Hopp til innhold

Skogbrynfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epistrophe
elegant skogbrynflue, hann. Denne arten er lett å kjenne.
Nomenklatur
Epistrophe
Walker, 1852
Populærnavn
skogbrynfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: ca. 30, 11 i Europa, 9 i Norge
Habitat: mest i eller ved skog.
Inndelt i

Skogbrynfluer (slekten Epistrophe) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent rundt 30 arter, ni forekommer i Norge.

Middelsstore (9–14 mm), middels kraftige, gule og svarte blomsterfluer. De kan ligne på flere andre slekter, sørlig på artene i slekten Syrphus, men skiller seg fra disse på at vingeskjellene (som sitter "i armhulen") ikke har lange hår på oversiden, videre på at oversiden av thorax er temmelig blank. Hodet er ganske stort, fasettøynene nakne. Som vanlig hos blomsterfluer møtes de i pannen hos hannen, men ikke hos hunnen. Ansiktet er gult i alle fall under antennefestene, ofte helt gult, med glissen, utstående hårvekst på sidene. Oversiden av thorax er svart, temmelig blank, med gulaktige, oppstående hår. Scutellum er gult med gule eller svarte hår. Vingene er klare, litt brunlige ved framkanten, men uten et fremtredende vingemerke (dette til forskjell fra slekten Dasysyrphus). Vingeskjellet har ikke lange hår på oversiden. Beina er alt overveiende gule, slanke. Bakkroppen er middels bred, svart, med ovale, gule sideflekker på andre ledd og brede, gule tverrbånd på tredje og fjerde ledd. Disse er gjerne litt insskåret i midten bak, men nesten aldri helt avbrutt. Arten elegant skogbrynflue (Epistrophe eligans) skiller seg ut fra de øvrige med at sideflekkene på andre ledd er trekantede, tverrbåndet på tredje ledd ganske smalt, mens fjerde ledd er helt svart.

Som det norske navnet skulle tyde på, lever disse artene mest i tilknytning til skog. De besøker gjerne åpne blomster i lysninger i skogen. Larvene lever av bladlus på busker og trær.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Et flertall av de kjente artene lever i den palearktiske sone.

Systematisk inndeling med nordiske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Kilder og litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata