Hopp til innhold

Småstankelbein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Småstankelbein
Småstankelbein (Epiphragma ocellare), legg merke til de korte munnfølerne (palpene).
Nomenklatur
Limnoniidae
Populærnavn
småstankelbein[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: omtrent 10 525[2], 125 arter i Norge
Habitat: På land, særlig der det er skyggefullt og noe fuktig.
Utbredelse: Alle verdensdeler
Inndelt i

Småstankelbein (Limnoniidae), er en artsrik familie som ligner storstankelbein (Tipulidae), men kan skilles fra disse på detaljer i vingeårenettet, der åren subcosta (Sc) munner ut i costa (C). Munnfølerne (palpene) er ganske korte. Fra familien hårøyestankelbein Pediciidae kan de skilles på at de mangler hår mellom fasettene i fasettøynene.

Småstankelbein er små til middelsstore mygg, med slank kroppsbygning og lange bein. Mange arter er livlig gul- eller brunfargede, andre er grå eller svarte. Mange arter har påfallende flekker eller mønster på vingene.

Limonia nubeculosa
Mange av artene er lyst gulbrune med bleke vinger. Dette er Phylidorea ferruginea

Artene ligner gjerne små versjoner av storstankelbein (Tipulidae), men kan skilles fra disse på at vingenes fremste lengdeåre (subcosta) ender i kantåren (Costa) og ikke i den bakenforliggende åren (R1), og vanligvis på at palpene (munnfølerne) er forholdsvis korte.

For mange grupper er larvene ukjente, men man regner med at de fleste er knyttet til fuktige miljøer. Mange arter har larver i fuktig jord, andre lever i vann. De voksne dyrene tar vanligvis ikke næring til seg, og lever gjerne forholdsvis kort tid. Mange arter danner svermer.

Norske arter

[rediger | rediger kilde]

Det er registrert omtrent 125 arter fra Norge, men det finnes ganske sikkert en god del flere i landet. De norske artene fordeler seg på tre underfamilier.

  • Limnophilinae omfatter stort sett relativt store arter som vanligvis er mørke på farge. Vanlige slekter er Eloeophila, Phylidorea og Pilaria. Totalt er det 23 arter fra denne underfamilien registrert i Norge.
  • Chioneinae omfatter for det meste relativt små, kompakte arter. Mange er gule eller brunlige på farge, og mange har hårete vinger. Vanlige slekter er Erioptera, Gonomyia, Molophilus og Ormosia. Den lille, helsvarte, kortvingete arten Molophilus ater er vanlig å finne i vått lende på våren. Litt over 50 arter er registrert fra Norge.
  • Limoniinae omfatter middelsstore arter som gjerne er meget spinkelt bygde. Mange av artene har vinger med flekker eller fargemønster. De største slektene er Dicranomyia og Limonia. Til nå er det registrert 45 arter fra denne underfamilien i Norge.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Inndelingen for de europeiske slektene følger Fauna Europaea [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 8. april 2021. Besøkt 8. april 2021. 
  2. ^ de Jong, Herman (2017) Limoniidae and Tipulidae (Crane flies). Side 427-477 i: Kirk-Spriggs, A.H. og Sinclair, B.J. (red.): Manual of Afrotropical Diptera, Vol. 2. Nematocerous Diptera and lower Brachycera. Suricata 5. South African National Biodiversity Institute, Pretoria.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Reusch, H. og Oosterbroek, P. 1997. Diptera Limoniidae and Pediciidae, Short-palped crane flies. Side 105-132 i: Nilsson, A.N. (red.) Aquatic Insects of North Europe. Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata