Hopp til innhold

Pokémon Ruby og Sapphire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pokémon Ruby og Sapphire
UtviklerGame Freak
UtgiverNintendo / The Pokémon Company
DistributørNintendo
RegissørJunichi Masuda
PlattformGame Boy Advance
Utgivelse
21. november 2002
  • Game Boy Advance
    JP 21. november 2002
    NA 17. mars 2003
    EU 25. juli 2003
    AUS 3. april 2003
SjangerRollespell
ModusEnspeller, flerspeller
Aldersgrense3+
Nettstedwww.pokemon.com/us/pokemon-video-games/pokemon-ruby-version-and-pokemon-sapphire-version/
Del av serien Pokémon

Pokémon Ruby og Sapphire (originalt: ポケットモンスター ルビー・サファイア, Poketto Monsutā Rubī Safaia) er de to første rollespella i den tredje generasjonen av Pokémon-serien til Game Boy Advance. Spella foregår i Hoenn-regionen. Oppfølgeren til spella er Pokémon Emerald. De blei lansert i Japan i 2002, og resten av verda i 2003.[1]

Til sammen solgte spella om lag 13 millioner eksemplar. Dette gjorde dem til de bestselgende spella til Game Boy Advance.

Oppbygninga til spella

[rediger | rediger kilde]

Spella har to hoveddeler: kamper og delen en kan se verda spellet foregår i. Normalt ser en spellet i fugleperspektiv, med kameraet over handlinga og litt skrått nedover. I denne delen kan en styre hovedpersonen, en pokémontrener, rundt i verda som spellet foregår i. Her kan en samtale med personer i spellet, løyse puslespell, reise fra by til by, og mye anna. Det er i denne delen mesteparten av enspellereventyret foregår. Den andre hoveddelen av spellet er kampene. Her blir kameraet plassert bak hovedpersonen og pokémonene hans, sånn at en bare kan se ryggen deres. Motstanderens pokémon ser en forfra.

Hver gang en slår en pokémon, får alle pokémonene som har vært med i kampen erfaringspoeng. Når de har fått mange nok av disse kan de gå opp i nivå. Da blir de sterkere, og av og til kan de lære nye angrep, eller til og med utvikle seg til sterkere pokémon.

En kan fange nye pokémon i kamper om en slåss mot ville pokémon, det vil si pokémon som ikke er eid av andre trenere i spellet. Dette gjør en ved å kaste pokéballer på dem. Om en har flaks blir de fanga. For å auke sjansene for å fange en pokémon kan en prøve å skade den, men uten å slå den heilt ut, eller å gi den en statuseffekt, som å få den til å sovne eller forgifte den.

Nytt i spella

[rediger | rediger kilde]

Spella introduserte mye nytt for serien. Det som kan hende er det mest tydelige, er at det blei introdusert flere nye pokémon som ikke hadde vært med i tidligere spell. Det totale tallet på pokémon auka med 135, fra 251 til 386.

Noe anna viktig nytt var dobbelkamper. I disse kampene kan en sende ut to pokémon av gangen, så det blir fire pokémon som slåss sammen, to mot to. Teknikkene påvirker forskjellig, blant anna påvirker noen teknikker alle bortsett fra den som nytter dem (inkludert partneren), mens andre bare påvirker én pokémon.

Spella var også de første der evner (engelsk abilities) dukka opp. Dette er spesielle egenskaper som kan påvirke ulike ting. Til dømes finnes det ei evne som lar pokémonen kunne finne forskjellige ting på bakken etter kamp, mens andre påvirker kampene direkte, til dømes ved at den auker angrepsstyrken til den som har evnen.

Nytt i spella var også konkurranser. I disse konkurransene kan Pokémonene tevle på en annen måte enn de tradisjonelle kampene. Her er kan de kappes i ulike kategorier, til dømes skjønnhet eller hvor søte de er. Først får publikum et førsteinntrykk, og deretter skal de nytte teknikkene sine på best mulig vis for å få høgest mulig poengsum i forhold til motstanderne.

Spella har også mye anna nytt. Blant anna har hver Pokémon en natur, som påvirker hva slags mat de liker, og de kan auke og senke forskjellige uttrykk. Det er også et nytt system for bær, som kan gis til Pokémon for forskjellige effekter, eller lage pokéblokker, en slags mat for pokémon, som også er nytt. I disse spella skal en plante bæra sjøl, og må vatne dem, mens en i Pokémon Gold og Silver kunne finne nye bær på tre rundt i spellet hver dag.

Handlinga i spella finner sted i en oppdikta region som heter Hoenn. Denne regionen har store likskaper med den japanske regionen Kyūshū, men den er snudd 90 grader i forhold til den japanske øya.

Spella handler om en pokémontrener som skal reise ut i verda. Målet er å klare å slå pokémonligaen, hvor noen av de sterkeste trenerne i spellet holder til. For å komme dit er en nødt til å slå åtte gymmer. Ofte er det nødvendig å slå en gym for å komme videre i spella. Heile verda er ikke tilgjengelig fra starten. Noen ganger trenger en et bestemt angrep for å komme videre, eller en kan trenge briller til å gå i sandstormen i ørkenen, eller liknende.

