Hopp til innhold

Reisen til Julestjernen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reisen til julestjernen
Generell informasjon
SjangerEventyr / Familie
Utgivelsesår1976
Prod.landNorsk
Lengde92 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense5 (Norge)
Bak kamera
RegiOla Solum
ManusforfatterOla Solum
Axel Helgeland
Foran kamera
MedvirkendeKnut Risan
Bente Børsum
Hanne Krogh
Harald Heide-Steen jr.
Prod.selskapNorsk Film
Premiere3. desember 1976 (Norge)
5. nov. 1992 (Norge) (Kjøpevideo) (VHS)[1]
27. nov. 2002 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker

Reisen til julestjernen er en norsk eventyrfilm med julemotiv fra 1976 med Hanne Krogh, Knut Risan og Bente Børsum i noen av de ledende rollene. Regi er ved Ola Solum, som debuterte som regissør med denne filmen. Den har blitt vist på NRK hver julaften.

Filmen ble utgitt i HD som Blu-ray for første gang 8. desember 2023 i prosjektet Norske Filmklassikere.

I 2012 kom en nyinnspilling i regi av Nils Gaup.

Vi befinner oss i et lite kongedømme – et sted i Eventyrland. Et slott med tårn og spir kneiser over en liten middelaldersk landsby, omgitt av tykke murer. På slottet bor den lille kongefamilien – kongen, dronningen og deres lille datter, prinsesse Gulltopp – med sitt hoff. Rundt halsen bærer Gulltopp et vakkert gullhjerte hun har fått av moren, dronningen. Så en natt forsvinner Gulltopp fra slottet, på selveste julenatten. Hun er gått ut i skogen helt alene for å finne julestjernen, som hun ønsker seg av hele sitt hjerte. Hennes onkel, den forfengelige og maktbegjærlige greven, har forledet henne til det.

Når kongen og dronningen får vite at prinsessen er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen for å lete etter henne. Kongen forbanner julestjernen, som han gir skylden for sin ulykke. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet. Et omreisende gjøglerfølge finner Gulltopp forfrossen og forlatt ute i skogen. De vet ikke at dette pikebarnet er den forsvunne prinsessen og tar henne med seg.

Mange år senere kommer det samme omreisende gjøglerfølget tilbake til slottet. Det er igjen julaften og i følget er også Sonja (Gulltopp) som er blitt en vakker unge pike. Når Sonja får høre om kongens sorg, tilbyr hun seg å finne julestjernen for kongen, slik at han kan få sin kone og datter tilbake. Vismenn har nemlig spådd at hvis stjernen begynner å lyse igjen, så vil også prinsessen og dronningen komme tilbake. Sonja går ut i skogen for å finne julestjernen. Men greven følger etter henne. Ute i skogen møter hun en gammel kone som selger julenek. Dette er dronningen som er blitt forvandlet til en gammel kone. Den gamle får øye på gullhjertet som Sonja bærer rundt halsen og forstår at dette er prinsesse Gulltopp. Den forfulgte Sonja får hjelp av kona og unnslipper greven. Men greven innhenter henne igjen. Da blir hun reddet av smånisser, som fører henne til Julenissens verksted. Julenissen sier hun skal få et ønske oppfylt, og Sonja ønsker at julestjernen igjen skal skinne over landet.

Ønsket går i oppfyllelse, men idet Sonja gledestrålende løper inn på slottet for å fortelle at stjernen er kommet tilbake, blir hun grepet av grevens menn og kastet i slottets mørkeste fangehull. Den gamle kona kommer til unnsetning og fører Sonja til kongen. Da kongen blir gjenforent med sin datter og ser at julestjernen er kommet tilbake blir det stor glede på slottet og i landet. Greven blir tatt til fange og den gamle konen forsvinner. Når prinsessen senere samme kveld vil takke den gamle dukker hun opp igjen. Etter at Sonja omfavner henne blir kona forvandlet til den vakre dronningen igjen og den lille kongefamilien blir gjenforent.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på Sverre Brandts kjente teaterstykke med samme tittel fra 1924, og er den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Med et budsjett på nesten tre millioner kroner var dette på premieretidspunktet en av de dyreste norske filmene som noen gang var laget.

Reisen til Julestjernen ble innspilt vinteren 1976 på Akershus slott og festning, Norsk Folkemuseum og ved SavalenTynset i Hedmark, Røros, Norefjell og Nannestad. Det kom ikke snø den vinteren, og derfor var det like før filminnspillingen ble kansellert. Billass på billass med snø måtte kjøres til Akershus festning.

Egil Monn-Iversen skrev flere nye sanger til denne filmen, som «Sonjas sang til julestjernen» med tekst av Axel Helgeland. Tekstilkunstner og kostymedesigner Kari Elfstedt sto for kostymene.

Den 3. desember 1976 hadde filmen premiere på Klingenberg kino i Oslo og prinsesse Märtha Louise var æresgjest i salen. Det ble laget rundt 75 kopier for distribusjon; dette var mer enn ti ganger så mange kopier som normalt for en norsk film på den tiden. Hanne Krogh som da var 19 år hadde sin debut på film med rollen som Sonja i «Reisen til Julestjernen». Harald Heide-Steen jr. måtte ta permanent i håret for rollen som narr i filmen.

Både Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen gav filmen terningkast fire.[1]

Da filmen hadde 25-årsjubileum i 2001 ble den relansert med nye lydeffekter, oppfriskede farger og kontraster, nye for- og ettertekster, nye digitale bildeeffekter og ny stereomiks av lyden. Og 11. desember 2009 ble den også gitt ut på DVD.

Filmen ble tidligere vist hver julaften i samsending på NRK1 og NRK Super. Senere år er det kun NRK1 som viser filmen fra 1976, mens NRK Super viser nyinnspillingen fra 2012.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata