Hopp til innhold

Radarkuppel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montering av en sfærisk radom over en radarantenne.
Bildet er fra monteringen av Meteorologisk institutts værradar på «Vestkapp» på Stad sommeren 2009.

En radarkuppel, eller radom (en sammentrekning av ordene radar og dom), er en værbestandig kuppel som monteres over radarantenner, primært for å beskytte radarantennen mot vær og vind, som underkjølt regn som kan legge seg som en iskappe på radarantennens overflater. Sekundært brukes radomer for å skjule sensitivt radarutstyr mot allment innsynt, samt å beskytte personell i nærheten mot den roterende radarantennen.

Selv om kuleformede (sfæriske) radomer er det mest vanlige på landjorden, kan radomer ha mange forskjellige utforminger avhenging av radartype og bruksformål.  Felles for alle radomer er imidlertid at de skal være konstruert av materialer (plast, glassfiber, PTFE-belagt stoff e.l.) som gir minimal dempning av den elektromagnetiske strålingen som radarantennen sender ut og mottar.

Oppfelt radom på et fly

Også fly kan ha radomer. Alle større moderne fly har radar i nesetippen, slik at det aerodymisk utformede nesepartiet foran og under cockpiten kalles radom. Overvåkningsfly har dessuten andre former for radomer.