Hopp til innhold

Slaget ved Minden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slagmarken

I slaget ved Minden slo en alliert engelsk-tysk armé under fyrst Ferdinand en fransk armé under Marquis de Contades den 1. august 1759 under sjuårskrigen.

Uvanlig for sin tid, plasserte Contades artilleriet sitt sentralt, bare vernet av kavaleriet, med infanteriet sitt på hver flanke.

Slaget begynte på den franske høyreflanken, der Marshal de Broglie, som kommanderte reservene, startet en artilleriduell mot den allierte venstreflanken. Sentralt, på grunn av misforståelser, rykket en brigade av britiske infanterister, støttet av hannoverske styrker frem mot det franske kavaleriet. De ble sterkt redusert av den franske kanonilden, men drev stadig bort de franske kavaleriangrepene med muskettene sine og påførte de store tap.

Med støtte av artilleriet til britene og hannovanerne, klarte hele den allierte linjen til slutt å rykke fram mot den franske arméen og jagde de på flukt fra slagmarken. De eneste franske troppene som klarte å yte en viss motstand var de som kjempet under de Broglie, som dannet baktroppen.

Ettervirkning

[rediger | rediger kilde]

Arméen til fyrst Ferdinand tapte 2 800 mann, mens franskmennene mistet rundt 7 000 mann.

Kavalerikommandanten til Ferdinand, sir George Sackville, ble anklaget for å ha ignorert flere ordre om å føre frem troppene sine og gå til angrep på fienden før det ble for sent til at han kunne bidra til utfallet av slaget. For å renvaske seg, krevde han å bli stilt for krigsrett, men bevisene mot ham var mange og krigsretten erklærte han «uskikket til å tjene for Hans Majestet.» Sackville dukket senere opp som Lord George Germain og fikk en stor del av skylden for Den amerikanske uavhengighetskrigen.

General Lafayettes far mistet livet i dette slaget.

Marshal de Contades ble etter slaget sagt opp som kommandant og ble erstattet av Duc de Broglie.

Mystiske roser

[rediger | rediger kilde]

Hvert år, den 1. august siden 1967 er seks røde roser blitt sendt anonymt til det britiske konsulatet i Chicago. Bare i 2001 og 2002 ble det ikke sendt roser. Et brev som er lagt med lister opp de seks britiske regimentene som deltok i slaget og sier: «De rykte fram gjennom rosehager til slaget og dekorerte de tresnutede hattene og grenaderhuene med det engelske emblemet. Disse regimentene feirer fremdeles Minden-dagen og har alle roser på luene sine til minne om sine forfedrene.». En har aldri funnet ut hvem avsenderen er.

  • Martin Steffen (Editor): Die Schlacht bei Minden. Weltpolitik und Lokalgeschichte. J.C.C.Bruns' Verlag, 2008, ISBN 9783000262111 volume 268 sider.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]