. Besøkt 15. februar 2022. 
  4. ^ «ISO-LADDERS_20181005-003.pdf» (PDF). 
  5. ^ «Valg av stiger». www.tools.no (på norsk). Besøkt 15. februar 2022. 
  6. ^ «- Nei, du kan ikke bruke hvilken som helst stige - Byggmesteren». Byggmesteren. 2. september 2019. Besøkt 6. februar 2022. 
  7. ^ a b c «- Nei, du kan ikke bruke hvilken som helst stige». Byggmesteren. 2. september 2019. Besøkt 6. februar 2022. 
  8. ^ «- Nei, du kan ikke bruke hvilken som helst stige». Byggmesteren. 2. september 2019. Besøkt 15. februar 2022. 
  9. ^ «Arbeid i høyden». www.arbeidstilsynet.no (på norsk). Besøkt 6. februar 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]