Undervegs i spella møter en av og til en gjeng med skurker. I Pokémon Ruby møter en Team Magma, og i Pokémon Sapphire Team Aqua. Disse ønsker å fange en legendarisk pokémon. Team Magma ønsker å fange Groudon, som kan skape landjord, fordi de trur verda blir bedre med mindre hav. Team Aqua ønsker å fange Kyogre, som kan skape mer hav, for å gjøre verda til et bedre sted ved å skape mer hav.

Kommunisering med andre spell

[rediger | rediger kilde]

Pokémon Ruby og Sapphire kan koples til flere andre spell i pokémonserien, på mange forskjellige vis. En kan ha kamper med andre spellere, bytte eller overføre Pokémon, eller utveksle annen informasjon.

Av spell til Game Boy Advance kan en kommunisere med alle de andre hovedspella i serien, altså spell som baserer seg på konseptet i de originale pokémonspella. En kan kommunisere med det motsatte spellet av det en har sjøl, eller samme spell. En kan også kommunisere med Pokémon FireRed og Pokémon LeafGreen, eller Pokémon Emerald. I FireRed og LeafGreen må visse krav oppfylles før en kan kommunisere. I kommunikasjon mellom disse spella kan en gjøre det aller meste; en kan bytte Pokémon, ha kamper, eller overføre generell informasjon.

En kan òg kommunisere med ei rekke spell til Nintendo GameCube. En kan overføre mange pokémon av gangen mellom Pokémon Ruby og Sapphire og Pokémon Box, og en kan nytte dette spellet til å spelle på stor skjerm. En kan dessuten kommunisere med Pokémon Colosseum, og med Pokémon XD: Gale of Darkness. Jirachi kan overføres fra Pokémon Channel til Pokémon Ruby og Sapphire. I tillegg til alle disse spella til GameCube, er det og lagd flere bonus-CD-er som er gitt ut ulike steder verda, som kun er for å overføre enkelte pokémon.

Også Nintendo DS-spell er det til en viss grad mulig å kommunisere med. I Pokémon Dash er det mulig å spelle på baner forma som pokémon en har på Game Boy Advance-pokémonspella dersom en har Pokémon Ruby eller Sapphire i Game Boy Advance-porten på Nintendo DS. En kan overføre pokémon til Pokémon Diamond og Pearl, Pokémon Platinum og Pokémon HeartGold og SoulSilver, også her ved å ha spella i Game Boy Advance-porten. I tillegg kan en få låst opp enkelte ting i DS-spella ved å ha i Ruby eller Sapphire.

Andre ting spella kan kommunisere med er Nintendo e-Reader for Game Boy Advance, som en kan bruke til å skanne inn noen spesielle kort som lar en åpne opp noen nye områder i spella. Det er også lagd noen spesielle «maskiner» som ved spesielle anledninger har blitt brukt til å dele ut Pokémon eller billetter til nye områder ved at en kopler spella til disse.

Det er ikke mulig å kommunisere med noen av spella til Game Boy Color, Nintendo 64, eller spell til andre eldre konsoller.

Utviklinga

[rediger | rediger kilde]
Junichi Masuda

Pokémon Ruby og Sapphire blei utvikla av Game Freak og Nintendo i regi av Junichi Masuda. Under utviklinga av disse spella var Ken Sugimori, som i de tidligere spella, sjef for det visuelle, men dette var første gang han ikke lagd alt sjøl. Når han har blitt spurt om hvorledes de får alle ideene til nye pokémon, har han sagt de får ideene sine fra opplevinger fra barndommen som har med dyr, natur og media å gjøre, og deretter baserer de dette på insekt. Noen ganger får de også ideer bare ved å se på ting fra et litt anna perspektiv.

Masuda har uttalt at den grunnleggende ideen i alle Pokémon-spella er kommunikasjon. Dette vises i at en kan bytte og kjempe mot andre spellere. Da de blei spurt om dobbeltkampene, sa de at de ønsket å gi spellerne ei ny utfordring, men at de ønskte å fokusere mer på den opprinnelige en-mot-en-stilen. Imidlertid ville de nytte funksjonen mer i framtidige generasjoner om det blei gitt positiv tilbakemelding.

Game Boy Advance var i stand til å handtere god grafikk, men utviklerne ønskte at spella skulle appellere til et stort publikum, og for å gjøre dem enkle å skjønne og lite forvirrende, gjorde de ikke grafikken veldig komplisert. Samtidig la de til nye funksjoner for at eldre spellere skulle komme tilbake.

Spella var de første i serien som ikke inneholdt alle pokémon fra alle de tidligere generasjonene. Sugimori har sagt at de prøvde å inkludere alle de nye pokémonene i tillegg til noen fra tidligere generasjoner. Masuda har uttalt at han ønskte at enkelte pokémon skulle ha opptil tre forskjellige lyder avhenging av stemninga deres, men at de på grunn av tekniske begrensninger måtte droppe dette.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata