Hopp til innhold

Ringnes (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ringnes Bryggeri»)
Ringnes
Offisielt navnRingnes AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer914670705
BransjeDrikkevareindustri
Etablert1876
Eier(e)Carlsberg
MorselskapCarlsberg
HovedkontorOslo
LandNorge
Produkt(er)øl
mineralvann
brus
Antall ansatte 900[1] (2021)
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Ringnes AS er Norges største bryggeriselskap med cirka 900 medarbeidere per 2021. Selskapet eies av Carlsberg Group.

Ringnes leverer øl, brus og vann til det norske markedet.

Historien før det 20. århundre

[rediger | rediger kilde]

Ringnesbrødrene flyttet til Christiania fra Ringnes gård i Krødsherad i 1860, hvor de startet å arbeide. 18 år gamle Ellef Ringnes fikk jobb som kontorist, og ble senere reisende selger for Christiania Bryggeri. Amund Ringnes begynte som 20-åring å jobbe på Akers mekaniske verksted. I 1865 begynte han som bryggerilærling i Christiania Bryggeri.

I 1876 ble interessentskapet Ringnes & Co startet sammen med Axel Heiberg som finansiell støttespiller. Det første brygget til Ringnes & Co ble satt av Amund Ringnes 28. november 1877.

En av hovedgrunn til at Ringnes & Co ble etablert i Thorvald Meyers gate, er at Axel Heiberg var svigersønn av Thorvald Meyer. Forretningsmannen Meyer eide store deler av Grünerløkka, hvor Thorvald Meyers gate ligger. Ringnes & Cos bistand til ekspedisjonene til Fridtjof Nansen og Otto Sverdrups Fram-ferder skapte mye publisitet for selskapet. Tre øyer i det nordligste Canada (vest for Grønland), har Sverdrup oppkalt etter bryggeriets stiftere: Axel Heiberg Island, Amund Ringnes Island og Ellef Ringnes Island.

Ringnes & Co skiftet navn til Ringnes Bryggeri AS i 1899, da det ble omdannet til aksjeselskap.

I 1901 overtok Harald Sigvart Maartmann ledelsen som administrerende direktør.[2]

Mellomkrigstiden

[rediger | rediger kilde]

I 1920 tok Knud Maartmann Ringnes over som Administrerende Direktør fra Harald Sigvart Maartmann. I mellomkrigstiden ble både bryggeriet og transportutstyret modernisert. De velkjente hestene til Ringnes Bryggeri AS ble ikke helt borte, men ble brukt helt frem til 1952. Hestene var så innarbeidet og kjente blant publikum at de var et innslag i gatebildet som for mange var umistelig.

Andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig kom Ringnes Bryggeri AS' store maltlagerplass til gode, da det var umulig å få tak i malt under krigen. Det ble innført forskjellige rasjoneringer under krigen, uten helt å stoppe produksjonen. Bryggeriet ble brukt som et lagersted for reservedeler som kunne brukes til fly og flymotorer. Under krigen ble det gjennomført en aksjon ved Ringnes Bryggeri AS, for å sabotere tyskerne. Det var ikke en aksjon mot bryggeriets produksjon.

Etterkrigstiden

[rediger | rediger kilde]

Tiden etter krigen ble brukt til gjenoppbygging av bryggeriet. Ringnes Bryggeri AS hadde allerede en omsetning både innenlands og på eksportmarkedet på 101 043 hektoliter i 1946.[3] I 1975 var omsetningen på hele 384 000 hektoliter totalt for året.[3]

Den moderne tid

[rediger | rediger kilde]
Ringnes ølglass

Ringnes Bryggeri AS var en familiebedrift frem til fusjonen med De sammensluttede bryggerier (Frydenlund/Schous) i 1978 da Nora Industrier AS overtok eierskapet. Disse bryggeriene gikk sammen under navnet Ringnes Frydenlund AS. Nora Industrier overtok E.C. Dahls Bryggeri og Hamar Bryggeri i 1987. Året etter ble Ringnes AS stiftet som følge av sammenslåingen av Nora Fabrikker og Ringnes Frydenlund AS. Farris (mineralvann) ble også en del av Ringnes AS.

På 1990-tallet gikk Tou Bryggeri og Norsk Kildevann AS i Imsdalen i Østerdalen inn i Ringnes AS. Fem år etter det ble Ringnes AS slått sammen med svenske Pripps og ble selskapet Pripps Ringnes AS. I 1997 ble Orkla ASA eneeier av selskapet Pripps Ringnes AS. Kun tre år etter fusjonerte Pripps Ringnes AS med Carlsberg, i det som den gang ble verdens femte største bryggerikonsern: Carlsberg Breweries.

Nærmere 1,2 milliarder kroner ble investert i det som var et av Europas mest moderne og effektive anlegg for produksjon av øl og brus da Ringnes Bryggeri Gjelleråsen ble påbegynt i 1993. Bryggeriet stod ferdig i 2000 og arealet er på hele 70 000 m2. Anlegget har en produksjonskapasitet på rundt 165 millioner liter brus og øl i året. Høytlageret har automatisk sortering med 13 300 paller. Bryggeriet tapper alle merkene i Ringnes AS' portefølje, med unntak av de lokale ølmerkene i Arendal og Trondheim. Anlegget er utstyrt med eget bønnerom og kantine.

I 2000 ble Nordlandsbryggeriet i Bodø lagt ned og produksjonen ble lagt til Ringnes E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Tre år senere ble Tou Bryggeri i Stavanger også lagt ned.

I 2001 gikk den siste flasken med Ringnes øl ut av bryggeriet som hadde holdt til i Thorvald Meyers gate siden 1877. Da var tiden inne for å flytte produksjonen til et moderne bryggeri på Gjelleråsen.

I 2004 solgte Orkla ASA sine aksjeposter på 40 prosent i Carlsberg Breweries til Carlsberg AS, som dermed ble eneeier av Pripps Ringnes AS.

Carlsberg Group eier Ringnes AS med 100 prosent.[4]

I 2009 solgte Ringnes AS bryggeriet i Arendal til lokale eiere.

Ringnes AS produserer sine produkter på E.C. Dahls bryggeri, Imsdal, Farris og Ringnes Bryggeri Gjelleråsen.

Tidligere ledelse

[rediger | rediger kilde]
  • Harald S. Maartmann (1854–1926) var direktør og per 1900 disponent.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Om oss». Ringnes. Besøkt 18. februar 2021. 
  2. ^ «(no) Ringnes (selskap)» i Norsk biografisk leksikon.
  3. ^ a b Schulerud 1976, s. 100.
  4. ^ «Ringnes Norge AS - Aksjonærer i Norge.». www.proff.no (på norsk). Besøkt 17. juli 2024. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]