Hopp til innhold

Roroskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et skip med baugport (MS «Christian IV» i Kristiansand 2006).

Et roroskip (et akronym for: roll-on–roll-off) er en betegnelse på en skipstype som har en konstruksjon der rullende last kan kjøres ifra kaien og direkte ombord og av skipet igjen. Det kan være biler, lastebiler, busser, båter på henger, anleggsmaskiner, jernbanevogner, – men også stykkgods som lastes med gaffeltruck eller ved hjelp av en trailer og da ofte i kombinasjon med gaffeltruck. Dette kan gjelde ferjer så vel som rene lasteskip. Bilferjer kan også defineres som roroskip.

En dobbel akterport.

Tidligere hadde enkelte tilfeller av denne skipstypen store porter i baugen som gikk nesten ned til vannlinjen. Denne typen er betraktet som en risikabel konstruksjon. Dersom porten ble utett og vann trengte seg inn i lasterommet, vil det i sjøgang samle seg vann på dekket som raskt kan forflytte seg fra side til side og skape ustabilitet med en mulig kantrings-konsekvens. Dette skjedde med MV «Princess Victoria» i 1953 hvor 132 mennesker omkom, «Herald of Free Enterprise» i 1987 hvor 193 mennesker omkom og «Estonia» i 1994 hvor 852 mennesker omkom.[1]

På nyere roroskip er rampen plassert akter på skipet, og noen skip har sideramper.

Varianter

[rediger | rediger kilde]

Ro-pax (fra engelsk roll-on-roll-off- passasjerbåt) er en ferje hvor rorofartøyets lastekapasitet kombineres med passasjerferjenes komfort.[2] Passasjer- og lastekapasitet kan varieres etter behov. Ro-pax-ferjer er det som til vanlig kalles bilferjer (transporterer biler inklusive lastebiler, busser og deres passasjerer). Om man ser bort fra innenlandsferjer har Ro-pax lugarer for passasjerene, restauranter og annet som gir komfort underveis.

De største ro-pax ferjene i 2010, målt bare etter lastekapasitet, er søsterskipene M/S «Stena Hollandica» og M/S «Stena Britannica». De nest største ferjene er MS «Stena Germanica» og M/S «Stena Scandinavica».

Bilskip eller bilfrakteskip er en form for roroskip som brukes hovedsakelig for å transportere nye biler fra bilprodusenter til bilmarkedene i de forskjellige landene rundt i verden.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ TV2 (28. september 2009): 15 år siden Estonia-katastrofen, hentet 23. mai 2018
  2. ^ Definition på ro-pax-fartyg, Cargotec Corporation. (engelsk) Lest 27. januar 2014.
  3. ^ VG (6. februar 2009): Bilskip blir flytende parkeringshus, hentet 23. februar 2012